ΑΘΗΝΑ
09:27
|
28.04.2024
Η σταθερότητα της Ιορδανίας αφορά την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς παίζει ρόλο - κλειδί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ για την σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στην Ιορδανία εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του διήμερου 14ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ιορδανίας, στο Αμάν, με προεδρεύοντες τον επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η σταθερότητα της Ιορδανίας «είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο» για την Ελλάδα υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη χώρα συμμετέχει μαζί με την Αθήνα και την Λευκωσία σε τριμερές σχήμα συνεργασίας ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum).

«Πέρα από το Συμβούλιο Σύνδεσης, είχα και την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Βασιλιά Αμπντάλα, μαζί με τους άλλους συναδέλφους υπουργούς που βρέθηκαν εδώ, και να τον διαβεβαιώσω για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο μέλλον της Ιορδανίας και στον σημαντικό ρόλο που παίζει στην περιοχή», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ιορδανίας έγινε εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας εξήρε νωρίτερα και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που χαρακτήρισε την χώρα σύμμαχο-κλειδί στη Μέση Ανατολή.

Η περσινή απόπειρα πραξικοπήματος στην Ιορδανία

Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στη σταθερότητα της Ιορδανίας δεν είναι τυχαία. Τον Απρίλιο του 2021 οι ιορδανικές αρχές ασφαλείας απέτρεψαν σχέδιο ανατροπής του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β’ από τον ετεροθαλή αδελφό του βασιλιά και τέως διάδοχο του θρόνου, πρίγκηπα Χαμζά μπιν Χουσεΐν, που τέθηκε τότε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν είχαν αναφέρει πως στην απόπειρα πραξικοπήματος υπήρχε εμπλοκή φυλάρχων και άλλων πολιτικών προσώπων δίχως να αποκλείεται και η υποστήριξη από χώρα του εξωτερικού που δεν έγινε γνωστή.

Οι σχέσεις του βασιλιά Αμπντάλα Β’με τον ετεροθαλή αδελφό του χειροτέρεψαν το 2004 όταν ο Ιορδανός μονάρχης αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου από τον πρίγκιπα Χάμζα για να τον απονείμει στον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Χουσεΐν.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν σε έναν βαθμό τη δυσαρέσκεια ενός μέρους της άρχουσας τάξης στην Ιορδανία για την πολιτική, οικονομική διαχείριση αλλά και τις σχέσεις με χώρες της περιοχής στο φόντο του ανεπίλυτου παλαιστινιακού ζητήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα