ΑΘΗΝΑ
21:35
|
03.05.2024
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αυστραλία και η Κίνα διεξήγαγαν τον πρώτο τους υψηλού επιπέδου διάλογο εδώ και τρία περίπου χρόνια.
Ο απεσταλμένος της Ταϊπέι στην Καμπέρα, Ντάγκλας Χσου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊβάν προειδοποίησε μέσω του πρεσβευτή της την Αυστραλία να είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά μια προσέγγιση με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επιχειρήσει να βάλει μια σφήνα μεταξύ των δυτικών χωρών.

Σε συνέντευξή του στον Sydney Morning Herald που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Ντάγκλας Χσου, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα ως επικεφαλής αντιπρόσωπος της Ταϊβάν στην Καμπέρα, προειδοποίησε ότι ο Σι μπορεί να έχει μια «κρυφή ατζέντα» στις διμερείς σχέσεις.

Επιμένοντας ότι δεν έχει τίποτα εναντίον της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας και ότι κατανοεί την επιθυμία να αυξηθεί το μεταξύ τους εμπόριο, ο Χσου προέτρεψε την Καμπέρα να κοιτάξει πίσω από αυτό που αποκάλεσε τις «ρόδινες εικόνες» που ζωγράφισε ο Σι για τις διμερείς σχέσεις.

«Η στρατηγική τους είναι βασικά το διαίρει και βασίλευε», υποστήριξε ο Χσου. «Δεν θέλουμε να δούμε έναν πολύ ταραγμένο κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου και να λάβουμε υπόψιν το ιστορικό που έχει το Πεκίνο».

Ο Χσου παραπονέθηκε επίσης για αυτό που περιέγραψε ως «πιο επιθετικές συμπεριφορές από την Κίνα» τα τελευταία χρόνια.

Τα σχόλια του ήρθαν αφότου αξιωματούχοι άμυνας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι είχαν καταγράψει περισσότερα από 103 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη να επιχειρούν κοντά στο νησί μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας.

Ο απεσταλμένος της Ταϊβάν προέτρεψε επιπλέον τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι, να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη επίσκεψή του στην Κίνα για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Καμπέρα δεν θα δεχόταν καμία «μονομερή αλλαγή του status quo με τη βία» στα στενά της Ταϊβάν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αυστραλία και η Κίνα διεξήγαγαν τον πρώτο τους υψηλού επιπέδου διάλογο εδώ και τρία περίπου χρόνια μετά από μια περίοδο κρίσης των μεταξύ τους σχέσεων, κατά την οποία η Καμπέρα να σύναψε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων (AUKUS).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αυστραλία και η Κίνα διεξήγαγαν τον πρώτο τους υψηλού επιπέδου διάλογο εδώ και τρία περίπου χρόνια

Η κατάσταση ασφαλείας γύρω από την Ταϊβάν, η οποία εξοπλίζεται ολοένα και περισσότερο από τις ΗΠΑ, κατά παράβαση ουσιαστικά της αρχής της «Μίας Κίνας» που οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι ενστερνίζονται, έχει το τελευταίο διάστημα χαρακτηριστεί από αυξημένες εντάσεις, με το Πεκίνο να διοργανώνει τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Πέρυσι, ο Σι είπε ότι ενώ η Κίνα επιθυμεί ειρηνική επανένωση με το νησί, δεν θα απέκλειε τη χρήση βίας.

Ενώ η Ουάσινγκτον ούτως ή άλλως εγκρίνει αθρόες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, στα τέλη Αυγούστου, ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για μια άνευ προηγουμένου μεταφορά όπλων αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συνήθως προορίζεται για κυρίαρχα έθνη, προκειμένου να «ενισχυθούν» οι ικανότητες άμυνας του νησιού. Την περασμένη βδομάδα αναφέρθηκε η διάθεση επιπλέον 55 εκατομμυρίων άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊπέι.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα