ΑΘΗΝΑ
12:12
|
27.04.2024
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, υπάρχει εύλογη περίπτωση το Ισραήλ να χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο στη Γάζα.
Η απόλυτη πείνα στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, μια πρόσφατη από τον ΟΗΕ έκθεση έδειξε σκληρά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, η οποία μετατρέπεται σε ανθρωπογενή λιμό.

Ο ΟΗΕ αύξησε την πίεση στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές του ευθύνες για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και να επιτρέψει επαρκείς προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που την χρειάζονται. Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC, ότι το Ισραήλ φέρει σημαντική ευθύνη και ότι υπάρχει μια εύλογη περίπτωση ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο στη Γάζα.

Ο ίδιος, ο οποίος είναι ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι εάν αποδειχτεί πρόθεση, αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, απέρριψε τις προειδοποιήσεις του κ. Τουρκ ως «απόλυτη ανοησία και κάτι εντελώς ανεύθυνο να ειπωθεί».

Όπως και οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μπαρκάτ επέμεινε ότι το Ισραήλ επέτρεπε όλη τη βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος. Το Ισραήλ δήλωσε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτυγχάνουν να διανείμουν ό,τι έχει απομείνει από τη στιγμή που η Χαμάς έχει βοηθήσει τον εαυτό της.

Όμως, μια μακρά σειρά φορτηγών πλήρως φορτωμένων με προμήθειες βοήθειας που χρειάζονται απεγνωσμένα στη Λωρίδα της Γάζας, στηρίζονται στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Ράφα. Μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα μόνο μέσω του Ισραήλ, μετά από μια σύνθετη και γραφειοκρατική σειρά ελέγχων.

Η απουσία επαρκών προμηθειών ανάγκασε την Ιορδανία, και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να απορρίψουν τη βοήθεια από αέρος-τον λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο παράδοσης ανθρωπιστικών προμηθειών. Παλαιστίνιοι στο έδαφος που μάχονται, για να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο έχουν πνιγεί, καθώς προσπαθούν να κολυμπήσουν σε παλέτες που έχουν προσγειωθεί στη θάλασσα ή έχουν συνθλιβεί όταν τα αλεξίπτωτα αποτυγχάνουν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει επίσης έναν στόλο μηχανικών πέρα ​​από τον Ατλαντικό για να κατασκευάσει μια προσωρινή προβλήτα για την παροχή βοήθειας μέσω θαλάσσης. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν απαραίτητο, εάν το Ισραήλ παραχωρούσε πλήρη οδική πρόσβαση στη Γάζα και επιτάχυνε την παράδοση των προμηθειών βοήθειας μέσω του σύγχρονου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στο Ashdod, μόλις μισή ώρα οδικώς βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Σε συνέντευξή του από τη Γενεύη, ο κ. Τούρκ τόνισε, ότι έχουν προκύψει στοιχεία ότι το Ισραήλ επιβραδύνει ή παρακωλύει την παροχή βοήθειας.

Ο κ. Τούρκ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, βιασμών και ομηρίας. Αλλά είπε επίσης, ότι καμία πλευρά στον πόλεμο δεν πρέπει να αποφύγει τη λογοδοσία για τις ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της οποιασδήποτε προσπάθειας να παρακρατηθεί η παροχή βοήθειας από τους ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα.

«Όλοι οι ανθρωπιστές συνάδελφοί μου συνεχίζουν να μας λένε ότι υπάρχει πολλή γραφειοκρατία. Υπάρχουν εμπόδιαΤο Ισραήλ φταίει σε σημαντικό βαθμό. Μπορώ μόνο να πω ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους… Καταλαβαίνω ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί, αλλά δεν μπορούν να χρειαστούν μέρες για να γίνει. Όταν θέτεις στο τραπέζι όλα τα είδη των απαιτήσεων που είναι παράλογες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης… αυτό θέτει το ερώτημα, με όλους τους περιορισμούς που βλέπουμε επί του παρόντος, εάν υπάρχει εύλογος ισχυρισμός, ότι η πείνα χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο».

Η ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας εμβάθυνε την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσίευση ενός σχολιασμού μαζί με μια σειρά από χάρτες, διαγράμματα και στατιστικά στοιχεία. Προκάλεσε περισσότερες προειδοποιήσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ, ότι θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο, για να γλιτώσει τους αμάχους από το θάνατο είτε από ισχυρές εκρηκτικές ύλες είτε από πείνα.

Τα στοιχεία για την ανθρωπιστική καταστροφή της Γάζας είναι συντριπτικά.

Το Ισραήλ αγνόησε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Μπαρκάτ, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, είπε ότι τίποτα δεν θα επιτραπεί να εμποδίσει τον πολεμικό στόχο του Ισραήλ να συντρίψει οριστικά τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους που ελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Οι σύμμαχοι σε όλο τον κόσμο, είπε, υποστήριξαν τον στρατηγικό στόχο του Ισραήλ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε μια συνοπτική απάντηση στην έντονη κριτική από το Ισραήλ.

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να τους πω είναι, ότι υπάρχει μια αναδυόμενη διεθνής συναίνεση και μπορεί να μην υπήρχε πριν, αλλά είναι ξεκάθαρα τώρα, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτής της εβδομάδας, για την ανθρωπιστική κατάσταση. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τόσο τραγική που απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η απάντησή μου σε αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα