Δικαστήριο του Πακιστάν απήγγειλε κατηγορίες στον Ιμράν Χαν για διαρροή κρατικών μυστικών. Η κατηγορία προστίθεται στον τεράστιο όγκο των κατηγορητηρίων που αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός μετά την πτώση της κυβέρνησής του τον Απρίλιο του 2022.
«Σήμερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η κατηγορία αναγνώστηκε ανοιχτά», είπε ο Σαχ Χαβάρ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών έξω από τη φυλακή Αντιάλα στο Ισλαμαμπάντ, όπου είναι φυλακισμένος ο Χαν, μετέδωσε το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV τη Δευτέρα.
Το δεξί χέρι του Χαν στην κυβέρνησή του, ο Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, έχει επίσης κατηγορηθεί για την υπόθεση διαρροής «κρατικών μυστικών».
Ένας εκπρόσωπος του κόμματος Tehreek-e Insaf (PTI) του Χαν είπε ότι οι άνδρες κατηγορήθηκαν βάσει του αποικιοκρατικού νόμου περί κρατικών μυστικών σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα «αμφισβητηθεί».
Εκβιασμοί από τις ΗΠΑ
Ο Χαν, ο οποίος ηγήθηκε του Πακιστάν από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2022, κατηγορείται ότι διέρρευσε διπλωματική επιστολή μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ, η οποία, όπως καταγγέλλει, δείχνει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία. Οι ΗΠΑ και η τρέχουσα κυβέρνηση του Πακιστάν το αρνούνται.
Διαβάστε επίσης:
Ο Χαν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι κατηγορούνται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου ενός εμπιστευτικού τηλεγραφήματος, που στάλθηκε από τον πρεσβευτή του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορούνται επιπλέον πως χρησιμοποίησαν το τηλεγράφημα, το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως «The cipher», για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος.
Ο Χαν ισχυρίζεται ότι το τηλεγράφημα αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ πίεσαν τον στρατό του Πακιστάν να ενορχηστρώσει την πτώση της κυβέρνησής του τον Απρίλιο του 2022, επειδή είχε επισκεφθεί τη Ρωσία λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους.
Ο Χαν, ένας πρώην αστέρας του κρίκετ που έγινε πολιτικός και έχει μεγάλους οπαδούς στη βάση της πολιτείας της Νότιας Ασίας, καθαιρέθηκε με ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2022 με την αφορμή κατηγοριών για κακή οικονομική διαχείριση.
Διαβάστε ακόμα:
Η πτώση του ήρθε μετά τη διαμάχη με το ισχυρό στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας.
Ο Χαν επιδίωξε τότε τη διάλυση του κοινοβουλίου, καλώντας παράλληλα για άμεση διενέργεια νέων εκλογών, κάτι που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικό.
Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ποινικές κατηγορίες — οι οποίες κυμαίνονται από φερόμενη τρομοκρατία έως περιφρόνηση του δικαστηρίου αλλά και βλασφημία.
Παρά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία, τις πάνω από 150 ποινικές κατηγορίες και μια απόπειρα δολοφονίας του, ο Χαν έχει διατηρήσει τεράστια λαϊκή υποστήριξη.
Μετά τη σύντομη φυλάκισή του τον Μάιο του 2023, οι υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους σε πανεθνικές διαδηλώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν βίαια χαρακτηριστικά, με την πυρπόληση για παράδειγμα μιας κατοικίας αξιωματικού του στρατού.
Ο στρατός του Πακιστάν απάντησε με σφοδρή καταστολή, θέτοντας υπό κράτηση χιλιάδες υποστηρικτές του Χαν και αναγκάζοντας σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία του PTI να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Πολλοί αποχώρησαν έκτοτε από το κόμμα.
Τον Αύγουστο, ο Χαν καταδικάστηκε για διαφθορά και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ενώ αργότερα αυτή η κατηγορία ανεστάλη, παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την κατηγορία περί διαρροής κρατικού μυστικού. Το αίτημα για παράταση της κράτησής του ήρθε μάλιστα από ένα άρτι συσταθέν «ειδικό δικαστήριο».
Διαβάστε ακόμα:
Επίσης, του απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
Ο Χαν καλούσε για πρόωρες εκλογές για πολλούς μήνες, πραγματοποιώντας ομιλίες σε μαζικότατες συγκεντρώσεις, μέχρι που σε μία από αυτές δέχτηκε μια σφαίρα στο πόδι.
Η κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ, η οποία σχηματίστηκε μετά από την θεσμική ανατροπή της κυβέρνησης του Χαν και ήταν φανερό πως δεν μπορεί να κερδίσει μια εκλογική διαδικασία, δε δέχτηκε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο μήνας κατά τον οποίον θα έπρεπε ούτως ή άλλως να διεξαχθούν εκλογές ήταν ο Οκτώβριος του 2023, ωστόσο, ήδη οι εκλογές αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2024.
Το τελευταίο κατηγορητήριο του Χαν για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών επισύρει μια πολύ πιο αυστηρή ποινή φυλάκισης 14 ετών και σε ακραίες περιπτώσεις τη θανατική ποινή, λένε οι δικηγόροι του.
Από τη φυλακή, ο Χαν είπε ότι είναι «πιο δυνατός από ποτέ» και επιτέθηκε στους αντιπάλους του που, όπως λέει, προσπαθούν να τον εξωθήσουν οριστικά από την πολιτική σκηνή.
«Μην τα παρατάτε», είπε ο Χαν στους υποστηρικτές του νωρίτερα αυτό το μήνα. Συνεχίστε να υψώνετε τη φωνή σας εναντίον αυτής της μη εκλεγμένης αρπακτικής ομάδας και των διευκολυντών της σε κάθε φόρουμ και συνεχίστε να ζητάτε δίκαιες και διαφανείς εκλογές στη χώρα».
Το Σάββατο, ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Χαν, ο τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, επέστρεψε στο Πακιστάν, δίνοντας τέλος στην τετραετή αυτοεξορία του, καθώς επιχειρεί μια προσπάθεια επιστροφής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2024.
Ενώ ο Σαρίφ απαγορεύεται επίσης να συμμετάσχει στις εκλογές, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα νομικά εμπόδια είναι πιθανό να αρθούν ως μέρος μιας παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ του κόμματός του και του στρατού.
Διαβάστε επίσης: