ΑΘΗΝΑ
23:01
|
05.05.2024
Με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και τη βασική αντιπολίτευση στη φυλακή, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία.
Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αιγύπτιοι για τις προεδρικές εκλογές, στη σκιά του πολέμου στη γειτονική Γάζα και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τον νυν πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία.

Η ψηφοφορία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις 9 τοπική ώρα θα διεξάγεται μέχρι την Τρίτη, μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ. κάθε μέρα, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην προσέλευση των ψηφοφόρων, μετά από διαδοχικές προηγούμενες εκλογές που συγκέντρωσαν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα ζητήματα της οικονομίας βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες των 67 εκατομμυρίων Αιγυπτίων που έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς η χώρα πλήττεται από τη σοβαρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται κοντά στο 40% αφού το νόμισμά της, η αιγυπτιακή λίρα, έχασε τη μισή της αξία από τον Μάρτιο.

Ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση, περίπου τα δύο τρίτα των σχεδόν 106 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας ζούσαν πάνω ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παρά τα δεινά της Αιγύπτου, μια δεκαετής καταστολή κάθε φωνής διαφωνίας έχει εξαλείψει κάθε σοβαρή αντίθεση στον Ελ Σίσι, τον πέμπτο πρόεδρο που αναδύθηκε από τις τάξεις του στρατού από το 1952, καθώς υπό τη διακυβέρνησή του, η Αίγυπτος έχει φυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

Οι δύο βασικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης που ήθελαν να αλλάξουν τα δεδομένα, χωρίς πραγματικές ελπίδες να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά εκφράζοντας διαφωνούσες απόψεις τουλάχιστον για όσο διάστημα θα διαρκούσε η προεκλογική εκστρατεία, βρίσκονται στη φυλακή ή περιμένουν να δικασθούν.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι είναι όλοι σχετικά άγνωστοι στο κοινό: ο Φαρίντ Ζαχράν, ηγέτης του αριστερού Αιγυπτιακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Άμπντελ-Σανάντ Γιαμάμα, από το Wafd, ένα ιστορικό αλλά πλέον περιθωριοποιημένο κόμμα και ο Χαζέμ Ομάρ, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο αλ-Σίσι, συνταξιούχος στρατάρχης του αιγυπτιακού στρατού, ήρθε στην εξουσία το 2013 μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκε ο Μόρσι, τέθηκε εκτός νόμου μετά το πραξικόπημα του 2013.

Στις εκλογές του 2014 και του 2018, κέρδισε συντριπτικές νίκες με περισσότερο από το 96%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια παρέτεινε την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και τροποποίησε το σύνταγμα για να αυξήσει το όριο των διαδοχικών θητειών από δύο σε τρεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα