ΑΘΗΝΑ
14:22
|
19.11.2024
Σύμφωνα με τον Ραμαφόζα «Η ένταξη των νέων χωρών στους BRICS θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024».
BRICS 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα BRICS (που αποτελείται από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αποφάσισε στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Γιοχάνεσμπουργκ να προσκαλέσει 6 χώρες – την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – να γίνουν νέα μέλη του μπλοκ, δήλωσε την Πέμπτη (22/8) ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.

Η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση του μπλοκ των BRICS βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της τριήμερης συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (22/8). Ενώ όλα τα μέλη των BRICS έχουν εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή τους για τη διεύρυνση του μπλοκ, υπάρχουν ωστόσο διαφωνίες μεταξύ των ηγετών σχετικά με το μέγεθος της διεύρυνσης και πόσο γρήγορα πρέπει αυτό να συμβεί, σημειώνει το Reuters.

Ο Ραμαφόζα δήλωσε επίσης, ότι οι χώρες του BRICS κατέληξαν σε συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαδικασίας διεύρυνσης του μπλοκ. «Η ένταξη των νέων χωρών στους BRICS θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα ανέφερε ότι η σημασία των BRICS επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον άλλων χωρών για ένταξη. «Η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Αιθιοπία και τα ΗΑΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, οι BRICS ενέκριναν επίσης ένα ψήφισμα για τη μελλοντική μελέτη της δημιουργίας «ενός νέου νομίσματος πληρωμών».

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε από τη μεριά του τον Ραμαφόζα για τους χειρισμούς του στη σύνοδο κορυφής των BRICS και για τη διεύρυνση του μπλοκ. Σημειώνεται, ότι ο Πούτιν δεν μπόρεσε να παρευρεθεί τη σύνοδο εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΜοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, δήλωσε μέσω X (πρώην Twitter) ότι εκτιμάει την έγκριση των  ηγετών των BRICS για την ένταξη της χώρας «σε αυτή τη σημαντική ομάδα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους BRICS προς όφελος όλων», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε, ότι η χώρα του θα συμβάλει στην οικοδόμηση συναίνεσης για τις άλλες χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία ενταχθούν στους BRICS.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι «όλες οι χώρες των BRICS είναι χώρες με σημαντική επιρροή και επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Η διεύρυνση θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία των BRICS», πρόσθεσε.

Το γραφείου του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας ανέφερε «επικυρώθηκε το αίτημα για ένταξη στην οικογένεια των BRICS».

Η διεύρυνση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για δεκάδες ενδιαφερόμενες χώρες που επιδιώκουν να γίνουν μέλη των BRICS, σε μια εποχή που η γεωπολιτική πόλωση ενισχύει τις προσπάθειες του Πεκίνου και της Μόσχας να ενισχύσουν ένα βιώσιμο αντίβαρο στη Δύση. Περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στους BRICS, δήλωσαν Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι, και 22 έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν μέλη.

Αντιπροσωπεύουν μια ανομοιογενή ομάδα δυνητικών υποψηφίων που παρακινούνται σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία τους να εξισορροπήσουν ένα παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού που πολλοί θεωρούν ότι είναι στημένο εις βάρος τους και προσελκύονται από την υπόσχεση των BRICS για εξισορρόπηση της παγκόσμιας τάξης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Εκλογική νίκη του PASTEF στη Σενεγάλη-Παραδέχθηκε την ήττα ο Μάκι Σαλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα