ΑΘΗΝΑ
08:53
|
05.05.2024
«Ο Πούτιν είναι αυτός που τάσσεται υπέρ της λήξης του όσο το δυνατόν γρηγορότερα» τόνισε ο Ερντογάν. Διαδοχικές συναντήσεις με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορούν να καθορίσουν πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (PBS), ο πρόεδρος Ερντογάν, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πολέμου. «Είναι αδύνατο για μένα να σας δώσω ένα ημερολόγιο για το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος ή πόσο θα διαρκέσει», είπε «Μόνο οι ηγέτες και των δύο κομμάτων θα μπορούν να σας πουν».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις του με τον Πούτιν σχετικά με την πρόοδο του πολέμου, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί «για πολύ καιρό». «Και για να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, θα θέλαμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Ο Πούτιν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό». Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία είναι τόσο αξιόπιστη όσο και η Δύση. «Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους εμπιστευτώ. Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της ΕΕ. Και αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση».

Όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες παρατηρήσεις που έκανε για απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί, ο πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ε.Ε. και θα χαιρετίσει κάθε θετικό βήμα προς τα εμπρός.

«Η Τουρκία παραμένει στο κατώφλι της Ε.Ε. τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν βασιστήκαμε σε συνεισφορές ή υποστήριξη που λάβαμε από την ΕΕ, επομένως δεν είναι καν απαραίτητο για εμάς».

Διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε., Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε επίσης, ότι η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η τρέχουσα θέση της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αλλά η Σουηδία υποτίθεται ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κρατήσει τις υποσχέσεις της γιατί στους δρόμους της Στοκχόλμης βλέπουμε ακόμα τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα». Ο Τούρκος ηγέτης αναφερόταν σε υποστηρικτές των τρομοκρατικών ομάδων PKK και FETO στη χώρα. Έχει επανειλημμένα προτρέψει τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα εναντίον αυτών των υποστηρικτών που, όπως είπε, περιφέρονταν ελεύθερα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περιμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να μην παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες ή υποστηρικτές τρομοκρατών και να μην διευκολύνει τις ενέργειές τους.

Ο πρόεδρος τόνισε, ότι η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αξιολογείται από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) και είναι το μέρος όπου, είπε, θα επικυρωθεί τελικά η ένταξη. «Αυτό είναι μέρος της ημερήσιας διάταξης της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης. Η Συνέλευση θα δει την κατάσταση στο πλαίσιο του δικού της ημερολογίου. Αυτή η πρόταση θα έρθει προς ψήφιση από τους νομοθέτες».

Πώληση αεροσκαφών F-16 και προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι πιστεύει ότι η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και η προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να σχετίζονται.

«Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να σχετίζονται, γιατί ενώ, κατά κύριο λόγο, ο Πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα ήταν συνδεδεμένο με το Κογκρέσο, εμείς έχουμε το τουρκικό κοινοβούλιο. Εάν το κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την προσφορά, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε».

Ένταξη στην Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Ο πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης γιατί δεν προσχώρησε στα μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν τα μέλη της Ε.Ε.;». Λέγοντας ότι η Τουρκία έχει διαφορετική θέση στον κόσμο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν τις θέσεις τους, ο πρόεδρος περιέγραψε τη Ρωσία ως έναν από τους πιο στενούς γείτονες της Τουρκίας και είπε ότι και τα δύο έθνη έχουν κοινή ιστορία.

«Και παρομοίως, έτσι συνεχίζεται η τρέχουσα διαδικασία. Έχουμε ξεκινήσει τον διάδρομο σιτηρών (Ουκρανίας). Συνολικά, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξάγονται στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Θάλασσα. Και δεν το κάναμε αυτό ακριβώς επειδή μας το ζήτησε η ΕΕ. Ήταν μια ανθρωπιστική υποχρέωση που αναλάβαμε». Υπενθύμισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν του είπε ότι θα στείλει ένα ακόμη εκατομμύριο τόνους σιτηρών σύντομα και παρακολουθούσε τις εξελίξεις.

Ο Πούτιν «στο πλευρό του τερματισμού του πολέμου» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ερντογάν παραμέρισε τις επικρίσεις, ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τον Πούτιν για τον ρόλο του στη συμφωνία για τα σιτηρά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δε συμφωνώ. Οι μισές προμήθειες φυσικού αερίου μου προέρχονται από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αλληλεγγύη. Κάνουμε αμοιβαία βήματα προς τα εμπρός και συνεργαζόμασταν και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς εάν βλέπει περισσότερα οφέλη στη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία ή με τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε, ότι αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη.

«Επειδή ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαι με την πολιτική, στο μέτρο του δυνατού, έχει να κάνει με τη δημιουργία επαφών με τα έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση ένα σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ομοίως, θα έχω καλές σχέσεις με Ρωσία. Και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση την ίδια προσέγγιση επίσης, win-win».

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι ο αμερικανικός λαός ακολουθεί την Τουρκία, λέγοντας στο PBS: «Εφόσον παράγετε υγιείς ειδήσεις και κάλυψη, νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις υγιείς πληροφορίες που του ρέουν».

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Αλγερινό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε τη Δευτέρα (18/9) με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελματζίντ Τεμπούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τα θέματα της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, οι εντάσεις στην Αφρική και οι λύσεις που προσφέρουν οι δύο χώρες.

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Πολωνό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε τη Δευτέρα (18/9) και με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε στο X, μετά τη συνάντηση ότι «είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα καθώς και τις διμερείς μας σχέσεις».

«Ελπίζω ότι η συνάντησή μας με τον κ. Ντούντα θα είναι επωφελής για τις χώρες και την περιοχή μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Συνάντηση Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα (18/9) και συζήτησαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. «Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να είμαστε μια από τις χώρες που παρέχει την πιο ενεργή υποστήριξη στις αποστολές του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Ερντογάν στο X (πρώην Twitter).

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι συζήτησαν «την ενίσχυση του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το έργο της Τουρκίας για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

«Όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ του Ιουλίου στο Βίλνιους, (Λιθουανία), το τουρκικό κοινοβούλιο θα αναλάβει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο X λίγο μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 78ης Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα