ΑΘΗΝΑ
15:39
|
27.04.2024
Ο Ερντογάν επανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων την προθυμία της Τουρκίας να αναλάβει τον ρόλο εγγυητή για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας κυριάρχησε στην κεντρική ομιλία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων (WGS), στο Ντουμπάι. Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (URNWA) που βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την κριτική του κατά του Ισραήλ, «το οποίο θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου και δεν εγκαταλείπει τη μακρόχρονη πολιτική κατοχής, κλοπής, καταστροφής και σφαγής» έναντι των Παλαιστινίων.

«Η σημερινή κρίση πηγάζει από την αυξανόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Δεν μπορούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα χωρίς να βρούμε την πηγή του προβλήματος. Εάν το Ισραήλ θέλει μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει να εγκαταλείψει τα επεκτατικά του όνειρα και να αποδεχθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών που ανήκαν αρχικά σε Παλαιστίνιους.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας να αναλάβει τον ρόλο εγγυητή, μιας και «ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνά από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Αφού ξέσπασε ο νέος γύρος σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητά του να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα μεταξύ των πλευρών. «Πρέπει να τερματίσουμε τη σφαγή στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, να αποτρέψουμε περαιτέρω αιματοχυσία και δάκρυα και μια μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή μας», δήλωσε ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής.

«Τα έθνη με συνείδηση ​​να προστατεύσουν την UNRWA»

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης όλες τις χώρες «με συνείδηση» να υποστηρίξουν την UNRWA, εν μέσω των ισχυρισμών του Ισραήλ εναντίον της υπηρεσίας. «Καλώ όλα τα έθνη με συνείδηση ​​να προστατεύσουν την UNRWA, η οποία παρέχει σωτήρια για 6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη», είπε ο Ερντογάν, ενώ καταδίκασε την «λυπηρή δολοφονία της φήμης» της υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι 12 μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με ορισμένες χώρες δωρητές να αναστέλλουν τη χρηματοδότηση. Η UNRWA απέλυσε το προσωπικό που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην επίθεση και ξεκίνησε έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση ορισμένων χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας και τους προέτρεψε να επανεξετάσουν την κίνησή τους. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η αναστολή της χρηματοδότησης βλάπτει κυρίως τους Παλαιστίνιους αμάχους.

Ο Ερντογάν ανέφερε στην ομιλία του ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται, η οποία μετέτρεψε την Γάζα σε συντρίμμια, εκτοπίζοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 34.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή μέχρι στιγμής και πως έχει φιλοξενήσει 380 Παλαιστίνιους ασθενείς για θεραπεία.

Ο πρόεδρος τόνισε επίσης την υποστήριξη της Τουρκίας στη δίωξη κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας «απέναντι στους αδελφούς και τις αδελφές μας από τη Γάζα» και ευχαρίστησε τη Νότια Αφρική που ηγείται της αγωγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα