ΑΘΗΝΑ
15:16
|
02.05.2024
Εντείνεται το διπλωματικό παζάρι για ανθρωπιστικό διάδρομο ενώ οι επιδρομές του Ισραήλ εντείνουν τη σφαγή των Παλαιστινίων.
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράλληλα με το μπαράζ ισραηλινών βομβιστικών επιθέσεων στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας και τις διαδοχικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ, αναπτύσσεται έντονη διπλωματική κινητικότητα από διάφορες κατευθύνσεις με στόχο το άνοιγμα ενός λεγόμενου «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στον παλαιστινιακό θύλακα για την ανακούφιση των 2,5 εκατομμυρίων αμάχων της περιοχής.

Παζάρι για ανθρωπιστικό διάδρομο

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Financial Times ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν «ασφαλείς διαδρόμους για να εισέλθει η βοήθεια και ασφαλείς διαδρόμους για να πάνε οι άνθρωποι σε μέρη όπου μπορούν να λάβουν βοήθεια». Κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους με την επισήμανση πως δεν μπορεί να γίνεται η μετακίνησή τους εν μέσω βομβαρδισμών.

Τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, υποτίθεται πως εξυπηρετούν οι πυρετώδεις συναντήσεις που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη σε έξι χώρες της περιοχής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Σήμερα, ο Μπλίνκεν επέστρεψε στο Τελ Αβίβ συναντώντας για ώρα και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Έλι Κοέν και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Φθάνοντας εκεί, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «διεθνής προτεραιότητα» είναι «να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να διασφαλιστούν αθώες ζωές και να δοθεί βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα». Παρατήρησε μάλιστα πως είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία» όποια προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Συνάντηση ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Γαλλίας

Το  θέμα δημιουργίας ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στη Γάζα συζήτησαν νωρίτερα σήμερα στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Οι δύο υπουργοί έκαναν έκκληση να περάσει η βοήθεια στη Γάζα όχι τόσο για να βρουν ασφαλές καταφύγιο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες όσο για να μπορέσουν εκατοντάδες ξένοι που βρίσκονται στον παλαιστινιακό θύλακα να φύγουν από αυτόν.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος, μάλιστα, απαίτησε «οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι βασικές τους ανάγκες να ικανοποιούνται», επισημαίνοντας  ότι «το βάρος της σύγκρουσης δε θα πρέπει να πέσει στην Αίγυπτο».

Αφορμή για αυτή την αναφορά έδωσαν οι προσπάθειες του Ισραήλ να «σπρώξει» στη Χερσόνησο του Σινά» εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια Παλαιστίνιους για να δημιουργηθεί υποτίθεται «προσωρινά» μία «ασφαλής ζώνη». Η ίδια αναμένεται να μεταβεί στη Βηρυτό του Λιβάνου αντί στη μεθόριο της χώρας με το Ισραήλ έπειτα από τον χτεσινό βομβαρδισμό του κτιρίου της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, στη λιβανέζικη μεθοριακή πόλη Νακούρα.

Παράλληλα, στο Πεκίνο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας, Ουάνγκ Γι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν στο CBS για Χαμάς και Ισραήλ

Ώρες πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο δίκτυο CBS, ζήτησε το άνοιγμα «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να βοηθηθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι εκτιμώντας πως θα βρεθεί τρόπος να αποκτήσουν πρόσβαση οι κάτοικοι του θύλακα σε φάρμακα, τρόφιμα και νερό. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ να μην θέσει ξανά υπό κατοχή τη Λωρίδα της Γάζας και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν στην ισραηλινή πλευρά «ό,τι χρειάζεται».

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ και συζήτησαν τις «τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερο βάρος στις πρωτοβουλίες με στόχο την αποφυγή επέκτασης της κρίσης». Παράλληλα, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Μελόνι αναφέρεται:«Ιταλία και Ιορδανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ευνοήσουν την επίλυση των πιο επειγόντων ανθρωπιστικών προβλημάτων και για την απελευθέρωση των ομήρων».

Η συνομιλία αποτέλεσε ευκαιρία, επίσης, για ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη να δοθεί νέα έμφαση στην επιδίωξη νέων πολιτικών επαφών με την Παλαιστινιακή Αρχή για μία ισραηλοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως αναφέρεται, «διαπιστώθηκε ότι η ισχυρή σχέση φιλίας της Ιταλίας με την Ιορδανία θα μπορέσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων της περιοχής».

Σύνοδος για το παλαιστινιακό

Το ερχόμενο Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που πρότεινε η Αίγυπτος εν μέσω συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία των χωρών του Κόλπου, μετέδωσαν ότι οι ηγέτες των χωρών αυτών έλαβαν πρόσκληση. Ειδικότερα, τα πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και του Κουβέιτ έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις, μετά την πρόταση των αιγυπτιακών αρχών την Κυριακή  για τη διεξαγωγή μιας «περιφερειακής και διεθνούς συνόδου κορυφής για το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος» κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην περιοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ’Αντονι Μπλίνκεν.

Μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει αύριο, 17 Οκτωβρίου, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως προωθούνται δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Η Ρωσία διένειμε την Παρασκευή στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία και καλεί για «άμεση βιώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα τηρηθεί πλήρως» και για «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η Βραζιλία που προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου, θα υποβάλει επίσης ένα άλλο κείμενο που καταδικάζει «τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Το κείμενο που προτείνει η Μόσχα και το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταδίκαζε «σθεναρά όλη τη βία και τις εχθροπραξίες απέναντι στους αμάχους και όλες τις πράξεις τρομοκρατίας». Όμως μέχρι και χθες, Κυριακή, το σχέδιο ψηφίσματος δεν ανέφερε τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως επέμειναν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει σαφώς τις «απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» του παλαιστινιακού ισλαμικού συστήματος που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου επίθεση έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ισραήλ.

Για να υιοθετηθεί, ένα ψήφισμα χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, χωρίς να προβάλει βέτο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα).

Σε αυτό το πλέγμα διπλωματικών κινήσεων, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως στέλνει ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή για να μεσολαβήσει για μια λύση στη σύγκρουση.

Κλειστό παραμένει το πέρασμα Ράφας-Αιγύπτου

Με τις τεράστιες ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας να περιμένουν τη διαταγή για τη χερσαία εισβολή στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, σύγχυση επικράτησε σήμερα το πρωί μετά από πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, για προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τις 9 το πρωί και για λίγες ώρες προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο.

Ακολούθησε διάψευση από το Τελ Αβίβ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να εξέλθουν ξένοι υπήκοοι», ανέφερε σε μια συνοπτική δήλωση το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αρκετοί υπουργοί του Λικούντ τοποθετήθηκαν ενάντια σε μια πιθανή προσωρινή εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς τόνισε ότι «η δέσμευσή μας είναι προς τις οικογένειες των δολοφονηθέντων και απαχθέντων ομήρων – όχι με τους δολοφόνους της Χαμάς και αυτούς που τους βοήθησαν», ενώ ο πουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ πρόσθεσε: «αυτοί που σφαγιάζουν παιδιά, βιάζουν γυναίκες και απάγουν μωρά δεν αξίζουν κανένα έλεος».

Η Αίγυπτος έχει στόχο να διατηρήσει το πέρασμα της Ράφα λειτουργικό από τότε που ξεκίνησε η τελευταία σύγκρουση, αλλά το Ισραήλ δεν το επέτρεψε από την πλευρά της Γάζας, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, ενώ το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα διέψευσε από την πλευρά της και η Χαμάς.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγία για το αναμενόμενο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη συνοριακή πύλη είναι πιθανό να «παραμείνει ρευστή και απρόβλεπτη».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι ασαφές, το για πόσο χρονικό διάστημα η Αίγυπτος θα επιτρέψει στο πέρασμα να παραμείνει ανοιχτό, με τοπικές πηγές να εκτιμούν ότι θα παραμείνει ανοιχτό μόνο μέχρι αργά το απόγευμα.

«Εάν κρίνετε ότι είναι ασφαλές, μπορείτε να προσεγγίσετε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα – μπορεί να υπάρξει πολύ μικρή ειδοποίηση εάν ανοίξει η διάβαση και μπορεί να ανοίξει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα δεν θα επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τη διάβαση παρά τους κινδύνους των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τραγική ανθρωπιστική κατάσταση

Με τουλάχιστον 2.950 Παλαιστίνιους νεκρούς, σχεδόν 10.000 τραυματίες και περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι τα τελευταία αποθέματα καυσίμων των νοσοκομείων της Γάζας πιθανότατα θα εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ήδη, τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δε λειτουργούν εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε πως η εντολή να εκκενωθούν 21 νοσοκομεία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βόρειας Γάζας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, μετά την ισραηλινή εντολή εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία και τα κτίριά τους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με αναπηρία απλώς στερούνται τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Πρόκειται για την απόλυτη ντροπή», δήλωσε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) με ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι θρηνεί την απώλεια 14 μελών της.

«Οι συνάδελφοί μου της UNRWA στη Γάζα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φελίπε Λαζαρίνι, σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι επιχειρήσεις της UNRWA είναι το μεγαλύτερο αποτύπωμα των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας και είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό είναι απολύτως άνευ προηγουμένου», τόνισε σημειώνοντας ότι η παροχή νερού και ηλεκτρικού έχει διακοπεί και σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε φάρμακα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή-η Γάζα τελειώνει από νερό και η Γάζα τελειώνει από ζωή», υπογράμμισε.

Το Ισραήλ εκκενώνει χωριά στα σύνορα με τον Λίβανο

Εντωμεταξύ στο άλλο μέτωπο της σύγκρουσης, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ξεκινά την εκκένωση 28 χωριών σε απόσταση έως και 2 χιλιόμετρων από τα σύνορά του στα βόρεια με τον Λίβανο.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολάχ έχει ενταθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη πριν από εννέα ημέρες.

Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν η λιβανέζικη αντιστασιακή ομάδα εξαπέλυσε επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι κατηγόρησε το Ιράν ότι διέταξε επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ την Κυριακή. «Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια σειρά από επιθέσεις για να αποσπάσει την προσοχή από τις πολεμικές μας προσπάθειες στο νότο, υπό ιρανικές οδηγίες και με ιρανική υποστήριξη», ανέφερε.

«Αν η Χεζμπολάχ τολμήσει να μας δοκιμάσει, η αντίδραση θα είναι θανατηφόρα. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας υποστηρίζουν πλήρως», τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Από την πλευρά του το Ιράν, έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά έχει κάνει σαφές ότι είναι «πολύ πιθανό να ανοίξουν πολλά άλλα μέτωπα» εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

Παράλληλα, με νεότερη ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ο αριθμός των αιχμαλώτων που κρατούνται από την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, ανέρχεται σε 199.

Συνεχίζεται η ισραηλινή τρομοκρατία στην Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή επιθετικότητα κλιμακώνεται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο να χάνει τη ζωή του μετά την τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην Ιεριχώ τα ξημερώματα.

Μαζικές ισραηλινές επιδρομές, που συνοδεύτηκαν από τουλάχιστον 70 συλλήψεις, μεταξύ άλλων και δύο δημοσιογράφων, σημειώθηκαν επίσης τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Ναμπλούς, τη Βηθλεέμ, τη Ραμάλα και τη Χεβρώνα.

Από την αρχή της κρίσης, στην Δυτική Όχθη, έχουν χάσει τη ζωή τους 57 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200 και οι συλληφθέντες είναι περισσότεροι από 600.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα