Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) απέτυχαν στο να καταλήξουν σε κοινή δήλωση μετά από τη διήμερη συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε σήμερα, λόγω διαφωνίας μεταξύ των μελών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ίδιο είχε συμβεί και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20 τον Φεβρουάριο και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τον Μάρτιο.
Στο τέλος της τρίτης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G20 (FMCBG) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκαντινγκάρ της δυτικής Ινδίας, οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεν εξέδωσαν κοινή δήλωση. Αντί αυτής υπήρξε και πάλι μια περίληψη της συνεδρίασης από την ινδική προεδρία.
Καθώς οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, πίεσαν έντονα για μια σκληρή καταδίκη της δράσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, με το Πεκίνο να τονίζει ότι η συνάντηση δεν αποτελεί το σωστό μέρος για να συζητήσουν τέτοια γεωπολιτικά ζητήματα.
Επιπλέον, δεν υπήρξε συναίνεση και σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά, η ισχύς της οποίας έληξε χωρίς να ανανεωθεί ξανά τη Δευτέρα. Ορισμένα κράτη μέλη της G20 καταδίκασαν τη Ρωσία επειδή δεν ανανέωσε ξανά την ισχύ της συμφωνίας, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα δηλώνει ότι έχει ανανέωσε επανειλημμένα τη συμφωνία, παρότι δεν εφαρμοζόταν πλήρως και ότι θα επιστρέψει άμεσα στη συμφωνία, όταν γίνουν τα, κατά την άποψή της, δέοντα.
Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμάλα Σιθαράμαν, η χώρα της οποίας ανέλαβε την προεδρία της G20 τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε ότι ο λόγος πίσω από την αποτυχία συμφωνίας για τη συμφωνία σιτηρών ήταν ότι τα μέλη δεν μπορούσαν να φτάσουν σε «κοινή γλώσσα» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Διάφορα μέλη το καταδίκασαν λέγοντας ότι δεν έπρεπε να συμβεί… η διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα δεν θα έπρεπε να είχε σταματήσει ή ανασταλεί», είπε στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα.
Η τελευταία φορά που παρατάθηκε η συμφωνία ήταν στις 18 Μαΐου με τη Ρωσία να συμφωνεί τότε να την παρατείνει για 60 ημέρες.
Η συμφωνία συνοδεύτηκε από μια ξεχωριστή συμφωνία για τη διευκόλυνση των αποστολών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Η Μόσχα λέει ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη διευκόλυνση βάσει αυτής της συμφωνίας. Το Κρεμλίνο είχε από καιρό απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του.
Η Ρωσία δεν ανανέωσε τη συμφωνία που έληξε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που έριξε τη γέφυρα της προς την Κριμαία, κατηγορώντας ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την καταστροφική επίθεση. Η Μόσχα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της επίθεσης και της απόφασής της να αναστείλει τη συμφωνία για τα σιτηρά, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία ανεστάλη καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Ρωσίας.
Η συγκέντρωση στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ ήταν η τρίτη συνεδρίαση της G20 για τα χρηματοοικονομικά υπό την προεδρία της Ινδίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει μια σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Νέο Δελχί προτρέπει για διπλωματική λύση στον τρέχοντα πόλεμο, ενώ δεν έχει παύσει να πραγματοποιεί αυξημένες αγορές πετρελαίου με έκπτωση από τη Ρωσία.