ΑΘΗΝΑ
12:55
|
28.04.2024
«Η Κίνα έχει θέσει σοβαρές ερωτήσεις στη γερμανική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού», πρόσθεσε η Μάο Νινγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα επέκρινε σήμερα τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία χαρακτήρισε τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, «δικτάτορα».

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντίθετη στις δηλώσεις της γερμανικής πλευράς, οι οποίες είναι εξαιρετικά παράλογες, μια σοβαρή προσβολή της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και μια ανοιχτή πολιτική πρόκληση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σήμερα.

«Η Κίνα έχει θέσει σοβαρές ερωτήσεις στη γερμανική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού», πρόσθεσε.

Η επιτετραμμένη του Βερολίνου στο Πεκίνο «κλήθηκε στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών (την Κυριακή)» σε σχέση με τις δηλώσεις της Μπέρμποκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η νυν πρέσβης της Γερμανίας στο Πεκίνο, Πατρίτσια Φλορ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή της στο Fox News που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη. Όταν ρωτήθηκε για την άποψή της σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν πρέπει να επιτραπεί να κερδίσει, καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε «άλλους δικτάτορες στον κόσμο» όπως ο «Σι, ο Κινέζος πρόεδρος».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος. Όλαφ Σολτς, απέφυγε να σχολιάσει τα λεγόμενα της Μπέρμποκ.

Τον Ιούλιο, η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε την πρώτη της «Στρατηγική για την Κίνα». Το έγγραφο εστίαζε κυρίως στη μείωση της εμπορικής εξάρτησης από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, τον οποίο το Βερολίνο χαρακτήρισε πλέον ως έναν «συστημικό αντίπαλο», που «συνιστά μια αυξανόμενη απειλή την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια».

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Γερμανίας έφτασε το ρεκόρ των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (337 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι. Το κείμενο του Ιουλίου περιέγραψε το Πεκίνο ως «ταυτόχρονα εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».

Η ίδια η Μπέρμποκ έχει υιοθετήσει μια μάλλον σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα. Τον Αύγουστο, είπε ότι το Πεκίνο αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στα «βασικά στοιχεία του πώς ζούμε μαζί σε αυτόν τον κόσμο».

Τον Απρίλιο, περιέγραψε επίσης ορισμένα σημεία του ταξιδιού της στην Κίνα ως «περισσότερο από σοκαριστικά», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε επίσης ότι το Βερολίνο δεν πρέπει «να είναι αφελές» και να αποφύγει το να επαναλάβει τα λάθη που είχε κάνει στις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα