ΑΘΗΝΑ
08:34
|
28.04.2024
Το κεντρικό θέμα των συνομιλιών είναι η διερεύνηση ιχνών τεχνητών πυρηνικών σωματιδίων που βρέθηκαν πριν από χρόνια σε αρκετές ιρανικές τοποθεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχουν ξαναρχίσει σχετικά με μια έρευνα σε πυρηνικό υλικό που βρέθηκε σε εγκαταστάσεις στο Ιράν.

«Ο διάλογος έχει ξαναρχίσει με το Ιράν για τη διαλεύκανση των εκκρεμών ζητημάτων διασφαλίσεων», έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής του παρατηρητηρίου ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα χθες, ο Γκρόσι είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχάμαντ Εσλάμι, στη Βιέννη μετά τη Γενική Συνέλευση της IAEA, όπου και οι δύο άνδρες εκφώνησαν ομιλίες.

Το κεντρικό θέμα των συνομιλιών είναι η διερεύνηση ιχνών τεχνητών πυρηνικών σωματιδίων που βρέθηκαν πριν από χρόνια σε αρκετές ιρανικές τοποθεσίες, για τις οποίες η υπηρεσία υποστηρίζει ότι το Ιράν δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Το Ιράν έχει ζητήσει να κλείσει η έρευνα για τις διασφαλίσεις προτού η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποκατάσταση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), όπως είναι επισήμως γνωστή η πυρηνική συμφωνία.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχουν αδήλωτες δραστηριότητες ή πυρηνικά σωματίδια στο Ιράν και όλοι οι ισχυρισμοί βασίζονται αυστηρά σε κατασκευασμένες και ψευδείς πληροφορίες από το καθεστώς κατοχής του Ισραήλ», δήλωσε ο Εσλάμι στη διάσκεψη της ΙΑΕΑ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αναμένει πραγματικά από την υπηρεσία να διεξάγει την αναφορά, την παρακολούθηση και την επαλήθευσή της με πιο επαγγελματικό, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι, ωστόσο, επανέλαβε στη διάσκεψη ότι οι δυνατότητες παρακολούθησης της υπηρεσίας έχουν παρεμποδιστεί σημαντικά αφού το Ιράν τις περιόρισε ως αντίδραση στη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και τις επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ.

«Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις για προβλήματα που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν αν δεν τα λύσουμε με συνεργατικό τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα