ΑΘΗΝΑ
15:01
|
28.04.2024
«Το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι» τονίζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Καμπανάκι» κινδύνου για την πίεση στα νοσοκομεία εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και για την αύξηση των θανάτων, την ώρα που καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα, έκρουσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, στο πλαίσιο συνέντευξής της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η κ. Παγώνη κάλεσε για άλλη μια φορά όλους και ειδικά όσους ταξιδεύουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και φορούν μάσκες.

«Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε ειδικότερα η Μ. Παγώνη.

Συμπλήρωσε επίσης ότι το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. «Δεν είναι όλοι αρνητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε η ίδια και συνέχισε αναφερόμενη στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσησης από Covid-19.

Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο» υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά: «Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι όπως εμβολίασαν τα παιδιά τους από όταν ήταν μηνών, για να είναι ασφαλή, το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα. Το εμβόλιο δε δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά. Για να είναι ασφαλή θα πρέπει να εμβολιαστούν».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες. Θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή, και η μετάλλαξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος. Ένας εμβολιασμένος που νοσεί και ένας ανεμβολίαστος είναι δύο διαφορετικοί ασθενείς. Ο ανεμβολίαστος θα φτάσει στη ΜΕΘ και ο εμβολιασμένος δε θα φτάσει ποτέ. Είχαμε μόνο έναν εμβολιασμένο που έφτασε στη ΜΕΘ, πήγε τελικά καλά, και πρόκειται για πιθανότητα μία στο εκατομμύριο», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα