ΑΘΗΝΑ
17:49
|
02.05.2024
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση του Ισραήλ και την αποτροπή πολέμου, εκφράζοντας κατάπληξη για τη στάση της Κύπρου στο προσφυγικό.
Νατζίμπ Μικάτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απολογισμό των επιπτώσεων που προκαλούν στον Λίβανο οι επιθέσεις που εξαπολύει εδώ και έξι μήνες ο ισραηλινός στρατός κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας έκανε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Ο απολογισμός του πρωθυπουργού γίνεται μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οργανισμούς του ΟΗΕ, με τους πρέσβεις δωρητριών χωρών.

Όπως είπε εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους περίπου 100.000 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί 313, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.000 άτομα. Οι περισσότερες επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα αφορούν την αγροτική παραγωγή καθώς 800 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης έχουν «αχρηστευτεί» ή παραμεληθεί λόγω των επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί περίπου 340.000 ζώα κτηνοτρόφων και το 75% των αγροτών έχει χάσει τη βασική (και σε πολλές περιπτώσεις τη μόνη) πηγή εισοδήματος.

«Θεωρώ επιτακτικής σημασίας να κηρυχθεί το νότιο τμήμα του Λιβάνου ζώνη καταστροφής, καθώς αυτό το ζήτημα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το ίδιο αφορά και τον τομέα της εκπαίδευσης καθώς έχουν κλείσει 75 σχολεία, ενώ έχουν υποστεί ζημιές περιοχές που είχαν ανοικοδομηθεί βάζοντας πλέον ως προτεραιότητα την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, ενώ η χώρα διανύει την πέμπτη χρονιά σοβαρής οικονομικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου του Λιβάνου (ΝΝΑ) επισημαίνεται ο πρωθυπουργός να λέει πως η πραγματική ειρήνη που αναζητούμε «είναι η ειρήνη της ανθρώπινης δικαιοσύνης». Και πρόσθεσε:

«Υψώνουμε τη φωνή μας στην διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις επιθέσεις και να απαιτήσει την αυτοσυγκράτηση του εχθρού, την παύση του πολέμου, την εγκαθίδρυση ειρήνης, την απομάκρυνση του πολέμου από την περιοχή. Θέλουμε να τονίσουμε μέσω της κυβέρνησης πως ο Λίβανος έχει φίλους σε όλες τις χώρες του κόσμου που εργάζονται ειλικρινά για να πιέσουν τον ισραηλινό εχθρό να σταματήσει την επίθεση κατά του Λιβάνου. Εκτιμούμε επίσης τις επαφές και τις επισκέψεις που έγιναν από φιλικές διεθνείς αρχές και φιλολιβανέζικες οντότητες, που επιδιώκουν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων στο θέμα της εκλογής Προέδρου στη χώρα. Επιβεβαιώνουμε πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κοινό αίτημα όλων και είναι από τις προτεραιότητές μας για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση στον Λίβανο ως κράτος και ως πατρίδα. Είναι συλλογική μας ευθύνη να νοιαζόμαστε για τις υποθέσεις μας, αλλά και ανησυχία άλλων χωρών. Ο διάλογος και η συμμετοχή είναι το πιο σύντομο μονοπάτι για τη σωτηρία της χώρας μας από τους κινδύνους του κενού εξουσίας και των συνεχιζόμενων κρίσεων».

Στη συνέχεια εξέφρασε κατάπληξη για τις ενδείξεις διπλωματικής κρίσης με την Κύπρο καθώς κυπριακές εφημερίδες «επιτέθηκαν στον Λίβανο για το θέμα των προσφύγων που φθάνουν στο νησί παράνομα από τα λιβανέζικα εγχώρια ύδατα». «Έγιναν οι απαραίτητες επαφές με τις κυπριακές αρχές που επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να διατηρήσουν τις καλύτερες σχέσεις» τόνισε ο Νατζίμπ Μικάτι επισημαίνοντας πως εάν αποφασίσουν να απελάσουν έναν Σύρο στη χώρα του ο Λίβανος θα έρθει αντιμέτωπος με ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε σχέση με την ανασυγκρότηση των τραπεζών, ανέφερε πως το θέμα παραμένει ανοικτό και θα συζητηθεί ξανά στο υπουργικό συμβούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα