Η Meta, η μητρική των Facebook, Instagram και WhatsApp δε σταματά να εκπλήσσει τους χρήστες της με τη λογοκρισία που ασκεί επί του περιεχομένου που αναρτάται δημόσια ή με τα εντυπωσιακά κατορθώματα του «αλγόριθμου» των εφαρμογών της, όπως η πρόσφατη αναγόρευση Παλαιστινίων χρηστών του Instagram σε «τρομοκράτες».
Διαβάστε επίσης:
Πλέον, ωστόσο, δίνει την αίσθηση πως… «παραγνωριστήκαμε», επεμβαίνοντας και σε προσωπικές συνομιλίες του Messenger, της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook.
Ένα νέο μοτίβο που υπέπεσε στην αντίληψή μας είναι αυτό της εμφάνισης μιας προειδοποίησης, όταν ένας χρήστης πατά ένα σύνδεσμο που του εστάλη στο Messenger, ο οποίος ανακατευθύνει σε ιστοσελίδα των επίσημων ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων Russian News Agency – TASS και Ria Novosti.
Επισημαίνεται ότι τόσο το TASS, όσο και το RIA, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το RT, δεν έχουν μπλοκαριστεί στην Ε.Ε. και η πρόσβαση στους ιστοτόπους τους είναι ελεύθερη και γίνεται κανονικά.
Το Facebook, λοιπόν, επεμβαίνει στον σύνδεσμο για να ειδοποιήσει τον χρήστη πως «ο σύνδεσμος αφορά μια έκδοση, της οποίας ο συντάκτης το Facebook πιστεύει πως μπορεί να βρίσκεται μερικώς ή πλήρως υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης». Έπειτα, καλεί τον χρήστη να επιλέξει μεταξύ του «Επιστροφή» και του «Ακολουθήστε τον σύνδεσμο».
Σε τι αποσκοπεί αυτή η παρεμβάση επί περιεχομένου που κοινοποιήθηκε σε προσωπική συνομιλία;
Στην διασφάλιση της διαφάνειας, όταν στην κορυφή της ιστοσελίδας του TASS αναγράφεται «Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων» και όταν τέτοιες επισημάνσεις δεν εμφανίζονται σε άλλα κρατικώς χρηματοδοτούμενα ειδησιογραφικά πρακτορεία άλλων χωρών; (Βλέπε και τον θόρυβο που ξέσπασε όταν ο Ίλον Μασκ επέλεξε να επισημαίνονται στο Twitter ως κρατικά χρηματοδοτούμενα και διάφορα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, όπως το BBC).
Διαβάστε ακόμα:
Ή μήπως αποσκοπεί στην εμπέδωση ενός «πανοπτικού», όπου ακόμα και η κοινοποίηση ακόμα και σε προσωπική συνομιλία ειδήσεων από πρακτορεία όπως το TASS, που άλλωστε αποτελούν βασική πηγή όλων των δυτικών ΜΜΕ για θέματα που αφορούν τη Ρωσία, είναι μια ελέγξιμη πρακτική;
Διαβάστε επίσης:
Προφανώς, η ζέση με τον οποία η Meta ειδοποιεί (και εμμέσως παραινεί) τους χρήστες του Messenger, παρεμβαίνοντας ακόμα και σε ιδιωτικές συνομιλίες, δεν είναι άσχετη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που παίρνουν, όταν η ενσωμάτωσή τους δεν γίνεται με ανάλογη ζέση, τη μορφή ανοιχτού εκβιασμού, που προβλέπονται από τον νέο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), που τέθηκε σε πλήρη ισχύ από τις 25 Αυγούστου.
Διαβάστε ακόμα: