ΑΘΗΝΑ
15:02
|
05.05.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βιετνάμ για μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη μεταφορά όπλων στην ιστορία μεταξύ των πρώην αντιπάλων.
πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Βο Βαν Θουόνγκ στο Ανόι του Βιετνάμ, 11 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βιετνάμ για μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη μεταφορά όπλων στην ιστορία μεταξύ των πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να ενοχλήσει την Κίνα και να παραγκωνίσει τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ένα πακέτο, το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρωθεί εντός του επόμενου έτους, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη νέα αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Ανόι με την πώληση ενός στόλου αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει εντάσεις με το Πεκίνο στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε ένας από τους ανθρώπους.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, με ακριβείς όρους που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, και ενδέχεται να μην συναφθεί. Αλλά ήταν ένα βασικό θέμα των επίσημων συνομιλιών μεταξύ Βιετνάμ-ΗΠΑ στο Ανόι, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει ειδικούς όρους χρηματοδότησης για τον ακριβό εξοπλισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει το Ανόι με περιορισμένα μετρητά να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή του εξάρτηση από φθηνά, ρωσικής κατασκευής όπλα, σύμφωνα με την άλλη πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

«Έχουμε μια πολύ παραγωγική και πολλά υποσχόμενη σχέση ασφάλειας με τους Βιετναμέζους και βλέπουμε ενδιαφέρουσες κινήσεις από αυτούς σε ορισμένα συστήματα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει να παρακολουθούν καλύτερα τον θαλάσσιο τομέα τους, ίσως μεταφορικά αεροσκάφη και κάποιες άλλες πλατφόρμες», είπε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

«Μέρος των όσων εργαζόμαστε εσωτερικά καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι δημιουργική σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να παρέχουμε καλύτερες επιλογές χρηματοδότησης στο Βιετνάμ για να τους φέρουμε πράγματα που μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμα για αυτούς».

Μια σημαντική συμφωνία όπλων ΗΠΑ-Βιετνάμ θα μπορούσε να ενοχλήσει την Κίνα, τον μεγαλύτερο γείτονα του Βιετνάμ, η οποία είναι επιφυλακτική για τις προσπάθειες της Δύσης να πέσει στο Πεκίνο. Μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ Βιετνάμ και Κίνας θερμαίνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και εξηγεί γιατί το Βιετνάμ προσπαθεί να δημιουργήσει θαλάσσια άμυνα.

«Αναπτύσσουν ασύμμετρες αμυντικές ικανότητες, αλλά (θέλουν) να το κάνουν χωρίς να προκαλέσουν αντίδραση από την Κίνα», δήλωσε ο Τζέφρι Ορντανιέλ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών μελετών ασφάλειας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Τόκιο και διευθυντής για την ασφάλεια στη θάλασσα στο Pacific Forum International, μια δεξαμενή σκέψης. «Είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης».

Ο Ορντανιέλ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μεταφέρει τα κεφάλαια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού «έτσι εταίροι όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα όπλα που χρειάζονται για να αντισταθούν στο Πεκίνο».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Ειρηνικού, και ότι διαχειρίζεται υπεύθυνα τη σχέση των δύο υπερδυνάμεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Βιετνάμ αναβάθμισε την Ουάσιγκτον στο ανώτατο διπλωματικό καθεστώς του Ανόι, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη χώρα.

Η διπλωματική ανατροπή σηματοδοτεί μια απότομη στροφή σχεδόν μισό αιώνα μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Από την άρση του εμπάργκο όπλων το 2016, οι αμυντικές εξαγωγές των ΗΠΑ στο Βιετνάμ έχουν περιοριστεί σε πλοία της ακτοφυλακής και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία έχει προμηθεύσει περίπου το 80% του οπλοστασίου της χώρας.

Το Βιετνάμ δαπανά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισαγωγές όπλων και η Ουάσιγκτον είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να μεταφέρει ένα μερίδιο αυτού του προϋπολογισμού μακροπρόθεσμα σε όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους και εταίρους τους, ιδιαίτερα τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Το κόστος των αμερικανικών όπλων είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, όπως και η εκπαίδευση στον εξοπλισμό, και είναι ένας από τους λόγους που η χώρα έχει λάβει λιγότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικών όπλων την τελευταία δεκαετία.

«Οι Βιετναμέζοι αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι πρέπει να διαδώσουν τον πλούτο», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πρέπει να πρωτοστατήσουμε στο να βοηθήσουμε το Βιετνάμ να πάρει αυτό που χρειάζεται».

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τη μακροχρόνια σχέση του Ανόι με τη Μόσχα, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκτηθούν προμήθειες και ανταλλακτικά για ρωσικά όπλα. Ωστόσο, το Βιετνάμ βρίσκεται επίσης ενεργά σε συνομιλίες με τη Μόσχα για μια νέα συμφωνία προμήθειας όπλων που θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα