Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσί, προσγειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, η οποία αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μανανγκάγκουα, χαιρέτησε τον Ραΐσι ως «αδελφό του» κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
«Όταν τον βλέπεις, με βλέπεις. Όταν με βλέπεις, τον βλέπεις», είπε ο Μανανγκάγκουα στον συγκεντρωμένο κόσμο.
«Όταν πήγαμε στον πόλεμο το Ιράν ήταν φίλος μας», είπε ο Μανανγκάγκουα αναφερόμενος στον πόλεμο ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε εναντίον της Βρετανίας.
«Χαίρομαι που ήρθατε για να δείξετε αλληλεγγύη», είπε ο Μανανγκάγκουα στον Ραΐσι, υποδεικνύοντας τη βάση για συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών.
Η Μέλοντι Μουζέντα, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF της Ζιμπάμπουε, τόνισε ότι η επίσκεψη καταδεικνύει τις θετικές σχέσεις της Ζιμπάμπουε με άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει τη διεθνή της θέση.
Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Ζιμπάμπουε, η οποία συνοδεύτηκε από την υπογραφή διμερών συμφωνιών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις διπλωματικές προσπάθειες του Ιράν να μειώσει την απομόνωση και να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των εκ νέου επιβληθέντων κυρώσεων, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία το 2018.
Τα 12 μνημόνια κατανοήσης (MoUs) που υπέγραψαν οι δύο πρόεδροι περιλαμβάνουν σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής τρακτέρ στη Ζιμπάμπουε με τη συνεργασία μιας ιρανική και μιας τοπικής εταιρείας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες συνεργασίας για την ενέργεια, τη γεωργία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις τηλεπικοινωνίες καθώς και για κοινά έργα που αφορούν την έρευνα, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Προηγούμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ραϊσί στην Αφρική ήταν η Ουγκάντα και η Κένυα.
Καμπάλα
Μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι, ο Ραϊσί προσγειώθηκε χθες στο Εντέμπε, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της Ουγκάντας, μερικά χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Καμπάλα. Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Μουσέβενι ζήτησε από τον Ραϊσί να μοιραστεί την εμπειρία του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου με την Ουγκάντα, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας διυλιστηρίου πετρελαίου και άλλων εργοστασίων του πετρελαϊκού κλάδου.
«Το Ιράν έχει εμπειρία που δεν έχουμε. Πρόσφατα παρακολούθησα ειδήσεις ότι το Ιράν δημιουργούσε ένα πετροχημικό κέντρο. Άρα υπάρχουν τομείς συμπληρωματικότητας αφού σχεδιάζουμε επίσης να δημιουργήσουμε μια πετροχημική βιομηχανία», είπε ο Μουσέβενι.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες, ιδιαίτερα με φιλικές χώρες όπως η Ουγκάντα», είπε ο Ραΐσι. «Πρέπει να προωθήσουμε και να διευρύνουμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο πολιτικής, πολιτισμού, επιστήμης και τεχνολογίας».
Ο Ραϊσί είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας με την Ουγκάντα. «Οι δυτικές χώρες έχουν ένα σύστημα κυριαρχίας, όπου γενικά δεν επιθυμούν να βλέπουν άλλες χώρες, που τυγχάνει να έχουν φυσικούς πόρους να προσθέτουν αξία σε αυτούς τους πόρους».
«Ενδιαφέρονται μόνο για πρώτες ύλες από αυτές τις χώρες για να μπορούν να τους πουλήσουν τελικά προϊόντα», πρόσθεσε. Υποσχέθηκε να μοιραστεί με την Ουγκάντα την ιρανική εμπειρία και τεχνολογία στην κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων. «Θα δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό κέντρο στην Ουγκάντα», είπε.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάλυψη από τον διεθνή Τύπο συγκέντρωσαν τα σχόλια του Ραϊσί ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως απόπειρα της Δύσης «να προωθήσει την ιδέα της ομοφυλοφιλίας», η οποία «έρχεται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση» και η οποία προωθείται «σε βάρος του σχηματισμού οικογενειών και ενάντια στη κουλτούρα των εθνών». Ισχυρίστηκε ότι αυτό το ζήτημα «αποτελεί έναν ακόμα τομέα συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ουγκάντα».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση Μουσέβενι ψήφισε έναν από τους αυστηρότερους στον κόσμο νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Ναϊρόμπι
Προχθές, ο Ραϊσί βρισκόταν στο Ναϊρόμπι. Εκεί συνομίλησε με τον Κενυάτη ομόλογό του, Γουίλιαμ Ρούτο, με τον οποίο και συνυπέγραψε πέντε μνημόνια κατανόησης (MoUs) στους τομείς της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, της Άγριας Ζωής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Μεταλλείας και της Γαλάζιας Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.