ΑΘΗΝΑ
22:54
|
27.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκκένωση πολιτών άλλων χωρών από το Σουδάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπαν Γερμανοί στο BBC.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε καθυστερήσεις στην εκκένωση πολιτών άλλων χωρών από το Σουδάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, πυροδοτώντας τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας, ανέφερε σήμερα το BBC. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τον ισχυρισμό ως «ανακριβή».

Ανώτερες γερμανικές πολιτικές πηγές είπαν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Λονδίνου για την εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας του στο Χαρτούμ το Σάββατο οδήγησε σε προσωρινό αποκλεισμό του αεροδρομίου Wadi Seidna, το οποίο το Βερολίνο και άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν σχεδιάσει να χρησιμοποιήσουν για να πάρουν τους πολίτες τους από τη βυθιζόμενη στη σύγκρουση χώρα.

Οι πηγές του πρακτορείου ισχυρίστηκαν ότι οι βρετανικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν χωρίς την άδεια του σουδανικού στρατού, γεγονός που τους εξόργισε και είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η πρόσβαση στην τοποθεσία. Σύμφωνα με τις πηγές, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί διασώστες να χάσουν τουλάχιστον μισή μέρα, προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη χρήση του αεροδιάδρομου.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο BBC ότι αποτελεί «πλήρη ανοησία» το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι βρετανικές δυνάμεις «προσγειώθηκαν στο Σουδάν χωρίς άδεια από τον σουδανικό στρατό». «Είχαμε άδεια», πρόσθεσε η πηγή.

«Οι επιχειρήσεις σε τέτοιες περίπλοκες συνθήκες θα συνοδεύονται πάντα με προκλήσεις, αλλά έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά στενά με τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα τους Γερμανούς εταίρους μας, που διευκόλυναν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο όλη αυτή την εβδομάδα και φυσικά παραμένουμε ευγνώμονες στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το BBC.

Την Τετάρτη, η Γερμανία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποστολής διάσωσής της στο Σουδάν, με 780 άτομα από περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 230 Γερμανών πολιτών, να διαφεύγουν έξω από τη χώρα, όπου η ένοπλη σύγκρουση έχει σκοτώσει 512 ανθρώπους και έχει τραυματίσει άλλους 4.193, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να μετέφερε αεροπορικώς 536 άτομα από τους περισσότερους από 2.000 εγκλωβισμένους Βρετανούς υπηκόους που έχουν δηλώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών του Η.Β. πως θέλουν να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι «θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θέτουμε Βρετανούς υπηκόους σε αυξημένο κίνδυνο» και υπερασπίστηκε την ταχύτητα της αντίδρασης του Λονδίνου. «Υπάρχει κίνδυνος στο να μείνεις. Υπάρχει επίσης κίνδυνος στο να μετακινηθείς εν μέσω σύγκρουσης», είπε.

Δεν πρόκειται για τη μόνη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα τελευταία χρόνια κατηγορηθεί για τις επιλογές του σε σχέση με την απομάκρυνση ανθρώπων από «θερμές» περιοχές. Τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι Ταλιμπάν έπαιρναν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, η βρετανική αεροπορία διατάχθηκε, -σύμφωνα με δημοσιεύματα, εν γνώσει του πρωθυπουργού- να πάρει μακριά από τους Ταλιμπάν πάνω από 100 σκύλους και γάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα