ΑΘΗΝΑ
22:47
|
30.04.2024
Ο Σαρίφ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία, για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του, τον Φεβρουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα» ζήτησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, και ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Μέκκα για να συζητήσουν μια σειρά από περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν τα κοινά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Γάζα.

Ο Σαρίφ, συνοδευόμενος από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του, τον Φεβρουάριο.

Οι ίδιοι τόνισαν πως πρέπει να μετριαστεί ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος και υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης καθώς και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, με στόχο την εύρεση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, ειδικά της επίμονης διαμάχης Τζαμού και Κασμίρ, για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στην ενίσχυση των «αδελφικών» σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας και στη διερεύνηση «οδών» για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς, ενώ δόθηκε έμφαση στον υποστηρικτικό ρόλο του βασιλείου στην οικονομία του Πακιστάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από κοινού τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επισπεύσουν το πρώτο κύμα ενός ήδη συμφωνημένου πακέτου επενδύσεων αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα