ΑΘΗΝΑ
14:27
|
01.05.2024
Σοβαρές καταστροφές στις περιοχές Κουργκάν και Όρενμπουργκ. Πλημμύρισαν περισσότερα από 180 σπίτια.
Πλημμύρες στη Σιβηρία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερες από 180 κατοικίες και περισσότερα από 280 οικόπεδα πλημμύρισαν στην περιοχή Κουργκάν της Σιβηρίας, η οποία πλήττεται από σφοδρό κύμα βροχοπτώσεων. «Στην περιοχή Κουργκάν, παρατηρείται αύξηση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Uy και Tobol. Αυτή τη στιγμή, 12 οικισμοί, 181 κατοικίες και 281 ιδιωτικά οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη πλημμύρας», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Έκτακτων Αναγκών στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πριν από αυτό, οι αρχές του Κουργκάν κάλεσαν τους κατοίκους της μικροπεριφέρειας Smolino, της κατοικήσιμης ζώνης πίσω από τη γέφυρα Kirovsky, καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη δεξιά και την αριστερή πλευρά της λεωφόρου Tyunin να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της απειλής πλημμύρας.

Στις 9 Απριλίου, ο κυβερνήτης της περιοχής Kurgan Vadim Shumkov δήλωσε ότι το ύψωμα θα αρχίσει να πλημμυρίζει από τις 11 Απριλίου λόγω της άφιξης υψηλών υδάτων. Σημείωσε ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία, η άφιξη μεγάλων υδάτων στο Kurgan προβλέπεται από την υπηρεσία κατά την περίοδο από τις 11 έως τις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Shumkov, στην παρούσα κατάσταση, πολλά εξαρτώνται από το πόσο περισσότερο νερό θα απορριφθεί από τους ταμιευτήρες και αν αυτό θα είναι αρκετό για να ελαχιστοποιηθούν οι πλημμύρες. Νωρίτερα, οι περιφερειακές αρχές διέψευσαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρρηξη του φράγματος στο Κουργκάν.

Το Όρενμπουργκ πλημμυρίζει: «Είναι τρομακτικό»

Το Όρενμπουργκ πλημμυρίζει όλο και περισσότερο. Η στάθμη του νερού στον ποταμό Ουράλ της πόλης έχει φτάσει τα 10 μέτρα (το όριο των 930 εκατοστών θεωρείται επικίνδυνο). Αυτό είναι υψηλότερο από ό,τι στην πόλη Ορσκ στην ίδια περιοχή όπου έσπασε το φράγμα. «Το νερό συνεχίζει να φτάνει και μάλιστα με μεγάλο ρυθμό… το κέντρο μας είναι ψηλότερα, οπότε ελπίζω ότι το νερό δεν θα φτάσει στο κέντρο… Όμως ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της πόλης έχει πλημμυρίσει, έχει πληγεί μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, δεν υπάρχουν πολυώροφα κτίρια εκεί», περιέγραψε η Όλγα, μια τοπική εθελόντρια.

Συνολικά, σχεδόν 2 χιλιάδες νοικοκυριά και περισσότερα από 2,3 χιλιάδες οικιακά οικόπεδα πλημμύρισαν στο Όρενμπουργκ. Σε έναν από τους πλημμυρισμένους δρόμους εθεάθη ένα μοσχοπόντικο να κάνει μπάνιο, ενώ σε έναν άλλο επιπλέει μια παιδική χαρά για σκέιτ και 865 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νησί.

Οι κάτοικοι της πόλης λένε ότι το νερό έφτασε πολύ γρήγορα. Κάποιοι προσπάθησαν να σώσουν πράγματα, αλλά έμειναν μόνο με έγγραφα στα χέρια. Για κάποιους, η πλημμύρα χτύπησε ιδιαίτερα σκληρά, καταστρέφοντας καινούργια σπίτια. «Είναι προσβλητικό και τρομακτικό. Φαίνεται ότι η τριετής κατασκευή είχε σχεδόν τελειώσει και μετά συνέβη αυτό… το σπίτι είναι μισό υπό του νερού… Χάθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά», παραδέχεται η κάτοικος Ναταλία.

Τα θύματα δικαιούνται αποζημιώσεις ύψους 20 χιλιάδων ρουβλίων. Τα χρήματα αυτά μπορούν να ληφθούν εάν η πλημμύρα «παραβίασε τις προϋποθέσεις» για κανονική ζωή. Για παράδειγμα, τα σπίτια των κατοίκων πλημμύρισαν ή διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, για μερική απώλεια βασικής περιουσίας, εκδίδονται 50 χιλιάδες ρούβλια ανά άτομο, για πλήρη απώλεια – 100 χιλιάδες ρούβλια.

Οι κάτοικοι του Όρενμπουργκ λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες περιοχές. Έτσι, οι πολίτες έστειλαν τα απαραίτητα πράγματα από την Ούφα, όπου συγκεντρώθηκαν σε όλες τις περιοχές. Στις 10 Απριλίου, η περιοχή Τούλα έστειλε περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Ο ρωσικός στρατός δοκίμασε με επιτυχία τηλεκατευθυνόμενες πλατφόρμες μάχης στην ζώνη του πολέμου. Σε ποιες καταστάσεις μπορούν να είναι χρήσιμα τέτοια ρομπότ;
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα