ΑΘΗΝΑ
22:15
|
04.05.2024
Δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από καμία πλευρά, αλλά θεωρείται πιθανή μια επαφή τους στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της APEC.
Μπαλί, Ινδονησία, 14 Νοεμβρίου 2022
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδια για μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, τον Νοέμβριο, μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, επεξεργάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου στην Washington Post, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η ταραχώδης σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι αρκετά πιθανό» ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση, με πηγές να αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ανυπομονεί» για μια συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη.

Η συνάντηση εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC), στην οποία όμως το Πεκίνο δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την παρουσία του Σι Τζινπίνγκ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κινέζος πρόεδρος απουσίαζε από την συνάντηση της G20 στην Ινδία, στην οποία ήταν παρών ο Τζο Μπάιντεν.

Τα σχέδια θεωρείται πιθανόν πως θα επιβεβαιωθούν μετά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί, αυτή η εκ του σύνεγγυς συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι η πρώτη μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, πριν από έναν χρόνο.

Εκεί, οι δύο πρόεδροι είχαν τονίσει τη σημασία της πρόσωπο με πρόσωπο διπλωματίας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να επανέλθουν σε τροχιά ομαλότητας.

Ωστόσο, μετά την κατάρριψη του υποτιθέμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ, το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκε.

Με στόχο την εκ νέου προσέγγιση, τους τελευταίους μήνες τέσσερα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν ταξίδεψαν στο Πεκίνο: ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ο ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τον περασμένο μήνα είχε συνομιλίες με τον Γουάνγκ στη Μάλτα που χαρακτηρίστηκαν από τον Λευκό Οίκο ως «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα