Αμερικανικής κατασκευής Κοινά Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης (JDAM) χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε δύο θανατηφόρες, παράνομες αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια γεμάτα αμάχους στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία με βάση μια νέα έρευνα για τις επιδρομές αυτές. Η οργάνωση διαπίστωσε, ότι αυτές οι αεροπορικές επιδρομές ήταν είτε άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων είτε αδιάκριτες επιθέσεις, και ζητά να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.
- Θραύσματα βομβών JDAM αμερικανικής κατασκευής βρέθηκαν στα συντρίμμια σπιτιών που καταστράφηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
- Οι επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου
- «Τα όπλα αμερικανικής κατασκευής διευκόλυναν τους μαζικούς φόνους πολυμελών οικογενειών» – Agnès Callamard
Η οργάνωση βρήκε ευδιάκριτα θραύσματα πυρομαχικών στα συντρίμμια κατεστραμμένων σπιτιών στο κέντρο της Γάζας μετά από δύο πλήγματα που σκότωσαν συνολικά 43 αμάχους, 19 παιδιά, 14 γυναίκες και 10 άντρες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιζώσες/-ντες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για επικείμενο χτύπημα.
Στις 10 Οκτωβρίου, αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειας al-Najjar στην Deir al-Balah σκότωσε 24 άτομα. Στις 22 Οκτωβρίου, αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειας Abu Mu’eileq στην ίδια πόλη σκότωσε 19 άτομα. Και τα δύο σπίτια βρίσκονταν νότια του Wadi Gaza, εντός της περιοχής στην οποία, στις 13 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν.
«Το γεγονός ότι πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό σε παράνομες επιθέσεις με θανατηφόρες συνέπειες για τους αμάχους θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα προειδοποίηση για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα αμερικανικής κατασκευής όπλα διευκόλυναν τους μαζικούς φόνους πολυμελών οικογενειών», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ (Agnès Callamard), γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Δυο οικογένειες αφανίστηκαν από αυτά τα χτυπήματα, άλλη μια απόδειξη ότι ο ισραηλινός στρατός είναι υπεύθυνος για τον παράνομο φόνο και τον τραυματισμό αμάχων κατά τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα».
«Μπροστά στον άνευ προηγουμένου απολογισμό των νεκρών αμάχων και στην κλίμακα της καταστροφής στη Γάζα, οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, τα οποία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη παραβιάσεων ή την αύξηση του κινδύνου παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η εν γνώσει συνδρομή σε παραβιάσεις είναι αντίθετη με την υποχρέωση να διασφαλίζεται ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ένα κράτος που συνεχίζει να προμηθεύει όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβιάσεων μπορεί να έχει μερίδιο ευθύνης για τις παραβιάσεις αυτές».
Υπό το πρίσμα των αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις, οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν τους δικούς τους νόμους και τις πολιτικές σχετικά με τη μεταφορά και την πώληση όπλων, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Μεταφοράς Συμβατικών Όπλων και της Οδηγίας Αντιμετώπισης Περιστατικών Βλάβης Αμάχων, που αμφότερες αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των εξαγωγών όπλων σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος αυτά να διευκολύνουν ή να συμβάλουν με άλλον τρόπο στη βλάβη των πολιτών και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε καμία ένδειξη, ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στα σημεία των δύο χτυπημάτων ή ότι οι άνθρωποι στα κτίρια ήταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι τα χτυπήματα αυτά ήταν άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Επιπλέον, ακόμα κι αν τα χτυπήματα, για τα οποία το Ισραήλ δεν έχει δώσει ακόμη καμία πληροφορία, αποσκοπούσαν σε στρατιωτικούς στόχους, η χρήση εκρηκτικών όπλων με επιπτώσεις ευρείας έκτασης σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές θα μπορούσε να καταστήσει τις επιθέσεις αυτές αδιάκριτες. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.
Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα όπλων και τηλεπισκόπησης εξέτασαν δορυφορικές εικόνες, καθώς και φωτογραφίες των κατεστραμμένων στοχοποιημένων περιοχών και των θραυσμάτων πυρομαχικών που ανακτήθηκαν από τα ερείπια, φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν από τους συνεργάτες πεδίου της οργάνωσης. Δεδομένων των σημαντικών ζημιών που υπέστη ο στόχος και τα γύρω κτίρια, η βόμβα που έπληξε το σπίτι της οικογένειας al-Najjar πιθανότατα ζύγιζε 2.000 λίβρες. Η βόμβα που έπληξε την οικογένεια Abu Mu’eileq κατέστρεψε το σπίτι της και πιθανότατα ζύγιζε τουλάχιστον 1.000 λίβρες.
Και στις δύο επιθέσεις, οι βόμβες χρησιμοποίησαν αμερικανικής κατασκευής JDAM κιτ. Στις φωτογραφίες των μεταλλικών θραυσμάτων όπλων φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά πριτσίνια και το σύστημα καλωδίωσης που υποδεικνύουν ότι χρησίμευαν ως μέρος του πλαισίου που περιβάλλει το σώμα μιας βόμβας JDAM. Επιπλέον, οι κωδικοί που είναι χαραγμένοι στις πλάκες και των δύο σετ ανακτηθέντων θραυσμάτων, 70P862352, σχετίζονται με τις JDAM και την Boeing, την κατασκευάστρια εταιρεία. Πρόσθετοι κωδικοί χαραγμένοι στις πλάκες υποδεικνύουν ότι η JDAM που σκότωσε τα μέλη της οικογένειας al-Najjar κατασκευάστηκε το 2017, ενώ η JDAM που σκότωσε τα μέλη της οικογένειας Abu Mu’eileq κατασκευάστηκε το 2018.
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από έξι επιζώσες/-ντες και συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων και ανέλυσε επίσης δορυφορικές εικόνες, οι οποίες έδειχναν καταστροφές στις σχετικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που συμφωνούσε με τις μαρτυρίες. Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε ερωτήσεις σχετικά με τις δύο επιθέσεις στη μονάδα εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού στις 21 Νοεμβρίου. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, δεν είχε ληφθεί καμία απάντηση.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί εδώ και καιρό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Γάζα και το Ισραήλ. Η οργάνωση καλεί επίσης την εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να επισπεύσει την έρευνα που ξεκίνησε το 2021 για εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη.
Το χτύπημα στην Al-Najjar: «Η οικογένειά μας καταστράφηκε»
Στις 10 Οκτωβρίου, περίπου στις 20.30, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 21 μέλη της οικογένειας al-Najjar όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι της οικογένειας στο Deir al-Balah. Τρεις γείτονες σκοτώθηκαν επίσης.
Ο Suleiman Salman al-Najjar (48), ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης και επισκευής αυτοκινήτων, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η σύζυγός του η Susanne Subhi Asalam Najjar (40) σκοτώθηκε μαζί με τέσσερα από τα παιδιά τους: τις κόρες Safa (17 μηνών) και Farah (23) και τους γιους Yazan (14) και Nadim (20).
Ο ίδιος δήλωσε:
Αισθανόμουν άρρωστος και πήγα στο νοσοκομείο Μαρτύρων al-Aqsa, το οποίο βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα [μακριά]. Υποφέρω από προβλήματα στα νεφρά και, επειδή ο πόνος χειροτέρευε, αποφάσισα να πάω στο νοσοκομείο για να κάνω ένεση πριν να είναι πολύ αργά τη νύχτα…
Έκανα την ένεση στο νοσοκομείο και στη συνέχεια, καθώς έφυγα και επέστρεφα στο σπίτι μου με το αυτοκίνητό μου, είδα έναν φίλο μου και σταμάτησα το αυτοκίνητο για να τον χαιρετήσω. Καθώς μιλούσαμε, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Δεν ήξερα πού ήταν ο βομβαρδισμός αυτός και δεν πίστευα ότι ήταν το σπίτι μου… Καθώς συνέχισα να μιλάω με τον φίλο μου, κάποιος μου είπε ότι ήταν το σπίτι μου που μόλις είχε βομβαρδιστεί…
Σοκαρίστηκα. Έτρεξα σπίτι και είδα μια σκηνή απόλυτης καταστροφής. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Όλοι ήταν κάτω από τα ερείπια. Το σπίτι ήταν εντελώς συντρίμμια. Τα σώματα ήταν θραύσματα.
Μόνο το σώμα του γιου μου του Nadim ανασύρθηκε ολόκληρο. Το κοριτσάκι μου, η Safa, βρήκαμε μόνο το χέρι της… Τώρα, εγώ και οι δύο επιζώντες γιοι μου ζούμε σε μια σκηνή δίπλα στα ερείπια του σπιτιού μας. Οι ζωές μας καταστράφηκαν μέσα σε μια στιγμή. Η οικογένειά μας καταστράφηκε. Κάτι που ήταν αδιανόητο είναι τώρα η πραγματικότητά μας.
Οι γείτονες των al-Najjar, ο Yousef Baker Abu Traya (29), καθώς και η Layla Said Ahmad al-A’awar (42) και η 7χρονη κόρη της Jana Hani al-A’awar, σκοτώθηκαν επίσης από το χτύπημα. Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων της περιοχής επιβεβαιώνει την καταστροφή μεταξύ των πρωινών ωρών της 10ης και 13ης Οκτωβρίου 2023.
Το χτύπημα στην Abu Mu’eileq: «Γιατί τόση αδικία;»
Στις 22 Οκτωβρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι, τρία σπίτια που ανήκαν σε τρία αδέλφια Abu Mu’eileq και τις οικογένειές τους επλήγησαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή βόρεια του Deir al-Balah. Συνολικά σκοτώθηκαν 18 μέλη της οικογένειας Mu’eileq, 12 παιδιά και 6 ενήλικες γυναίκες, καθώς και ο γείτονάς τους Rajab Ghazi Mezyed.
Ο Samaher Abu Mu’eileq, ο οποίος επέζησε από το χτύπημα, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
Είχα μόλις βγει από το σπίτι όπου κάθονταν οι κουνιάδες μου, τα ανίψια και οι ανιψιές μου, ένα λεπτό πριν το σπίτι βομβαρδιστεί.
Κατέβηκα κάτω, και την ώρα που άνοιξα την εξώπορτα, βομβαρδίστηκε το διπλανό σπίτι του αδελφού μου. Από τη δύναμη της έκρηξης πετάχτηκα στην πόρτα και τραυματίστηκα στο πρόσωπο και στον αυχένα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το σπίτι βομβαρδίστηκε. Οι κουνιάδες μου, τα παιδιά τους και η μητριά μου σκοτώθηκαν, όλες τους γυναίκες και παιδιά… Άλλοι τραυματίστηκαν. Ποιος είναι ο λόγος για ένα τέτοιο έγκλημα εναντίον αμάχων;
Ο αδελφός του Samaher, ο Bakir Abu Mu’eileq, που εργάζεται ως ωτορινολαρυγγολόγος, έχασε τη σύζυγό του Islam Majid Abu Mu’eileq (34 ετών) και τέσσερα από τα παιδιά τους, τις κόρες Do’a (16 ετών) και Lama (11 ετών) και τους γιους Ghanem (14 ετών) και Mohamed (12 ετών), στο χτύπημα.
Ο Bakir Abu Mu’eileq εργαζόταν στο νοσοκομείο κοντά στο σπίτι της οικογένειας όταν έγινε το χτύπημα. Δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία:
Είμαστε τρία αδέλφια παντρεμένα με τρεις αδελφές, ζούμε μεταξύ μας, επικεντρωμένοι στις οικογένειες και τη δουλειά μας και μακριά από την πολιτική. Είμαστε γιατροί και επιστήμονες και εστιάζουμε στο να ζούμε μια καλή ζωή και να χτίζουμε ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα σπίτια μας βομβαρδίστηκαν. Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τους γείτονές μας. Δεν υπάρχει κανείς ένοπλος ή πολιτικός εδώ. Οι ζωές μας, οι οικογένειές μας, καταστράφηκαν εντελώς, αφανίστηκαν. Γιατί;
Τα σώματα έγιναν κομμάτια. Μπορέσαμε να βρούμε μόνο κομμάτια… Μόνο πέντε από τα πτώματα ανασύρθηκαν λίγο πολύ ολόκληρα, επειδή είχαν πεταχτεί πιο μακριά [από το σημείο της έκρηξης]. Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Τι μέλλον υπάρχει τώρα για τις επιζώσες κόρες μου; Γιατί τόση αδικία; Γιατί;
Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων από τις 22 Οκτωβρίου 2023 δείχνει τις ζημιές που σημειώθηκαν στις δομές εκείνη την ημέρα στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και η υποχρέωση μη συνδρομής σε παραβιάσεις
Τα μέρη μιας ένοπλης σύρραξης πρέπει ανά πάσα στιγμή να κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και πολιτικών αντικειμένων αφενός, και μαχητών και στρατιωτικών στόχων αφετέρου. Απαγορεύονται οι άμεσες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, καθώς και οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις.
Ο ισραηλινός στρατός, όταν επιτίθεται σε στρατιωτικό στόχο, υποχρεούται να λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να αποφύγει, και σε κάθε περίπτωση να ελαχιστοποιήσει, τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων και τις ζημιές σε μη στρατιωτικούς στόχους. Τέτοιες προφυλάξεις περιλαμβάνουν το να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επαληθεύσουν ότι ένας στόχος είναι στρατιωτικός στόχος, να επιλέγουν μέσα και μεθόδους επίθεσης που ελαχιστοποιούν τη ζημία εις βάρος των αμάχων, να αξιολογούν αν μια επίθεση θα ήταν δυσανάλογη, να προειδοποιούν αποτελεσματικά τους αμάχους, όπου είναι εφικτό, και να ακυρώνουν μια επίθεση αν καταστεί προφανές ότι θα ήταν παράνομη.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στο σημείο των δύο χτυπημάτων ή ότι οι άνθρωποι στα κτίρια ήταν στρατιωτικοί στόχοι, και δεν έλαβε στοιχεία για το αντίθετο από το Ισραήλ, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι τα χτυπήματα αυτά ήταν άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή εναντίον πολιτικών αντικειμένων. Η Διεθνής Αμνηστία έψαξε σε άρθρα των μέσων ενημέρωσης για πληροφορίες σχετικά με αυτές τις επιθέσεις και δεν βρήκε καμία σχετική δήλωση των ισραηλινών αρχών ή άλλο ισχυρισμό ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι. Ακόμα κι αν υπήρχε νόμιμος στρατιωτικός στόχος κοντά σε κάποιο από τα κτίρια που επλήγησαν, τα χτυπήματα αυτά απέτυχαν να κάνουν διάκριση μεταξύ στρατιωτικών στόχων και πολιτικών αντικειμένων.
Τα χτυπήματα χωρίς διακρίσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ένα μακροχρόνιο μοτίβο απερίσκεπτων επιθέσεων που πλήττουν μη στρατιωτικά αντικείμενα, το οποίο η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει σε όλες τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ, καθώς και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2008-9, του 2014 και του 2021, μπορεί να ισοδυναμεί με κατευθυνόμενες επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, οι οποίες αποτελούν επίσης εγκλήματα πολέμου.
Η εξαιρετικά υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας συνεπάγεται πρόσθετες προκλήσεις για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες υποχρεούνται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από τις επιπτώσεις των επιθέσεων.
Αυτό περιλαμβάνει, στο μέτρο του εφικτού, την αποφυγή της τοποθέτησης στρατιωτικών στόχων εντός ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στις επιθέσεις που διερευνήθηκαν εδώ, η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε καμία ένδειξη μετατροπής των αμάχων σε ανθρώπινες ασπίδες από τη Χαμάς, ούτε καν την παρουσία μαχητών εκεί όπου έγιναν οι επιθέσεις.
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι ένοπλες ομάδες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το Ισραήλ εξακολουθεί να δεσμεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, που περιλαμβάνει την απαγόρευση των αδιάκριτων και των δυσανάλογων επιθέσεων.
Όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μεταξύ άλλων και από άλλα κράτη. Το Σχόλιο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (2020) για το κοινό άρθρο 1 της Συνθήκης της Γενεύης εξηγεί: «Η οικονομική, υλική ή άλλη υποστήριξη με επίγνωση ότι η υποστήριξη αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου παραβιάζει ως εκ τούτου το κοινό άρθρο 1». Η μεταφορά αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ, υπό τις παρούσες συνθήκες, παραβιάζει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ με όπλα που προμηθεύουν οι ίδιες, καθώς όλα τα κράτη έχουν καθήκον να μη συμβάλλουν εν γνώσει τους σε διεθνώς παράνομες πράξεις άλλων κρατών. Οι κανόνες σχετικά με την ευθύνη των κρατών είναι κανόνες του εθιμικού διεθνούς δικαίου. Αποτυπώνονται στα Άρθρα της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (ILC) σχετικά με την ευθύνη των κρατών για διεθνώς παράνομες πράξεις (Άρθρα για την ευθύνη των κρατών). Σύμφωνα με το άρθρο 16 των Άρθρων περί ευθύνης του κράτους, ένα κράτος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την παροχή συνδρομής ή τη συνέργεια σε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: όταν παρέχει συνδρομή, όταν το κράτος που παρέχει συνδρομή «το πράττει γνωρίζοντας τις περιστάσεις τής διεθνώς παράνομης πράξης», και όταν η πράξη είναι τέτοια που θα ήταν παράνομη αν είχε διαπραχθεί από το ίδιο το κράτος που παρέχει συνδρομή.
Ιστορικό
Στις 07 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες, έστειλαν μαχητές στο νότιο Ισραήλ και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, όπως σκόπιμους μαζικούς φόνους αμάχων και ομηρία. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 239 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά, κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, 113 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν απελευθερωθεί, και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές είχαν αφεθεί ελεύθεροι στο πλαίσιο συμφωνίας κατά τη διάρκεια της «ανθρωπιστικής παύσης» που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και έληξε την 1η Δεκεμβρίου.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει ενοχοποιητικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τον δριμύ βομβαρδισμό της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων απευθείας ή αδιάκριτων επιθέσεων, καθώς και άλλων παράνομων επιθέσεων και της συλλογικής τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 5.500 παιδιών.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων αμάχων ομήρων, ενώ επίσης ζητά από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη και απάνθρωπη πολιορκία της Γάζας. Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, στη Χαμάς και σε άλλες ένοπλες ομάδες, το οποίο θα αφορά την άμεση ή την έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων και στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τεχνολογιών, των εξαρτημάτων και των συστατικών, της τεχνικής βοήθειας, της εκπαίδευσης, της οικονομικής ή άλλης βοήθειας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: 2103600628 και [email protected]