ΑΘΗΝΑ
13:52
|
03.05.2024
Τρεις νεκρούς μαχητές της επιβεβαιώνει η Χεζμπολάχ σε εχθροπραξίες στα σύνορα με Ισραήλ. Αντιφατικά μηνύματα από τη Χαμάς. Ασφυκτικό εμπάργκο. Συνεχές σφυροκόπημα στη Γάζα.
Αστράφτει και βροντάει απόψε στη Γάζα, παράλληλα με τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών αεροσκαφών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνεται επικίνδυνα η πολεμική σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ. Τόσο στο νότο, με τη Λωρίδα Γάζας την οποία βομβαρδίζει συνεχώς με επιβολή πλήρους αποκλεισμού και ανάσχεσης ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεπικοινωνιών και ανεφοδιασμό παντός είδους. Όσο και στο βορρά καθώς άρχισαν από σήμερα νωρίς το απόγευμα οι επιχειρήσεις ελικοπτέρων του ισραηλινού στρατού σε θέσεις «εισβολέων» ενόπλων από το Λίβανο κατά τις οποίες η Χεζμπολάχ που είχε αρνηθεί αρχικά πως συμμετείχε επιβεβαίωσε το θάνατο τριών μαχητών της.

Τις τελευταίες ώρες στελέχη της Χαμάς εξέπεμψαν αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις τους στο φόντο των εφιαλτικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα, ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς.

Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Εντούτοις, λίγες ώρες μετά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».Ερωτηθείς αν η οργάνωσή του είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε τηλεφωνικά στο κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Ισλαμική Τζιχάντ: Ανέλαβε ευθύνη για τη διείσδυση στο Ισραήλ

Την έναρξη επιχειρήσεων στη μεθόριο με τον Λίβανο την επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ενώ η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ αρνήθηκε κάθε ανάμιξη, πιθανώς γιατί οι ένοπλοι κατά ορισμένες πληροφορίες φέρεται πως είναι Παλαιστίνιοι μαχητές.

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη για τις διεισδύσεις ενόπλων στο βόρειο Ισραήλ από τα σύνορα του νοτίου Λιβάνου με ανάρτηση ανακοίνωσης στο κανάλι της οργάνωσης στο Τέλεγκραμ. Μάλιστα, αποκάλεσε την επιχείρηση «μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου»  με το Ισραήλ.

Παρόλα αυτά στη συνέχεια η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με το Ισραήλ. Μαχητές της οργάνωσης ανάρτησαν στη συνέχεια βίντεο στην πλατφόρμα Χ δηλώνοντας ετοιμοπόλεμοι.

Κύμα φυγής Λιβανέζων αμάχων

Μερικές δεκάδες οικογένειες Λιβανέζων που ζουν στα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ άρχισαν να εγκαταλείπουν από νωρίς σήμερα το απόγευμα τις εστίες τους από το φόβο πιθανής κλιμάκωσης των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στην περιοχή.

Αφορμή έδωσε η πρότερη έναρξη εχθροπραξιών από ισραηλινά ελικόπτερα κατά «υπόπτων ενόπλων» που διείσδυσαν στο Ισραήλ από τα σύνορα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ, οι τέσσερις ένοπλοι, (που φέρεται πως είναι Παλαιστίνιοι που ζουν σε καταυλισμό προσφύγων του Λιβάνου και όχι μέλη της Χεζμπολάχ) πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ και άρχισαν να βάλλουν κατά Ισραηλινών στρατιωτών.

Πιο πριν είχαν εκτοξευτεί αρκετές ρουκέτες από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.

Καπνός από τις εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου

Το λιβανέζικο ειδησεογραφικό δίκτυο Naharnet επικαλούμενο δηλώσεις Ισραηλινών στρατιωτικών αξιωματούχων μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες «σκότωσαν έναν αριθμό ένοπλων υπόπτων» που πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ένας αριθμός ελικοπτέρων του ισραηλινού στρατού ενώ Λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν πως σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι που διείσδυσαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, πως τραυματίστηκε ένας τρίτος και πως ένας τέταρτος κατάφερε να επιστρέψει στο λιβανέζικο έδαφος.

Στις ίδιες συγκρούσεις ορισμένα ΜΜΕ στο Ισραήλ μετέδωσαν πως τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο Καταριανός απεσταλμένος στον Λίβανο, Τζάσιμ μπιν Φαχίντ αλ Θάνι πραγματοποιεί αυτές τις μέρες διαδοχικές συναντήσεις με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό προσπαθώντας να τους πείσει να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκλογή νέου Προέδρου στη χώρα, καθώς κλείνει ένας χρόνος αφότου εξέπνευσε η θητεία του προηγούμενου Μισέλ Αούν.

«Οι εξελίξεις στην περιοχή εμπίπτουν στην ατζέντα συζητήσεων του απεσταλμένου του Κατάρ. Τονίζει την ανάγκη εκλογής Προέδρου στον Λίβανο για να μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει τη φάση που θα ακολουθήσει τις συγκρούσεις στη Γάζα και στις περιοχές που συνορεύουν με το Ισραήλ αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής αντίστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας Liwaa.

Να αλλάξει τη Μέση Ανατολή απειλεί ο Νετανιάχου

Το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντώντας πολιτικούς από το νότιο Ισραήλ στο γραφείο του διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ «θα μεταμορφώσει την περιοχή» στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων έναντι της Χαμάς, τονίζοντας:

«Ξέρω ότι ζείτε τρομερά πράγματα. Αυτό που θα βιώσει η Χαμάς θα είναι σκληρό και τρομερό. Είμαστε μόλις στην αρχή της μάχης. Το έθνος μας θα γυρίσει κάθε πέτρα μέχρι να σας βοηθήσει όλους. Σας ζητώ να γίνεται δυνατοί γιατί πρόκειται να αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή».

«Ξεκινήσαμε»

Αργά το απόγευμα ο Νετανιάχου ανήρτησε ένα βίντεο με βόμβες να πέφτουν και να εξαερώνουν κτίρια στη συνηθισμένη σε βαρείς βομβαρδισμούς Γάζα. «Ξεκινήσαμε», ήταν το μόνο που έγραψε.

Πλήρης ο φονικός αποκλεισμός της Γάζας, υπόσχεται το Ισραήλ

Οι εχθροπραξίες σήμερα, συνεχίστηκαν από πολύ νωρίς το πρωί, για τρίτη μέρα, μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι έπληξε περισσότερους από 500 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι σκληρές μάχες με τους μαχητές της Χαμάς συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές στο νότιο Ισραήλ, κυρίως γύρω από τις πόλεις Άσκελον και Σντερότ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ διέταξε να διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και τα τρόφιμα από τη Γάζα και αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής αναφερόμενος στους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως «ανθρώπινα ζώα», τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ανάλογα».

«Έχω διατάξει μια πλήρη πολιορκία της Γάζας. Όχι ηλεκτρισμός, όχι τροφή, όχι καύσιμα, όχι νερό. Τα πάντα έχουν κλείσει. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και δρούμε αναλόγως».

Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. «Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν με αμηχανία ερωτήματα που αφορούν στο γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την παλαιστινιακή επίθεση, υποστηρίζουν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των συνόρων με τη Γάζα, ενώ εκπρόσωπός τους ανέφερε ότι στα σύνορα με την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας έχουν συγκεντρώσει 100.000 εφέδρους.

Σε δηλώσεις που μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι τα περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων μαχητών έχουν «απομονωθεί» τις τελευταίες ώρες και δεν υπάρχουν μάχες στην περιοχή γύρω από τον φράχτη της Γάζας, προσθέτοντας όμως ότι «είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες στην περιοχή».Ο Χάγκαρι φέρεται να ανέφερε επίσης ότι τανκς, υποστηριζόμενα από πολεμικά ελικόπτερα και drones, υπερασπίζονται τα ρήγματα γύρω από τον φράχτη, προσθέτοντας ότι 15 από τις 24 πόλεις στα σύνορα έχουν εκκενωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται, η Washington Post εκτιμά πως οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Α.Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μεταφέρουν το αεροπλανοφόρο τους, το USS Gerald R. Ford, πιο κοντά στο Ισραήλ, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για την «σταθερή» υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Τελ Αβίβ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου να επισημαίνει τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων πλευρών στην σύγκρουση.

«Ο κίνδυνος εμπλοκής τρίτων δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση είναι υψηλός. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τρόπους το συντομότερο δυνατό για να προχωρήσουμε προς κάποιο είδος διαδικασίας διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών ξεπερνά τους 800, με τουλάχιστον 260 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους στον χώρο όπου διεξάγονταν το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova στην έρημο του Νότιου Ισραήλ, ενώ πάνω από 2.243 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το Ισραήλ.

Παράλληλα, από το Σάββατο, τουλάχιστον 510 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και 2.751 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. 16 ακόμα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία στην Δυτική Όχθη.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί με στόχο σπίτια και πολυκατοικίες έχουν εκτοπίσει περίπου 123.538 Παλαιστίνιους (πάνω από 17.500 οικογένειες) στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες από αξιωματούχους της Χαμάς, στα χέρια των μαχητών της βρίσκονται περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ

Χτες βράδυ, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασαν εκτάκτως, κεκλεισμένων των θυρών χωρίς να καταφέρουν να πετύχουν την απαιτούμενη ομοφωνία για μια κοινή δήλωση.

«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», ανέφερε ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση. «Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία.

«Το μήνυμά μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης διαπραγματεύσεων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».

Ο Κινέζος ομόλογός του Ζιανγκ Τζουν από την πλευρά του καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.

Το Ισραήλ «έχει ένα και μοναδικό αίτημα» να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πριν από τη συνεδρίαση ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν: «τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς πρέπει να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία, αυτές οι αδιανόητες ωμότητες πρέπει να καταδικαστούν». Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Είναι «λυπηρό» το ότι «για ορισμένα μέσα ενημέρωσης και για ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί», αντέτεινε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη,  Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή – και όχι τη Χαμάς.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ρητορική που αρνείται την ανθρώπινη ιδιότητά μας και απαρνιέται τα δικαιώματά μας, ρητορική που αγνοεί την κατοχή της γης μας και την καταπίεση του λαού μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι ώρα να αφεθεί το Ισραήλ να επιμείνει στις φρικτές επιλογές του. Είναι ώρα να ειπωθεί στο Ισραήλ να αλλάξει πορεία, και ότι υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη, στον οποίο δεν θα σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί».

Σε ανοιχτή επιστολή που εστάλη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από τη συνεδρίαση, τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι η αδράνεια του ΟΗΕ επέτρεψε την τελευταία βία και σήμαινε ότι τα μέλη του ήταν «συνένοχοι» σε αυτό που είχε συμβεί.

Οι οργανώσεις που εδρεύουν στην Παλαιστίνη – Al-Haq, Al-Mezan Center for Human Rights και Palestinian Center for Human Rights – κάλεσαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν τα «πρωταρχικά αίτια και να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό από τις ισραηλινές επιθέσεις».

Διαψεύδει εμπλοκή του το Ιράν

Εντωμεταξύ η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη διέψευσε πληροφορίες που διακινήθηκαν από την Wall Street Journal, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει τις αιφνιδιαστικές της επιθέσεις.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Παλαιστινιακή αντίσταση είναι αυτόνομες και αταλάντευτα ευθυγραμμισμένες με τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζουμε απερίφραστα την Παλαιστίνη, ωστόσο, δεν συμμετέχουμε στην απάντηση της, η οποία αποφασίστηκε αποκλειστικά από τις δικές της δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Τεχεράνη έχει ζητήσει να συνεδριάσει επειγόντως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τις περιφερειακές εξελίξεις.

https://twitter.com/BabarAzam929/status/1711198734246424646

Νεκροί και μεταξύ ξένων πολιτών

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι 12 Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναφορές του CNN, τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναφέρει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαληθεύσουν τις αναφορές.

Ένας Γάλλος πολίτης σκοτώθηκε επίση,ς ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι αναφέρθηκε σε δύο νεκρούς πολίτες της χώρας του.

Τέλος, μια Μεξικανή και ένας άνδρας πιστεύεται ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρτσένα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, χθες Κυριακή.

Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου

Εντωμεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε γεωπολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά και σε οικονομικό επίπεδο με το πρώτο καμπανάκι να χτυπάει με τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές ξεκίνησαν με άνοδο κοντά στο 3% και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έντονης αναταραχής και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζουμε που τελικά θα καταλήξει η όλη κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα