ΑΘΗΝΑ
21:39
|
27.04.2024
Ο πρώην επικεφαλής του Κουομιτάνγκ αποτελεί τον πρώτο πρώην ή νυν πρόεδρο του νησιού που επισκέπτεται την ηπειρωτική Κίνα από το 1949.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν είναι εθνικά Κινέζοι και έχουν κοινούς προγόνους, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου κατά την έναρξη μιας ιστορικής επίσκεψης στην Κίνα, στην οποία το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν έχει ασκήσει κριτική.

Ο Μα, που υπήρξε πρόεδρος από το 2008 ως το 2016, είναι ο πρώτος πρώην ή νυν πρόεδρος της Ταϊβάν που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 στο τέλος του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, η επίσκεψη του Μα έρχεται σε μία περίοδο που η ένταση σχετικά με τη σχέση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα ολοένα και αυξάνεται.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν επέκρινε το ότι η επίσκεψη γίνεται λίγο αφότου η Κίνα απέσπασε την Κυριακή έναν ακόμα διπλωματικό σύμμαχο της Ταϊβάν, την Ονδούρα, αφήνοντας το νησί με επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με μόνο 13 χώρες.

Επισκεπτόμενος την πόλη Νιαντζίνγκ και το Μαυσωλείο του Σουν Γιατ-Σεν, ο Μα επαίνεσε τις συνεισφορές του πρώτου προσωρινού προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας.

«Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν είναι Κινέζοι και είναι και οι δύο απόγονοι των Γιαν και των Κίτρινων Αυτοκρατόρων», είπε ο Μα, σε σχόλια που έδωσε το γραφείο του.

Ο Μα χρησιμοποίησε μια διατύπωση που δηλώνει άτομα κοινής εθνότητας, αντί να αναφερθεί σε εθνικότητα. Το «απόγονοι των Γιαν και των Κίτρινων Αυτοκρατόρων» είναι μια έκφραση που αναφέρεται σε έναν κοινό πρόγονο για τους Κινέζους.

Οι περισσότεροι Ταϊβανέζοι δεν αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως Κινέζοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σημειώνει το Reuters.

Ο Σουν θεωρείται ακόμη επίσημα ο πατέρας της Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία εξακολουθεί να είναι το επίσημο όνομα της Ταϊβάν. Η Σουν επαινείται επίσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για την ανατροπή της δυναστείας των Τσινγκ.

Η επίσκεψη του Μα είναι μέρος της προσέγγισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Κουομιτάνγκ (KMT), στην Κίνα με την ελπίδα να μειωθούν οι εντάσεις. Το Κουομιτάνγκ παραδοσιακά ευνοεί τις στενές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου.

Ο Μα, ένα ανώτερο μέλος του KMT, είπε ότι ελπίζει για ειρήνη.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να επιδιώξουν την ειρήνη, να αποφύγουν τον πόλεμο και να προσπαθήσουν να αναζωογονήσουν την Κίνα», είπε, χρησιμοποιώντας και πάλι μια έκφραση που αναφέρεται στον κινεζικό λαό ως εθνότητα και όχι ως εθνικότητα. «Αυτή είναι μια αναπόφευκτη ευθύνη του κινεζικού λαού και στις δύο πλευρές του Στενού και πρέπει να εργαστούμε σκληρά [γι αυτή]».

Ο Μα δεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους ηγέτες σε αυτό το ταξίδι. Αυτός και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη το 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα