ΑΘΗΝΑ
22:33
|
27.04.2024
Ταπεινώσεις και ξεγύμνωμα αμάχων και συλληφθέντων από τον στρατό.Ξεπέρασαν τους 17.170 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και τους 89 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες.
Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται για 62η ημέρα το ανελέητο αιματοκύλισμα της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, με τους νεκρούς Παλαιστινίους να ξεπερνούν τους 17.177 (εκ των οποίων οι 7.112 παιδιά) και οι τραυματίες τους 46.000.

Η διευρυμένη αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη νότια Γάζα έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει επιδεινώσει τις ήδη άθλιες ανθρωπιστικές συνθήκες, με τις μάχες να εμποδίζουν τη διανομή φαγητού, νερού και φαρμάκων έξω από ένα κομμάτι της νότιας Γάζας. Παράλληλα, οι νέες εντολές του στρατού για εκκένωση κατοικημένων περιοχών στο νότιο τμήμα του θύλακα, στριμώχνουν τον κόσμο σε όλο και μικρότερες περιοχές του νότου.

Σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο δήλωσε πως θα συνεχίσει την έρευνα για τους Ισραηλινούς ομήρους με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη Λωρίδα της Γάζας, διαδικασία που είχε διακοπεί κατά την διάρκεια της εκεχειρίας.

Αν και η ισραηλινή επίθεση πλέον μετατοπίζεται προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι επιθέσεις στη βόρεια πλευρά δεν έχουν μειωθεί. Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια, περιφερειακά του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι πολίτες, με μαρτυρίες για δεκάδες θύματα.

Πέραν από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη περιοχή, μαρτυρίες αναφέρουν πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα, με ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν αδιακρίτως, σπέρνοντας τον πανικό.

Επιπροσθέτως, ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει πολίτες τους οποίους στη συνέχεια ξεγυμνώνει, τάχα στο πλαίσιο ελέγχων ασφαλείας.

Στους 89 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Στο μεταξύ τα θύματα αυξάνονται καθημερινά και από τη μεριά του ισραηλινού στρατού αν και σαφώς σε πάρα πολύ μικρότερη κλίμακα.

Σήμερα, μεταξύ των τριών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας ήταν και ο 25χρονος γιος πρώην γενικού επιτελάρχη του ισραηλινού στρατού.

Καθώς το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης κινείται προς τη Χαν Γιούνις, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, συρρικνώνονται περαιτέρω οι περιοχές όπου οι Παλαιστίνιοι μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια και ωθεί μεγάλο ποσοστό των αποκλεισμένων Παλαιστίνιων να καταφύγουν προς τα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τη Χαν Γιούνις, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης παραμένει στη θέση του, μαζί με μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα και δεν μπορούν να φύγουν ή είναι επιφυλακτικοί να διαφύγουν στην καταστροφικά υπερπλήρη νότια Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 1,87 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων – έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός είναι πλέον συνωστισμένος στη νότια και κεντρική Γάζα, εξαρτώμενος από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι η δημόσια τάξη στη Γάζα θα μπορούσε σύντομα να διαλυθεί εν μέσω της πλήρους κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Ο Μπούσρα Καλίντι, νομικός εμπειρογνώμονας με έδρα τη Ραμάλα και ακτιβιστής για τα δικαιώματα της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, προειδοποίησε ότι η ώθηση του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει Παλαιστίνιους στη Γάζα σε μια μικρή περιοχή στο νότο καθιστά αδύνατη την παροχή βοήθειας και αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών.

«Το να στριμώχνεις ανθρώπους σε έναν χώρο που είναι βασικά τόσο μεγάλος όσο το αεροδρόμιο του Χίθροου του Λονδίνου… είναι απάνθρωπο και καθιστά αδύνατη τη διανομή βοήθειας στους ανθρώπους», τόνισε ο Καλίντι «Η Γάζα ήταν ήδη πυκνοκατοικημένη… [τώρα] μιλάμε για 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα αεροδρόμιο».

Ο Καλίντι πρόσθεσε ότι η χολέρα και η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνονται ταχύτατα λόγω των συνθηκών συμφόρησης.

Ισοπεδώνεται η Χαν Γιούνις από τον ισραηλινό στρατό

Η 98η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ ηγείται της επίθεσης στη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), και τέσσερις ισραηλινές μεραρχίες εμπλέκονται σε «υψηλής έντασης» μάχες με τη Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση από τη Γάζα, το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον είπε επίσης ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε 250 «στόχους» σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια μόνο την Τετάρτη.

Οι Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ-Άκσα, που περιγράφονται ως αυτόνομες στη Φατάχ και οι Ταξιαρχίες της Λαϊκής Επιτροπής Αντίστασης al Nasser Salah al-Din, συμμετέχουν όλες στις μάχες γύρω από Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με στο ISW.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε επίσης 10 επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο την Τετάρτη, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Νετανιάχου: Ο στρατός περικύκλωσε το σπίτι του Σινουάρ

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ την Τετάρτη (6/12) στο Χαν Γιούνις στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Νωρίτερα, τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσαν αραβικά μέσα ενημέρωσης.

«Χθες είπα ότι οι δυνάμεις μας μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στη Λωρίδα της Γάζας. Τώρα περικυκλώνουν το σπίτι του Σινουάρ. Μπορεί να έχει διαφύγει, αλλά είναι θέμα χρόνου να τον πιάσουμε», είπε ο Νετανιάχου.

Μέχρι σήμερα, ο Ισραηλινός Στρατός έχει ήδη σπάσει τις κύριες γραμμές άμυνας των δυνάμεων της Χαμάς σε επίπεδο ταξιαρχίας στο Χαν Γιούνις, και έχοντας διεισδύσει επιτυχώς στο κέντρο της πόλης, απλώνει τις επιθέσεις της προς τα έξω σε διάφορα μέρη της πόλης για να εξοντώσει, όπως υποστηρίζει, τις δυνάμεις της Χαμάς και να καταλάβει έλεγχο του εδάφους.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν περικυκλώσει εξωτερικά ολόκληρη την πόλη.

Ορισμένες από τις κορυφαίες θέσεις διοίκησης της Χαμάς έχουν καταληφθεί και ήδη 30 φρεάτια σήραγγας έχουν καταστραφεί, αν και η Χαμάς εξακολουθεί να διαθέτει αλώβητο ένα τεράστιο δίκτυο σήραγγας.

Το IDF σημείωσε ότι η Χαν Γιουνίς είναι το σπίτι των ηγετών της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ, Μοχάμαντ Σινγουάρ και Μοχάμαντ Ντειφ.

Πανικός στη Ράφα καθώς ο ισραηλινός στρατός χτύπησε την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων, η πόλη της Ράφα υπέστη σφοδρό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τουλάχιστον πέντε κατοικίες στοχοποιήθηκαν και καταστράφηκαν από τον ισραηλινό στρατό και μεγάλος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Τζαμπαλίγια

Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Τζαμπαλίγια προσέφερε καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο από τις έντονες μάχες στη βόρεια Γάζα.

Με τις διακοπές ρεύματος και νερού από τον ισραηλινό στρατό και με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να σκοτώνουν περισσότερους από 100 ανθρώπους στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια το πρωί της Τετάρτης, το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ αναφέρει ότι το νοσοκομείο έχει πλέον εκκενωθεί.

Το Al Jazeera επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου ο Δρ. Μοχάμαντ είπε πόσο εξαντλημένο ήταν το ιατρικό προσωπικό καθώς οι εγκαταστάσεις «πλημμύριζαν από δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες θύματα».

«Πολλοί αφήνονται να πεθάνουν λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών και έλλειψης προσωπικού. Αυτή είναι η πραγματικότητα, σκοτώνοντας κατά δεκάδες. Μόνο χθες σκοτώθηκαν 36, προχθές 52. και οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς», είπε.

Το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με σχεδόν καθημερινές εισβολές σε όλη την επικράτεια.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τρεις έφηβοι, σκοτώθηκαν σε τέτοιες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε ο Τσαρλς Στράτφορντ του Al Jazeera, ο οποίος μετέδωσε από τη Ραμάλα αργά την Τετάρτη.

Εξήντα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, είπε.

Μεταξύ των τεσσάρων νεκρών ήταν ένας 16χρονος στη Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη, δύο αδέρφια στην Τούμπας και ένας στη Μπαλάτα στη Ναμπλούς, λένε οι πληροφορίες.

Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας 46χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί στις 14 Νοέμβρη από εισβολή του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Καλκίγια.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Τουλκαρέμ, μια πόλη στα βόρεια, ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη ενώ μια συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων περνούσε από εκεί.

«Λαμβάνουμε αναφορές για επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό στο Τουλκαρέμ… Συχνά περιγράφεται ως κέντρο της παλαιστινιακής ένοπλης αντίστασης», λένε τα μέσα ενημέρωσης.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Γάζα συνελήφθησαν τη νύχτα μετά από ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Φαρούν, κοντά στο Τουλκαρέμ, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πηγές από το Τουλκαρέμ είπαν στη Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο Καμάλ Σαλάμα της πόλης και απήγαγαν τους εργάτες από τα διαμερίσματά τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Άιντα νότια της Βηθλεέμ. τα χωριά και οι πόλεις Silat al-Dhahr, al-Atara, Arana, al-Jalama, Faqoua, al-Arqa και Zububa στην επαρχία Jenin και το χωριό Beit Dajan, ανατολικά της Ναμπλούς.

Το Ισραήλ θα επιτρέπει «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε ότι θα επιτρέψει να εισέρχεται «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, που κρίνει ότι είναι «απαραίτητη για να αποφευχθεί η κατάρρευση» των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στον θύλακα.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες βράδυ, από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο των διαρκών προειδοποιήσεων του ΠΟΥ για ξέσπασμα επιδημιών εξαιτίας της κατάστασης, στη Λωρίδα της Γάζας και τις διεθνείς πιέσεις, ενώ κλιμακώνονται οι μάχες στο νότιο τμήμα του θύλακα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».

«Η ελάχιστη ποσότητα θα καθορίζεται περιοδικά από το πολεμικό (υπουργικό) συμβούλιο», ανάλογα με «την ανθρωπιστική κατάσταση», διευκρίνισαν χαρακτηριστικά από το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μέσω της πλατφόρμας X.

Έγκριση νέου εποικισμού στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε την τελική έγκριση για την οικοδόμηση κατοικιών για έναν νέο ισραηλινό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε χτες η μη κυβερνητική οργάνωση Peace Now.

Αυτή η «νέα συνοικία», η οποία θα περιλαμβάνει 1.738 οικιστικές μονάδες, αναμένεται να οικοδομηθεί κατά το ήμισυ στην προσαρτημένη και κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναφέρει η MKO.

«Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «αυτό (η έγκριση) θα σήκωνε πολύ θόρυβο. Είναι ένα πολύ προβληματικό έργο για τη συνέχεια ενός παλαιστινιακού κράτους μεταξύ της νότιας Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαγκίτ Όφραν, αξιωματούχος της Peace Now.

Περίπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν και 300.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Ir Amim, που τάσσεται κατά του εποικισμού. Ο ισραηλινός εποικισμός, παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται υπό κάθε ισραηλινή κυβέρνηση από το 1967, όταν και το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Το G7 ζητά ανθρωπιστικές παύσεις

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης να υπάρξουν περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Χρειάζεται πιο επείγουσα δράση για να αντιμετωπιστεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε περαιτέρω ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να καταστεί αυτό δυνατό, δήλωσαν οι ηγέτες της G7 σε κοινή δήλωση μετά την ψηφιακή τους σύνοδο κορυφής.

Κάλεσαν επίσης το Ιράν να απόσχει από την παροχή υποστήριξης στη Χαμάς καθώς και στους μαχητές της Χεζμπολάχ και στους Υεμενίτες Χούθι στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα