ΑΘΗΝΑ
19:56
|
02.05.2024
Πρόκειται για την πρώτη φορά που δημοσιεύεται φωτογραφία του Μοχάμεντ Μπαζούμ αφότου ανετράπη από τον στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο έκπτωτος πρόεδρος του Νίγηρα εθεάθη για πρώτη φορά από τότε που ο στρατός τον συνέλαβε σε πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μοχάμεντ Μπαζούμ συνάντησε τον ηγέτη του Τσαντ, Μαχαμάτ Ιντρίς Ντέμπι Ίτνο, στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Ο Ντέμπι, ο οποίος συναντήθηκε και με τους πραξικοπηματίες, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης αφότου οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής έδωσαν στον στρατό του Νίγηρα επτά ημέρες για να παραιτηθεί από την εξουσία.

Η χούντα κατηγόρησε την ανατραπείσα κυβέρνηση ότι εξουσιοδότησε τη Γαλλία να πραγματοποιήσει επιθέσεις για να προσπαθήσει να απελευθερώσει τον Μπαζούμ.

Ο στρατηγός Αμπντουραχαμάνε Τσιανί, επικεφαλής της μονάδας προεδρικής φρουράς, αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Νίγηρα την Παρασκευή.

Ο Ντέμπι δήλωσε ότι η μεσολαβητική του προσπάθεια αποσκοπούσε στην εξεύρεση μιας «ειρηνικής λύσης στην κρίση που συγκλονίζει» τον Νίγηρα, που συνορεύει με το Τσαντ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται να κάθεται δίπλα στον Μπαζούμ, ο οποίος χαμογελούσε.

Mohamed Bazoum (L) and President Deby (R)

Ο Ντέμπι τέθηκε στην εξουσία από τον στρατό, αφότου ο πατέρας του σκοτώθηκε το 2021.

Ο ηγέτης του Τσαντ μετέβη στον Νίγηρα εκ μέρους των ηγετών της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Οι ηγέτες της ECOWAS έδωσαν χθες στη χούντα μια εβδομάδα για να επαναφέρει στην εξουσία τον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος τελεί υπό περιορισμό στο προεδρικό μέγαρο στο Νιαμέι.

Το περιφερειακό μπλοκ θα «λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» εάν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του. «Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση βίας», διευκρίνισε η ECOWAS.

Η χούντα δεν έχει σχολιάσει τα αιτήματα, αλλά έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον Νίγηρα από οποιαδήποτε «επιθετικότητα» από περιφερειακές ή δυτικές δυνάμεις. Κατηγόρησε την πρώην αποικιοκράτη της χώρας, Γαλλία, ότι σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση.

Ένας από τους πραξικοπηματίες, ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάνε, είπε ότι η ανατραπείσα κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη Γαλλία να επιτεθεί στο προεδρικό μέγαρο για να προσπαθήσει να απελευθερώσει τον Μπαζούμ.

Η Γαλλία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ισχυρισμό. Σε δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η μόνη αρχή που αναγνωρίζει στον Νίγηρα είναι αυτή του Προέδρου Μπαζούμ.

Τόσο η Γαλλία, όσο και οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα.

Η χούντα ανακοίνωσε επίσης ότι ανέστειλε την εξαγωγή ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο.

Επίσης σήμερα, το κόμμα του Μπαζούμ δήλωσε ότι έξι ανώτερα στελέχη του ήταν μεταξύ των 130 μελών του που συνελήφθησαν από τη χούντα από την Κυριακή.

Τα ανώτερα στελέχη που συνελήφθησαν περιλαμβάνουν τέσσερα μέλη του ανατετραμμένου υπουργικού συμβουλίου, έναν πρώην υπουργό και τον αρχηγό του κόμματος, δήλωσε το Νιγηριανό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό (PNDS).

Το πραξικόπημα έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο Νίγηρας, ένας βασικός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών ομάδων στη Δυτική Αφρική, θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία, σημειώνει το BBC.

Η γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί έχουν απομακρυνθεί από τη Γαλλία στρεφόμενες προς τη Ρωσία, μετά από πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε την Πέμπτη το πραξικόπημα ως «αντισυνταγματική πράξη», καταδικάζοντας την «απαράδεκτη» ανατροπή.

Την Κυριακή, ωστόσο, διαδηλωτές έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Νιαμέι φώναξαν «Ζήτω η Ρωσία», «Ζήτω Πούτιν» και «Κάτω η Γαλλία», ενώ έβαλαν φωτιά και στον τοίχο του συγκροτήματος της πρεσβείας.

Η Γαλλία δεν θα ανεχόταν καμία επίθεση στα συμφέροντά της στον Νίγηρα και θα απαντούσε με «άμεσο και αδιάλλακτο τρόπο», ανέφερε το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα