ΑΘΗΝΑ
22:53
|
27.04.2024
Δεκάδες νεκροί από επίθεση σε σχολείο-Χωρίς βοήθεια από ΟΗΕ λόγω έλλειψης καυσίμων. Θα επιτραπεί το Σάββατο στη Γάζα η διέλευση 2 βυτιοφόρων με καύσιμα.
Κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών στη Γάζα, την ώρα που ο κόσμος λιμοκτονεί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται η θηριωδία στη Λωρίδα της Γάζας, με τα μεγάλα νοσοκομεία αλ-Σίφα και αλ-Αχλί να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό ο οποίος επιχειρεί με μπουλντόζες στην περιοχή.

Ο νεότερος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα για τα θύματα αυτής της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου αναφέρει το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων (τα 5.000 παιδάκια) και πάνω από 30.000 τραυματίες.

Σε αυτό το σκηνικό θανάτου, καταστροφής και ολέθρου, η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα πως θα επιτρέψει από αύριο, Σάββατο, και κάθε μέρα, την είσοδο μόλις δύο βυτιοφόρων με καύσιμα για τον ανεφοδιασμό φορτηγών υπηρεσιών του ΟΗΕ που έχουν ξεμείνει εντελώς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφέρουν στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι επανέλαβε επίσης πως το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε σύντομης διάρκειας συμφωνία εκεχειρίας «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση» των περισσότερων ομήρων και όχι την σταδιακή απελευθέρωση «που χειραγωγείται από τη Χαμάς για λόγους δημοσίων σχέσεων». Όμως στη συνέχεια δεν άφησε καθόλου περιθώρια για μόνιμη παύση πυρός ανακοινώνοντας πως η εκεχειρία «θα είναι πολύ περιορισμένη και σύντομη γιατί μετά θα συνεχίσουμε την προώθηση των στόχων μας στον πόλεμο».

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

«Είμαστε στην 42η μέρα πολέμου και δεν έχουμε συμφωνήσει να δώσουμε διαταγή στον στρατό να σταματήσει την προέλαση ούτε ένα λεπτό» πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εξέλιξη προκάλεσε «τρικυμία» στους κόλπους του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού. Ακροδεξιοί υπουργοί όπως ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διαφώνησαν θεωρώντας πως συνιστά «υποχώρηση» η απόφαση για την καθημερινή διέλευση δύο βυτιοφόρων με καύσιμα για τον ΟΗΕ στη Γάζα (μολονότι αυτό είναι σταγονίδιο στον ωκεανό αναγκών).

Απαντώντας σε αυτή την κριτική ο Χανέγκμπι ανέφερε πως η κυβέρνηση πολέμου αποφάσισε αυτό το μέτρο για να αποτραπούν περισσότερες επιδημίες στον παλαιστινιακό θύλακα.  «Αν ξεσπάσει επιδημία χολέρας, τότε θα πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο» είπε ο Χανέγκμπι. Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση συμφώνησε με το αμερικανικό αίτημα για τη διέλευση άλλων δύο βυτιοφόρων καυσίμων στη Γάζα για να λειτουργήσουν οι σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο βυτιοφόρα καυσίμων καλύπτουν μόλις το 2 με 4% των ημερήσιων αναγκών των οχημάτων υπηρεσιών του ΟΗΕ πριν τον πόλεμο

Ωρες πριν την ανακοίνωση αυτής της είδησης προηγήθηκαν ολονύκτιοι βομβαρδισμοί στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια από τον ισραηλινό στρατό είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 18 νεκρούς αμάχους. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι η επίθεση που είχε στόχο κτίρια κατοικιών, προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού είχαν στόχο τις συνοικίες Sheikh Radwan, Tuffah και Shujayea, καθώς και την οδό Γουάφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καλέντ Αμπού Χελάλ, ιδρυτής και γενικός γραμματέας του Απελευθερωτικού Παλαιστινιακού Κινήματος, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο το σπίτι του στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Επίθεση στο σχολείο Αλ-Φαλάχ

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων και παιδιών είναι νεκροί αλλά και τραυματίες μετά από ισραηλινό χτύπημα, που στόχευσε το σχολείο Αλ-Φαλάχ (al-Falah), το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους στη συνοικία Ζεϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας. Πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ αναφέρουν πως οι νεκροί είναι δεκάδες και οι τραυματίες πάνω από 100.

ΠΟΥ: Οι επιδημίες εξαπλώνονται πιο γρήγορα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει, ότι τα κρούσματα ασθενειών στη Γάζα είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα, ως αποτέλεσμα των ανθρώπων που συνωστίζονται σε καταφύγια. Προειδοποιεί επίσης, για επιδείνωση των επιδημιών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Περισσότερες από 70.000 περιπτώσεις οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. «Ανησυχούμε εξαιρετικά για την εξάπλωση της νόσου όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος».

Η συλλογή σκουπιδιών έχει σταματήσει επίσης στη Γάζα, δημιουργώντας περιβάλλοντα που μπορούν να ευδοκιμήσουν έντομα και τρωκτικά, μεταφέροντας ασθένειες.

Χωρίς βοήθεια από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε, ότι δεν μπορεί να στείλει βοήθεια στη Γάζα σήμερα (17/11), επειδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το προσωπικό στο έδαφος, αφού οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο είναι κλειστά για δεύτερη μέρα, και δεν υπάρχει αρκετό καύσιμο για διανομή.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τονίζει, ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι «πρακτικά ανύπαρκτες» και οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν τώρα την «άμεση πιθανότητα λιμοκτονίας».

Χωρίς νερό και οξυγόνο το νοσοκομείο αλ-Σίφα

Ο διευθυντής του κεντρικού νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας στο οποίο επιτέθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες λέει ότι η εγκατάσταση έχει πλέον ξεμείνει από οξυγόνο και νερό και οι ασθενείς «ουρλιάζουν από τη δίψα». Ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια είπε ότι οι συνθήκες ήταν «τραγικές» στο νοσκομείο Αλ-Σίφα, όπου υπήρχαν περισσότεροι από 650 ασθενείς, 500 ιατρικό προσωπικό και 5.000 εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, είπε, με drones να βουίζουν από πάνω τους ασθενείς και Ισραηλινούς στρατιώτες να κυκλοφορούν ακόμα μέσα, καθώς η έρευνά τους στο συγκρότημα διήρκεσε και δεύτερη μέρα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η επιχείρησή του κατά της Χαμάς προχωρούσε με «διακριτικό, μεθοδικό και διεξοδικό τρόπο». Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος εγκλωβισμένος μέσα στο νοσοκομείο, ο Καντέρ, είπε στον Ρουσντί Αμπού Αλούφ του BBC τηλεφωνικά ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ήταν «παντού, πυροβολώντας προς όλες τις κατευθύνσεις».

Νετανιάχου: Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου στη Γάζα είναι μια «τραγωδία»

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, όπως το να ρίχνει φυλλάδια για να τους προειδοποιήσει να φύγουν, αλλά οι προσπάθειές του να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων «δεν ήταν επιτυχημένες», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους Παλαιστίνιους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS των ΗΠΑ ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν οι θάνατοι χιλιάδων Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς ενδέχεται να τροφοδοτήσουν με μίσος τη νέα γενιά.

Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας (θάνατος) διότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι, ενώ η Χαμάς κάτι ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό, απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Στέλνουμε φυλλάδια, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους και τους λέμε: ‘φύγετε’. Και πολλοί έφυγαν», εξήγησε.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στόχος της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας είναι να εξαλείψει τη Χαμάς. «Το άλλο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά θύματα μεταξύ των αμάχων. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνουμε», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Στη συνέχεια ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να κάνει έναν παραλληλισμό με τη Γερμανία, αλλά ο δημοσιογράφος του CBS τον διέκοψε ρωτώντας τον για την ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τουλάχιστον 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 4.700 παιδιά. Τα δύο τρίτα των 2,4 εκατ. κατοίκων του θύλακα έχουν μείνει άστεγοι λόγω του πολέμου.

Επικοινωνία των Προέδρων Βραζιλίας και Ισραήλ

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συνομίλησε την Πέμπτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, κυρίως για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και για τους ομήρους της Χαμάς, μερικά 24ωρα αφού στηλίτευσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Λούλα έχει επικρίνει με έντονο τρόπο την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου ανάμεσα στα δυο μέρη, και τη Δευτέρα τη χαρακτήρισε «εξίσου βαριά» με την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Συζήτησα (σ.σ. τηλεφωνικά) με τον πρόεδρο του Ισραήλ, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και τον επαναπατρισμό Βραζιλιάνων από τη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο κεντροαριστερός πρόεδρος μέσω X (του πρώην Twitter). Εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία του για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και δήλωσε συγκλονισμένος για «την απώλεια ζωών, ειδικά παιδιών», σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η βραζιλιάνικη προεδρία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα