ΑΘΗΝΑ
01:12
|
04.05.2024
Τα καβουράκια ζουν, στην κυριολεξία, στα σκουπίδια μας-171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν στους ωκεανούς.
Καβουράκι ερημίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα καβούρια ερημίτες σε όλο τον κόσμο, που καθαρίζουν τα κοχύλια ως πανοπλία για το σώμα τους, στρέφονται όλο και περισσότερο στα πλαστικά απόβλητα. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε ανάλυση φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν από λάτρεις της άγριας ζωής και δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι «πληγωμένοι» βλέποντας τον βαθμό στον οποίο αυτά τα ζώα ζουν στην κυριολεξία στα σκουπίδια μας και μέσα σε αυτά. Τόνισαν, ότι τα δύο τρίτα των καβουριών ερημίτη απεικονίζονται με «τεχνητά κελύφη»-αντικείμενα δηλαδή που οι άνθρωποι πέταξαν.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science of the Total Environment.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Μάρτα Σούλκιν, αστική οικολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας: «Αρχίσαμε να παρατηρούμε κάτι εντελώς ασυνήθιστο. Αντί τα καβουράκια να είναι στολισμένα με ένα όμορφο κέλυφος σαλιγκαριού, κάτι που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε – πλέον βλέπουμε να έχουν ένα κόκκινο πλαστικό καπάκι από μπουκάλι στην πλάτη τους ή ένα κομμάτι λαμπτήρα».

Ερημίτης καβούρι σε καπάκι μπουκαλιού (γ) Shawn Miller

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, 10 από τα 16 είδη καβουριών της ξηράς στον κόσμο, χρησιμοποιούν αυτό το είδος κέλυφος και αυτό έχει παρατηρηθεί σε όλες τις τροπικές περιοχές της Γης», εξήγησε η Σούλκιν.

Να τονιστεί, ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά τα υλικά είναι επιβλαβή για τα μικρά αυτά καβουράκια.

«Όταν είδα για πρώτη φορά αυτές τις φωτογραφίες, ένιωσα συγκλονισμένη», δήλωσε η Σούλκιν στο BBC Radio 4 Inside Science. «Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε το γεγονός, ότι ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και τα ζώα χρησιμοποιούν ό,τι είναι διαθέσιμο για αυτά».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, ότι τα ευρήματα ανοίγουν νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτά τα καβούρια αλληλεπιδρούν και χρησιμοποιούν το πλαστικό. Εκτός από την κατανόηση του αν τους προκαλεί κάποια βλάβη, οι επιστήμονες θέλουν να βρουν, πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξή τους.

Ολόκληρη αυτή η ομάδα καβουριών έχει προσαρμοστεί και χρησιμοποιεί πεταμένα σκουπίδια, για να προστατεύει το εύθραυστο σώμα τους.

Ερημίτης καβούρι με ένα κομμάτι λάμπας στην πλάτη του, αντί για κοχύλι (γ) Shawn Miller

Υπάρχει σίγουρα πολύ πλαστικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, για να διαλέξουν τα ζώα. Μια πρόσφατη μελέτη που προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει την κλίμακα της πλαστικής ρύπανσης υπολόγισε, ότι τουλάχιστον 171 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν τώρα στους ωκεανούς μας.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969723075885

Αυτό θα μπορούσε σχεδόν να τριπλασιαστεί έως το 2040 εάν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα, ότι το 2024 τα έθνη θα υπογράψουν επιτέλους μια πολυαναμενόμενη παγκόσμια συνθήκη για να τερματιστεί αυτή η μάστιγα του πλαστικού στο φυσικό περιβάλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα