ΑΘΗΝΑ
12:48
|
05.11.2024
Το Πεκίνο έχει κατακρίνει επανειλημμένα το σχέδιο έγχυσης ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα, το οποίο τέθηκε πλέον σε εφαρμογή.
Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιαπωνικών ψαριών και θαλασσινών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών όλων των θαλασσινών από την Ιαπωνία καθώς το Τόκιο ξεκίνησε να απελευθερώνει επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαριών και θαλασσινών της Ιαπωνίας, έχοντας αγοράσει ψάρια αξίας 496 εκατομμυρίων δολαρίων και καρκινοειδή και μαλάκια αξίας 370 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Εκτός από την Ιαπωνία, η Κίνα αγοράζει επίσης θαλασσινά από άλλες χώρες όπως ο Ισημερινός, η Ρωσία και ο Καναδάς.

Τον Μάιο η Κίνα υπέγραψε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Ισημερινό, μεταξύ των βασικών εξαγωγικών προϊόντων του οποίου είναι ο τόνος και οι σαρδέλες.

Διαβάστε επίσης:

Πολλοί αναμένουν την κίνηση της Κίνας να ακολουθήσει και το Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ δέχονται σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών ψαριών και θαλασσινών της Ιαπωνίας – ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, σημειώνει το BBC.

Η Κίνα είχε προηγουμένως απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από δέκα ιαπωνικούς νομούς γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε απαγόρευση των εισαγωγών θαλασσινών από τους ίδιους νομούς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε σχέδια για απόρριψη περίπου 1,3 εκατομμυρίων τόνων επεξεργασμένων λυμάτων από τη Φουκουσίμα, όγκο που αντιστοιχεί με περίπου 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι ιαπωνικές αρχές προγραμμάτισαν την απόρριψη του επεξεργασμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό για τη 13:00 ώρα Τόκιο την Πέμπτη, δήλωσε νωρίτερα η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας TEPCO, προσθέτοντας ότι οι καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Διαβάστε επίσης:

Το Πεκίνο έχει κατακρίνει επανειλημμένα το σχέδιο και το έχει χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά εγωιστικό και ανεύθυνο». Η κινεζική τελωνειακή υπηρεσία δήλωσε ότι η αναστολή των εισαγωγών είχε σκοπό να αποτρέψει τους κινδύνους ραδιενεργής μόλυνσης.

Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα γνώρισε μια καταστροφική κατάρρευση μετά από έναν σεισμό 9,0 Ρίχτερ και το επακόλουθο καταστροφικό τσουνάμι το 2011. Ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή από το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986.

Στην Ιαπωνία έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις ενάντια στην απελευθέρωση του ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, ενώ στην κίνηση αντιτάσσονται και οι ψαράδες της.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών»

Φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα