ΑΘΗΝΑ
04:06
|
03.05.2024
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Σουδάν έχουν διαγνωστεί με δάγκειο πυρετό φέτος στο χειρότερο ξέσπασμα της αρρώστιας στη χώρα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Σουδάν έχουν διαγνωστεί με δάγκειο πυρετό φέτος στο χειρότερο ξέσπασμα της αρρώστιας στη χώρα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Οι μισές από τις 18 πολιτείες της χώρας έχουν καταγράψει κρούσματα και εννέα θανάτους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που υποπτεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Δρ Μουντασίρ Οσμάν, ο γενικός διευθυντής έκτακτης ανάγκης στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, είπε ότι το 2022 σημειώθηκε «η μεγαλύτερη εξάπλωση του πυρετού γεωγραφικά στην ιστορία της χώρας» με 1.430 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια που βρίσκονται συνήθως κοντά σε πηγές ακίνητου νερού ή σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο.

Ο Οσμάν κατηγόρησε τις έντονες βροχοπτώσεις και την έλλειψη «προληπτικών» μέτρων, όπως κουνουπιέρες κρεβατιού και εντομοαπωθητικά. «Για οικονομικούς λόγους η χώρα έχει χάσει πολλές βασικές θέσεις εργασίας όσον αφορά τα προληπτικά φάρμακα. Δεν έχουμε πλέον το προσωπικό που εργαζόταν στο χώρο της παρατήρησης της υγείας ή εργαζομένους που συνήθιζαν να προετοιμάζουν τα πράγματα πριν προκύψει ένα πρόβλημα».

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου, το Σουδάν βρίσκεται σε αναταραχή, που επιδεινώνεται από τις αποτυχημένες συγκομιδές και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Ο Νίμα Σαέντ Αμπίντ, επικεφαλής του ΠΟΥ στο Σουδάν, είπε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν «η κορυφή του παγόβουνου».

«Μερικοί [άνθρωποι] παρουσιάζουν ήπια κρούσματα, άλλοι συμβουλεύονται παραδοσιακούς θεραπευτές ή απλώς βασίζονται σε οικιακές θεραπείες και ως εκ τούτου δεν αναφέρουν τις εγκαταστάσεις υγείας. Αυτά που αναφέρονται στις υγειονομικές μονάδες είναι τα πιο σοβαρά περιστατικά που απαιτούν εισαγωγή ή ιατρική περίθαλψη», είπε.

Οι πολιτείες του Βόρειου Κορντοφάν, του Βόρειου Νταρφούρ και του Λευκού Νείλου παρουσιάζουν δάγκειο πυρετό για πρώτη φορά.

Στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Κορντοφάν, Ελ Ομπέιντ, φωτογραφίες ασθενών που κείτονται στο έδαφος καθώς τα νοσοκομεία ξεμένουν από κρεβάτια έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 ύποπτα κρούσματα στο Βόρειο Κορντοφάν, με 393 επιβεβαιωμένα.

Η Δρ. Ιμπτιχάλ Ιμπραχίμ, του υπουργείου Υγείας στο Βόρειο Κορντοφάν, είπε ότι κράτησε το άρρωστο παιδί της με δάγκειο πυρετό στο σπίτι.

«Δεν είναι μόνο το παιδί μου, ολόκληρη η γειτονιά μου είναι γεμάτη άρρωστους με πυρετό, αλλά έμειναν στο σπίτι για να πάρουν φυσικές θεραπείες και κάποιοι από αυτούς πήραν φάρμακα μόνοι τους. Αυτοί περιποιούνται τον εαυτό τους», είπε.

Η Ιμπραχίμ είπε ότι οι τιμές των φαρμάκων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. «Αγόρασα σταγόνες για τον γιο μου με 3.500 σουδανικές λίρες (5,20 βρετανικές λίρες), οι οποίες, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν μόνο 600 λίρες (90 σεντς).»

Ο ΠΟΥ λέει ότι τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν οκταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, εν μέρει λόγω της καλύτερης αναφοράς της νόσου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health πέρυσι έδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα τόσο η ελονοσία όσο και ο δάγγειος πυρετός να «βρίσκονται σε περισσότερες περιοχές, να εμφανίζονται σταδιακά σε μέρη που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως και να επανεμφανίζονται σε μέρη όπου είχαν υποχωρήσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα