ΑΘΗΝΑ
21:40
|
04.05.2024
Στην Ουκρανία η μερίδα του λέοντος. Δεκαπλασιασμός των όπλων προς το Ισραήλ σε σχέση με πέρσι.
Το προηγούμενο υψηλό των 9,35 δισ. ευρώ από το 2021 είχε ήδη ξεπεραστεί κατά 25% στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας τουλάχιστον 11,71 δισ. ευρώ μέσα στο 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να κατευθύνεται στην Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Σεβίμ Ντάντελεν, μέλους της Γερμανικής Βουλής που εκπροσωπεί τη συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο υψηλό των 9,35 δισ. ευρώ από το 2021 είχε ήδη ξεπεραστεί κατά 25% στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η αύξηση στις εξαγωγές όπλων άγγιξε το 40%, με 4,158 δισ., περισσότερο δηλαδή από το ένα τρίτο, να πηγαίνει στο Κίεβο.

Σχεδόν το 90% των εξαγωγών αφορούν χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ για τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, η γερμανική κυβέρνηση απελευθέρωσε γερμανικής κατασκευής όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 1,76 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατόπιν παρότρυνσης του SPD και των Πρασίνων, η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού είχε εκφράσει αρχικά την πρόθεση να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων, πολιτική που αντιστράφηκε μετά την σύγκρουση στην Ουκρανία, από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στις 27 Φεβρουαρίου του 2022.

Τον πρώτο χρόνο του πολέμου, εγκρίθηκαν παραδόσεις όπλων αξίας 2,24 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και βαρέος πυροβολικού. Φέτος, στη λίστα προστέθηκαν τα άρματα μάχης Leopard2, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση παρείχε μετά από δισταγμούς και η εξαγωγή όπλων προς το Κίεβο εκτινάχθηκε στο ποσό των 4,15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για την αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών όπλων. Ακόμη και χωρίς την Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές αξίας πάνω από επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο σε σύγκριση με τα 16  χρόνια της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των οποίων το όριο των επτά δισεκατομμυρίων ξεπεράστηκε μόνο τρεις φορές.

Στην κατάταξη των σημαντικότερων αποδεκτών χωρών, η Ουκρανία ακολουθείται από πέντε κράτη του ΝΑΤΟ: Νορβηγία (1,20 δισ. ευρώ), Ουγγαρία (1,03 δισ. ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο (654,9 εκατ. ευρώ), ΗΠΑ (545,4 εκατ. ευρώ) και Πολωνία ( 327,9 εκατ. ευρώ).

Το Ισραήλ βρίσκεται στην έβδομη θέση με παραδόσεις αξίας 323,2 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με το σύνολο του 2022 που περιορίζονταν στα 32 εκατομμύρια ευρώ, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των περισσότερων από 200 αδειών εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ εκδόθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες του υπουργείου και αφορούν κυρίως σε εξοπλισμό αεράμυνας και επικοινωνιών.

Εκτός από το Ισραήλ, μόνο μία χώρα στην πρώτη δεκάδα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Νότια Κορέα (256,4 εκατ. ευρώ), ενώ μικρότερης κλίμακας εξαγωγές έγιναν προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (78,2 εκατομμύρια ευρώ έως τις 30 Νοεμβρίου), την Αίγυπτο (40,3 εκατομμύρια), το Κατάρ (15,1 εκατομμύρια) και την Σαουδική Αραβία (13,3 εκατ.), χώρες αμφιλεγόμενες λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί και της εμπλοκής τους σε περιφερειακές συγκρούσεις.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα βουλευτής Σεβίμ Ντάντελεν, επέκρινε δριμύτατα την αύξηση των εξαγωγών όπλων. «Αντί να εγκρίνει τις εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές έντασης σε όλο τον κόσμο και να τροφοδοτεί τον παράλογο πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία με συνεχώς νέα ”δώρα” που πρέπει να πληρωθούν ακριβά από τον γερμανικό λαό, η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και εκπαίδευση στη Γερμανία», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα