Το Κίεβο θα μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για την άρνησή τους να άρουν την απαγόρευση της πώλησης ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στις εσωτερικές τους αγορές, δήλωσε ο Εμπορικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Ταράς Κάτσκα, σε συνέντευξή του που έδωσε στο POLITICO’s Brussels Playbook και δημοσιεύτηκε χθες.
Η προσφυγή της Ουκρανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν αναγκάσει τα κράτη μέλη της να ανοίξουν ξανά τις αγορές τους στα φθηνά ουκρανικά σιτηρά είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Διαβάστε επίσης:
Το να απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων από τις τρεις αυτές χώρες στην Ουκρανία εν είδει αντιποίνων είναι επίσης στο τραπέζι, είπε ο Κάτσκα στο Politico.
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία μπορεί να απαγορεύσει την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Βαρσοβία όχι μόνο διατήρησε την ήδη ισχύουσα απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, αλλά απαγόρευσε την εισαγωγή και επιπλέον προϊόντων.
«Η απαγόρευση καλύπτει τέσσερα δημητριακά, αλλά και κατόπιν αιτήματός μου, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, η απαγόρευση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει γεύματα από αυτά τα δημητριακά: καλαμπόκι, σιτάρι, ελαιοκράμβη, έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα να μην επηρεάσουν επίσης την πολωνική αγορά» δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Ρόμπερτ Τέλους, σε ανάρτηση στο Facebook.
Τον Απρίλιο, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με τη Ρουμανία να ακολουθεί.
Οι αγρότες των παραπάνω χωρών είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, διεκδικώντας κάποια ρύθμιση της αγοράς σιτηρών, καθώς, αφότου η Ε.Ε. επέτρεψε την αδασμολόγητη εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τα ουκρανικά σιτηρά αντί να προωθηθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, κρατήθηκαν και συσσωρεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, ρίχνοντας κατά πολύ την τιμή της χονδρικής.
Τον Μάιο, η Ε.Ε. δέχθηκε να συμφωνήσει σε μια προσωρινή απαγόρευση των ουκρανικών σιτηρών στις εσωτερικές αγορές της Πολωνίας, της Ρουμανίας, τη Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.
Η εκ μέρους της Ε.Ε. απαγόρευση έληγε την περασμένη Παρασκευή, και αποφασίστηκε να μην παραταθεί. Ωστόσο, τρεις από τις πέντε χώρες που αφορούσε το μέτρο, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν με την απόφαση της Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμα:
Η Πολωνία και η Ουγγαρία διεύρυναν μάλιστα τη λίστα των προϊόντων που απαγορεύεται να εισαχθούν, κάτι που ο Κάτσκα χαρακτήρισε «γελοίο».
Ενώ η Σλοβακία απλώς παρέτεινε την προηγούμενη απαγόρευση για τέσσερις τύπους σιτηρών, η Πολωνία επέβαλε πρόσθετες απαγορεύσεις στο ουκρανικό αλεύρι και τις ζωοτροφές. Η Ουγγαρία, είπε ο Κάτσκα, προχωρά ακόμα παραπέρα και απαγορεύει επιπλέον 25 προϊόντα που δεν είχαν συζητηθεί πριν, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.
«Αυτές οι αυθαίρετες απαγορεύσεις είναι γελοίες», είπε ο Κάτσκα. «Νομίζω ότι η Ουγγαρία πραγματοποιεί εδώ μια πολιτική δήλωση ότι θέλει να μπλοκάρει το εμπόριο με την Ουκρανία και πως επίσης αγνοεί πλήρως τις Βρυξέλλες. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ τολμηρό κίνημα εναντίον και των δυο μας από τη Βουδαπέστη».
Ενώ οι πρόσθετες απαγορεύσεις της Ουγγαρίας είναι ως επί το πλείστον συμβολικές, δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν εξάγει πολύ βοδινό ή χοιρινό κρέας στη χώρα, τα μέτρα της Πολωνίας θα επηρεάσουν σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Ουκρανίας, είπε ο Κάτσκα.
Εάν η Βαρσοβία δεν άρει αυτές τις πρόσθετες απαγορεύσεις, «θα αναγκαστούμε να ανταποδώσουμε για τα πρόσθετα προϊόντα και θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία».
Ο Κάτσκα κατηγόρησε τα τρία ανατολικοευρωπαϊκά κράτη ότι δεν σέβονται τις Βρυξέλλες και διαβρώνουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ηγεσίας της Ε.Ε. να κυβερνήσει το μπλοκ.
Διαβάστε επίσης:
Η μήνυση εναντίον τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει σκοπό να δείξει στον κόσμο ότι «αυτές οι ενέργειες είναι νομικά εσφαλμένες», είπε.
Υποστήριξε επιπλέον ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους αγρότες της από τον ουκρανικό ανταγωνισμό επειδή «οι τιμές είναι παγκόσμιες».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Ρόμπερτ Τέλους, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα εμποδίσει την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε., εάν δεν επιλυθεί η σύγκρουση.
Η Πολωνία έπρεπε να πληροί «αυστηρούς όρους» όταν εντάχθηκε στην Ε.Ε., και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την Ουκρανία, είπε σε συνέντευξή του στο Radio Plus.
Διαβάστε ακόμα: