Η Βραζιλία ανησυχεί ότι μια ταχεία εισδοχή νέων μελών στα BRICS, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον οργανισμό και θα περιορίσει τον ρόλο των 5 σημερινών κρατών μελών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.
«Μια επέκταση θα μπορούσε να μετατρέψει το μπλοκ σε κάτι άλλο», ανέφερε ανώνυμος Βραζιλιάνος αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. «Η θέση της Βραζιλίας αφορούσε τη συνοχή της ομάδας και τη διατήρηση του χώρου μας σε μια ομάδα σημαντικών χωρών».
Τα BRICS περιλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με την τελευταία να προσχωρεί στα αρχικά τέσσερα μέλη το 2010.
Αυτή τη στιγμή, στα BRICS αντιστοιχούν περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα το μπλοκ αναπτύσσει εναλλακτικές λύσεις προς τα εδραιωμένα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Δεκάδες κράτη έχουν ανακοινώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στα BRICS και 22 έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη. Το τελευταίο κράτος που ανακοίνωσε ότι αιτήθηκε να ενταχθεί στο μπλοκ ήταν η Βολιβία, το αίτημα της οποίας δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Τα τρέχοντα μέλη συζητούν ποια τυπικά κριτήρια πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συναίνεση πριν την επικείμενη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 20-22 Αυγούστου.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την επέκταση του οργανισμού και η Νότια Αφρική είναι θετική υπό τον όρο ότι θα υπάρξει προσεκτική επεξεργασία των όρων ένταξης νέων μελών.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα που έγινε δεκτή στα BRICS το 2010 χωρίς να είναι ιδρυτικό τους μέλος, υποστηρίζει την εισδοχή νέων μελών, αν και ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε ότι η φόρμουλα επέκτασης απαιτεί «προσεκτικότερο έλεγχο και κατανόηση».
Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο η Νότια Αφρική φιλοξένησε παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS και μια διερυμένη εκδοχή της, τη «Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Φίλων των BRICS», στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών επιπλέον χωρών.
Η Ινδία «έχει επιφυλάξεις», αλλά έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη απροθυμία της, σύμφωνα με το Reuters, αναγκάζοντας τη Βραζιλία να βγει εκείνη μπροστά στη διατύπωση επιφυλάξεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου για σχολιασμό, αλλά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι «Η Ινδία έχει επιφυλάξεις σχετικά με την επέκταση…» και ότι «εάν πρέπει να συμβεί, τότε πρέπει να συμβεί μέσω συναίνεσης».
«Η Βραζιλία ήταν σε περισσότερο άνετη θέση στο παρελθόν αφήνοντας την Ινδία να βγαίνει μπροστά στην αντίθεση στην επέκταση», δήλωσε ο παρατηρητής των BRICS, Όλιβερ Στένκελ, καθηγητής στο Ίδρυμα Getulio Vargas στο Σάο Πάολο, αναφέρει το Reuters. Αλλά η Ινδία φαίνεται να έχει μετριάσει την αντίστασή της, πρόσθεσε ο Στένκελ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ινδονησία αποτελεί φαβορί για την εισδοχή της στα BRICS, δεδομένης της περιφερειακής της ισχύος, του αυξανόμενου ρόλου της στην παγκόσμια οικονομία και της έλλειψης διεθνών αντιπαραθέσεων.
Αντίθετα, η εισδοχή του Ιράν, της Βενεζουέλας ή της Σαουδικής Αραβίας θα άλλαζε τη δυναμική της ομάδας και θα καθιστούσε δυσκολότερο για χώρες όπως η Βραζιλία να διατηρήσουν την επιρροή τους, είπε.
Νέα μέλη θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά ως χώρες εταίροι που συμμετέχουν σε συνόδους κορυφής χωρίς να γίνουν πλήρη μέλη, όπως σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε ένας Βραζιλιάνος αξιωματούχος.
Είπε, ωστόσο, ότι «η Βραζιλία θα πρέπει να υποχωρήσει κάποια στιγμή, γιατί είμαστε ρεαλιστές και δεν είναι στη φύση μας να μπλοκάρουμε τα πράγματα». Αλλά δεν θα είναι καλό για εμάς», πρόσθεσε.