ΑΘΗΝΑ
03:05
|
09.05.2024
Οι Άραβες ηγέτες καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ωστόσο η συνάντηση ληξε χωρίς ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση.
Παλαιστίνιοι περιμένουν να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων έχει ανέλθει στους 4.385, δήλωσαν το Σάββατο αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το υπουργείο είπε ότι 1.756 παιδιά ήταν μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου είναι 84% υψηλότερος από τον συνολικό αριθμό Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση 50 ημερών το 2014, δήλωσε την Παρασκευή το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA).

Η σύγκρουση στη Γάζα, υπό τον ισραηλινό βομβαρδισμό και τον αποκλεισμό από τις 7 Οκτωβρίου, ξεκίνησε όταν η Χαμάς ξεκίνησε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, μια πολύπλευρη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ εκτοξεύσεις ρουκετών και διεισδύσεις στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ανέφερε ότι η εισβολή έγινε σε αντίποινα για την εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα και την αυξανόμενη βία από Ισραηλινούς εποίκους.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση «Σιδερένια ξίφη» εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ειρήνης στο Κάιρο ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο για τη Γάζα

Οι Άραβες ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής στο Κάιρο το Σάββατο καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα καθώς οι Ευρωπαίοι είπαν ότι οι άμαχοι πρέπει να θωρακιστούν, αλλά με το Ισραήλ και τους ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να απουσιάζουν, δεν υπήρξε συμφωνία για τον περιορισμό της βίας.

Η Αίγυπτος, η οποία κάλεσε τη συνάντηση και τη φιλοξένησε, είπε ότι ήλπιζε ότι οι συμμετέχοντες θα ζητούσαν ειρήνη και θα ξαναρχίσουν τις προσπάθειες για να επιλυθεί η επί δεκαετίες παλαιστινιακή αναζήτηση για την ίδρυση κράτους.

Η συνάντηση ωστόσο έληξε χωρίς ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση.

Το Κατάρ συνεχίζει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ υπογράμμισε ότι συνεχίζει τον συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς εταίρους για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών: Αδύνατον να παγώσει η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση

Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεν μπορεί να παγώσει, αλλά η κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών για εποικισμούς πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης στο Κάιρο που αναζητά λύσεις για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το κείμενο της ομιλίας του αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προφανώς, είναι αδύνατο να επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα με ανακουφιστικά μέτρα, υλικά κίνητρα και ιδέες οικονομικής ειρήνης. Ομοίως, είναι αδύνατο να παγώσει η σύγκρουση σε τρόπο χαμηλής έντασης. Τα μέρη πρέπει να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας, να εγκαταλείψουν μονομερή βήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης παλαιστινιακών εδαφών για εποικισμούς, καθώς και την υπονόμευση του καθεστώτος των ιερών της Ιερουσαλήμ», είπε ο διπλωμάτης.

Τα φορτηγά που παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα επιστρέφουν στην Αίγυπτο

Τα φορτηγά που παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης της Ράφα επέστρεψαν στην Αίγυπτο, μετέδωσε το CNN.

Επικαλούμενο αξιωματούχο του ΟΗΕ, το τηλεοπτικό κανάλι είπε ότι η συνοριακή διέλευση της Ράφα σχεδιάζεται να ανοίξει για περισσότερες παραδόσεις βοήθειας στις 23 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, 20 φορτηγά διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία είχε παραδοθεί από τη διεθνή κοινότητα στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πόλης El-Arish στη βόρεια χερσόνησο του Σινά τις τελευταίες ημέρες. Η Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος και τα Ηνωμένα Έθνη επιβλέπουν τη μεταφορά φορτίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες εάν θα επιτραπεί σε αλλοδαπούς και διπλούς υπηκόους να περάσουν μέσω της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Μόνο το 3% της ιατρικής βοήθειας που απαιτείται εισήλθε σήμερα στην Γάζα, αναφέρει το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με δήλωση της Λιν Χέιστινγκς, συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ναι μεν αυτή η βοήθεια έκανε τη διαφορά στους λίγους ανθρώπους που την έλαβαν, αλλά είναι απλά «σταγόνα στον ωκεανό».

Το Ιράν στέλνει 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το Ιράν έστειλε 60 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο για να μεταφερθούν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Η αποστολή βοήθειας περιελάμβανε τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και φάρμακα, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση την Παρασκευή.

Η βοήθεια στάλθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης στην Αίγυπτο σε συντονισμό με την Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο.

Περίπου 100.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο

Περίπου 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο, πραγματοποιώντας πορεία μέσω της βρετανικής πρωτεύουσας για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.

Ψάλλοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», κρατώντας πανό και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές κινήθηκαν στο Λονδίνο προτού συγκεντρωθούν στην Downing Street, την επίσημη κατοικία και το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση «Εθνική Πορεία για την Παλαιστίνη», που διοργανώθηκε από την εκστρατεία Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης.

«Ως Παλαιστίνια που θα ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι μια μέρα, ως Παλαιστίνια που έχει αδέρφια και αδερφές στη Γάζα και οικογένεια, εύχομαι να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά η διαμαρτυρία είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε στο Reuters μια γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της.

Πολλά από τα άσματα και τα πανό περιείχαν έντονα αντι-ισραηλινά συνθήματα και ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πανό με φωτογραφίες του Σούνακ, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το μήνυμα «Καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου».

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει πριν από την πορεία ότι οποιοσδήποτε έδειχνε υποστήριξη στη Χαμάς, που έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση στη Βρετανία, θα αντιμετώπιζε σύλληψη και οποιοδήποτε περιστατικό εγκλήματος μίσους δεν θα γινόταν ανεκτό.

Η διαμαρτυρία φάνηκε ειρηνική και δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για συλλήψεις.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση 1.353% στα αντισημιτικά αδικήματα αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα ισλαμοφοβικά αδικήματα αυξήθηκαν κατά 140%.

«Αυτό ήταν ένα θέμα που έχει υποκινήσει εδώ και καιρό πάθη και τώρα βλέπουμε όλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κοινότητές μας πόσο διχαστική και πολωτική έχει γίνει η τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στο Κάιρο.

Προειδοποίηση του Τελ Αβίβ στους κατοίκους της Γάζας: «Όποιος δεν υπακούσει και μείνει είναι τρομοκράτης!»

Το Ισραήλ καλεί από το πρωί τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την Γάζα με φυλλάδια και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους, τα οποία προειδοποιούν ότι όποιος αρνηθεί να το πράξει και δε μετακινηθεί νότια, θα θεωρείται «τρομοκράτης» και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες.

«Επείγουσα προειδοποίηση! Στους κατοίκους της Γάζας – η παρουσία σας βόρεια του Ουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο», έγραφαν τα φυλλάδια του ισραηλινού στρατού που έπεσαν στη Γάζα το Σάββατο. «Όποιος επιλέξει να μη φύγει από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να αναγνωριστεί ως εταίρος σε τρομοκρατική οργάνωση».

Το Ισραήλ απαιτεί την εκκένωση 20 νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση 20 νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, έξι από τα οποία έχουν ήδη εκκενωθεί, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας το Σάββατο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Τέσσερα νοσοκομεία αρνήθηκαν τις εντολές εκκένωσης ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης», είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος στην Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία.

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι «περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι ήρθαν στα καταφύγια γύρω από το νοσοκομείο Σίφα για να λειτουργήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς θεσμοί δήλωσαν, τις τελευταίες ημέρες, ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών και πολιορκίας που επιβλήθηκαν στη Γάζα.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε: «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

«Μέχρι στιγμής, 700.000 πολίτες έχουν εκκενωθεί από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στη νότια κοιλάδα της Γάζας», είπε.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει από περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια.

842 μέλη του προσωπικού της Ε.Ε. εκφράζουν οργή για τη στάση της φον ντερ Λάιεν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

842 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. έγραψαν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζοντας την οργή τους για τη στάση της στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η επιστολή, την οποία είδαν οι The Irish Times, κατηγορεί την επιτροπή ότι έδωσε «ελεύθερα χέρια στην επιτάχυνση και τη νομιμότητα ενός εγκλήματος πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας».

Ξεκινά καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προτού συνεχίσει: «Καταδικάζουμε εξίσου έντονα τη δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δύσκολα αναγνωρίζουμε τις αξίες της Ε.Ε. στη φαινομενική αδιαφορία που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες το όργανό μας απέναντι στη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», συνεχίζει.

Η επιστολή προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. «χάνει κάθε αξιοπιστία και τη θέση της ως δίκαιου, ισότιμου και ανθρωπιστή μεσολαβητή» και βλάπτει τις διεθνείς της σχέσεις καθώς και διακινδυνεύει την ασφάλεια του προσωπικού της Ε.Ε..

«Λυπούμαστε για την επίδειξη διπλών προτύπων που θεωρεί τον αποκλεισμό (νερό και καύσιμα) από τη Ρωσία στον ουκρανικό λαό ως πράξη τρόμου, ενώ η ίδια πράξη του Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας αγνοείται εντελώς», αναφέρει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χωρών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές όταν το θεσμικό όργανο που εκπροσωπείτε ως Πρόεδρος όχι μόνο δεν μπόρεσε να σταματήσει την παλαιστινιακή τραγωδία που εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες ατιμώρητα, αλλά με τις πρόσφατες ατυχείς ενέργειες ή θέσεις του φαίνεται να δίνει ελεύθερο χέρι στην επιτάχυνση και τη νομιμότητα εγκλήματος πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας», γράφουν.

Μετά από σκληρή κριτική της προέδρου φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μεταξύ των εθνικών διπλωματών της Ε.Ε. για την έκφραση της ανεπιφύλακτη υποστήριξή της στην απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς σε ένα ταξίδι στο Ισραήλ, ενώ επέλεξε να μην κάνει έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως έκαναν τα κράτη μέλη.

Η επιστολή κυκλοφόρησε εσωτερικά μεταξύ του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων θεσμικών οργάνων, με τους υποστηρικτές να καλούνται να υπογράψουν την επιστολή σε μια ηλεκτρονική σελίδα, η οποία έφτασε τις 842 υπογραφές πριν κλείσει η έκκληση.

Τα μηνύματα που άφησε το προσωπικό της Ε.Ε. αντικατοπτρίζουν βαθύ θυμό και απογοήτευση, μεταξύ των οποίων το μακροχρόνιο διπλωματικό προσωπικό της Ε.Ε. και οι ειδικοί στις εξωτερικές υποθέσεις.

«Ως διπλωμάτης της Ε.Ε. νιώθω αμήχανα για τη στάση που έλαβε το θεσμικό όργανο στις εξωτερικές επικοινωνίες από την αρχή της κρίσης», έγραψε ένας.

«Παρατηρούμε τον θάνατο της διπλωματίας να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας και δεν βλέπουμε καμία έκφραση ή δράση να στηρίζεται στις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε.».

Ένας άλλος σχολίασε ότι η Ε.Ε. «κατέστρεψε όλη την καλή δουλειά που έγινε τις τελευταίες δεκαετίες με τις παλαιστινιακές αρχές και τον λαό».

«Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω να υποστηρίζεται στο όνομά μου κανένα έγκλημα πολέμου», έγραψε ένας άλλος υπογράφοντας. «Εξεπλάγην που η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν διακήρυξε την υποστήριξη της Επιτροπής προς την ισραηλινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πώς επέλεξε να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εντολή να το κάνει από τα κράτη μέλη».

Άλλοι αμφισβήτησαν τη σοφία έκφρασης ισχυρής υποστήριξης στην τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει ακροδεξιούς φιλοεποίκους πολιτικούς υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια διχαστική φιγούρα στο Ισραήλ, η δημοτικότητα της οποίας έχει βυθιστεί περαιτέρω μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Είναι σίγουρα επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως παγκόσμιος παράγοντας για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να κάνει τα πρώτα βήματα προς μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης, τερματίζοντας τις συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», έγραψε ένας από τους υπογράφοντες.

Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι γνώριζε την επιστολή και ότι «η Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με τα μέλη του προσωπικού και με τους πολίτες, να ακούσει τις απόψεις τους και να εξηγήσει τη θέση της».

Η εκπρόσωπος είπε επίσης ότι εκτός από την καταδίκη της Χαμάς, μετά το ταξίδι της στο Ισραήλ, η Δρ φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να φροντίσουμε για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Άνοιξε η Ράφα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στο πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

«Αναμένουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να περάσουν σε περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα και οι πολίτες των ΗΠΑ που επιχειρούν να εισέλθουν στην Αίγυπτο, θα πρέπει να αναμένουν ένα δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές του περάσματος», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αν τα σύνορα ανοίξουν, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν έτσι για να φύγουν οι ξένοι πολίτες.

Η πρεσβεία ενημερώνει τους Αμερικανούς πολίτες, επίσης, ότι η κατάσταση «παραμένει δυναμική και ρευστή και το περιβάλλον ασφαλείας είναι απρόβλεπτο», συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αξιολογήσουν την ασφάλειά τους πριν ταξιδέψουν στα σύνορα ή πριν προσπαθήσουν να περάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της νότιας Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου είναι το μόνο πέρασμα μέσω του οποίου οι Ισραηλινοί έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Τα άλλα περάσματα, στο Ερέζ και στο Κερέμ Σαλόμ μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, έχουν κλείσει από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας – προς το παρόν – μόνο 20 φορτηγών, ενώ ο ΟΗΕ λέει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100 για να παρασχεθεί η απαιτούμενη άμεση βοήθεια.

Τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι του ΟΗΕ νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπε Λατσαρίνι.

«Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 17 συναδέλφων μας σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο. Δυστυχώς ο πραγματικός αριθμός θα είναι πιθανόν υψηλότερος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λατσαρίνι.

Κάποιοι «σκοτώθηκαν στα σπίτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν με την οικογένειά τους», διευκρίνισε ο ίδιος. «Υπογραμμίζω ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου η UNRWA παρέχει τακτικά σε όλες τις πλευρές τα στοιχεία γεωεντοπισμού όλων των υποδομών της στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά ταύτα, τουλάχιστον 35 κτίρια έχουν πληγεί μέχρι στιγμής, κάποια από άμεσα πλήγματα», κατήγγειλε ο Λατσαρίνι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα