ΑΘΗΝΑ
06:52
|
02.05.2024
«Οι καιροί έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Σομανάτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπρόσωποι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA ζήτησαν από τους Ινδούς ομολόγους τους να τους πουλήσουν την «όμορφη και φθηνή» τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην ιστορική σεληνιακή αποστολή Chandrayaan-3, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Ινδίας.

Ο Σ. Σομανάτ, πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), είπε σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού ότι εμπειρογνώμονες από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ISRO στο Μπανγκαλόρ ενόψει της εκτόξευσης της αποστολής Chandrayaan-3 τον Ιούλιο.

«Περίπου πέντε ή έξι άτομα από το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA ήρθαν και τους εξηγήσαμε για την τεχνολογία Chandrayaan-3», είπε ο Σομανάτ στο ακροατήριο, σύμφωνα με στους Times of India.

Ισχυρίστηκε πως η αμερικανική αντιπροσωπεία εντυπωσιάστηκε από το ωφέλιμο φορτίο της αποστολής. «Απλώς είπαν: “Δεν έχουμε σχόλια. Όλα θα πάνε καλά”. Είπαν επίσης, “Κοιτάξτε τα επιστημονικά όργανα, είναι τόσο όμορφα και πολύ φθηνά. Είναι πολύ εύκολο να κατασκευαστούν και είναι υψηλής τεχνολογίας. Πώς τα κατασκευάσατε; Γιατί δεν τα πουλάτε στην Αμερική;”», ανέφερε ο Σομανάτ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρόεδρος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας δήλωσε ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει» και η Ινδία είναι πλέον ικανή «να κατασκευάσει τον καλύτερο εξοπλισμό, τις καλύτερες συσκευές και τους καλύτερους πυραύλους».

Η αποστολή Chandrayaan-3, που κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε με προϋπολογισμό περίπου 74 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι εντυπωσιακά φθηνότερη από παρόμοιες αποστολές που εκτοξεύτηκαν από άλλες χώρες. Η NASA εκτιμάται πως θα δαπανήσει περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 για να φτάσει στον νότιο πόλο της σελήνης με την αποστολή Artemis, ενώ η Κίνα, η οποία πέτυχε μια ομαλή προσγείωση στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με την αποστολή Chang’e-4 το 2019 και έχει προγραμματισμένες περισσότερες αποστολές, δαπάνησε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για το διαστημικό της πρόγραμμα το 2022, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Euroconsult. Το κόστος της ρωσικής αποστολής Luna-25, η οποία συνετρίβη στη Σελήνη λίγες μέρες πριν την επιτυχή προσγείωση του Chandrayaan-3, υπολογίστηκε σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η τρίτη σεληνιακή αποστολή της Ινδίας, η οποία προσγειώθηκε στη νότια πολική περιοχή της Σελήνης στις 23 Αυγούστου, τα πήγε «πολύ καλά», είπε ο Σομανάτ. Σημειωτέον, η Ινδία έγινε η τέταρτη μόλις χώρα, μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, που προσεδάφισε επιτυχώς ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη.

Η άκατος Vikram του Chandrayaan-3 και το ρόβερ Pragyan τέθηκαν σε «λειτουργία ύπνου» στις 2 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προστατευθούν τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα κατά τις βάναυσες συνθήκες μιας σεληνιακής νύχτας, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες. Οι ακόλουθες προσπάθειες για την αναβίωση των συσκευών αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Δέκα ημέρες μετά το επιτυχημένο ταξίδι του Chandrayaan-3 στη Σελήνη, η Ινδία ξεκίνησε την πρώτη αποστολή της χώρας για την παρατήρηση του Ήλιου, Aditya-L1.

Ο επικεφαλής του ISRO αποκάλυψε επίσης τα σχέδια της Ινδίας «να πάει στον Άρη, την Αφροδίτη και ξανά στη Σελήνη». Εκτός από αποστολές για τη μελέτη ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα και τον καιρό της Γης, η ινδική διαστημική υπηρεσία διεξάγει επίσης τακτικές αποστολές «για δραστηριότητες επικοινωνίας και τηλεπισκόπησης», είπε ο Σομανάτ. Η ISRO έχει επίσης επιστημονικές αποστολές στα σκαριά για να εξετάσει θέματα όπως η αεροδυναμική, η θερμική απεικόνιση και εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα