ΑΘΗΝΑ
22:18
|
30.04.2024
Για πόσο ακόμα η αστυνομία θα επικαλείται το Φαινόμενο της Πεταλούδας για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βία και αυθαιρεσία της;
Έχετε ακούσει ποτέ για το φαινόμενο της πεταλούδας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την καλησπέρα μου σε όλες τις απελπιστικά αγανακτισμένες υπάρξεις,

Έχετε ακούσει ποτέ για το φαινόμενο της πεταλούδας; Εκείνο που θέλει το τοσοδούλικο φτερούγισμά ενός εντόμου να προκαλεί ανεπαίσθητες αλλαγές στην πίεση του αέρα, οι οποίες μάλιστα επιδρούν στον καιρό και την πρόβλεψή του. Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά που χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της Θεωρίας του Χάους, όταν ο Έντουαρντ Λόρεντζ στην προσπάθειά του να ανακαλύψει ένα μοντέλο πρόγνωσής του καιρού, ισχυρίστηκε πως το πετάρισμα του εντόμου στη μια γωνιά της γης θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον τυφώνα στην άλλη.

Είναι σαφές πως το Φαινόμενο της Πεταλούδας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες συμβολικές μεταφορές του προκειμένου να περιγράψει την ελληνική πραγματικότητα. Η δε Θεωρία του Χάους θα μπορούσε να αντανακλά με ανατριχιαστική ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. συνθέτει το εκάστοτε αφήγημά της.

Όσες από σας ανοίξατε τις τηλεοράσεις σας το σαββατοκύριακο θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάω. Ένα βλέφαρο αρκεί για να γίνει αντιληπτό το γεγονός πως η πληροφόρηση είναι αποσπασματική και εντελώς κατευθυνόμενη. Θα ακούσατε για μια αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο που προκάλεσε συμπλοκή στα Εξάρχεια.  Τώρα αν αντί για συναυλία σκεφτείτε εκατοντάδες πεταλούδες να φτερουγίζουν μανιασμένα σε μια πολύχρωμη γιορτή και αντί για τα τη συμπλοκή σκεφτείτε έναν τυφώνα αστυνομικής βίας, θα εννοήσετε πλήρως την αναλογία με το φαινόμενο που περιγράφηκε πιο πάνω. 

Αν προσθέσετε στην αλληλουχία των γεγονότων τον σοβαρότατο τραυματισμό 16χρονης από τους άνδρες της ΟΠΚΕ και το γεγονός πως οι ίδιοι οι αστυνομικοί περιγράφουν σε Δελτίο Τύπου τους πως δέχτηκαν επίθεση από 50 κουκουλοφόρους, «εγκλωβίστηκαν» και κατά την αποχώρηση των προαναφερθέντων ατόμων διαπίστωσαν πως μια κοπέλα κειτόταν αιμόφυρτη στο έδαφος, παραγνωρίζοντας μάλιστα πως ομάδα ακροδεξιών πετούσε τρικάκια παρενοχλώντας τους παρευρισκόμενους στην αντιφασιστική γιορτή, θα εννοήσετε την εφαρμογή της θεωρίας του Χάους στο αστυνομικό αφήγημα.

Αν όμως οι αστυνομικοί δεν τραυμάτισαν την κοπέλα, τότε γιατί υπήρξε τόσο έντονη αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε; Γιατί κατάσχεσαν το κινητό της νεαρής; Γιατί ο επικεφαλής αστυνομικός όταν ρωτήθηκε απ’ τη μάνα «για ποιον λόγο μου πήρατε το κινητό του παιδιού μου;», απάντησε «διενεργείται προανάκριση» χωρίς να διενεργείται προανάκριση; Γιατί τόσες ασάφειες στο Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ; Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως οι ίδιοι και όχι οι αστυνομικοί βρήκαν και περιέθαλψαν την κοπέλα; Γιατί η μάνα της μιλά για δολοφονικό μένος; Για πόσο ακόμα η αστυνομία θα επικαλείται το Φαινόμενο της Πεταλούδας για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βία και αυθαιρεσία της; Μέχρι πότε η Θεωρία του Χάους θα αντανακλά στα αίματα που ποτίζουν τα αθηναϊκά πεζοδρόμια, όπως εκείνο του Νέου Ηρακλείου, της Γλάδστωνος, της Μεσολογγίου, του Μενιδίου, του Ασπροπύργου και του Κερατσινίου;

Από την εμπόλεμη Αθήνα
Για το Κοσμοδρόμιο

Η Γειτόνισσα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα