ΑΘΗΝΑ
10:49
|
28.04.2024
Η Ρωσία καταγγέλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έκκληση Λαβρόφ-Μπορέλ για αποκλιμάκωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Aγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, οι κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας παραμένουν αδιάλλακτες, πέμπτη ημέρα της αιματηρής σύρραξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έτσι, εκείνο που μπορεί να έμοιαζε για πολλούς Δυτικούς ως μια μικρής σημασίας σύγκρουση σε μια απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου, φαίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις ως προς την περιφερειακή ασφάλεια και τις αγορές ενέργειας δεδομένου ότι τα κράτη τα οποία γειτνιάζουν με το πεδίο των μαχών είναι η Γεωργία αλλά και ένας από τους πιο αποφασιστικούς εχθρούς της Αμερικής, το Ιράν,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν χθες Τετάρτη να υπάρξει “πλήρης” αναστολή των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δήλωσαν διατεθειμένοι να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης.

“Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως πυρ και, το συντομότερο δυνατόν, να συμβάλλουν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν “τη βούληση” να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στην οποία θα απευθύνεται έκκληση για τον “άμεσο” τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα (1/10) έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο αρχών κρατών.

Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν “λεπτομερώς” την κατάσταση κι εξέφρασαν “ανησυχία” για τις συνεχιζόμενες από την Κυριακή εχθροπραξίες “ευρείας κλίμακας”, κατά την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε ανοικτά την Τουρκία για πολεμοχαρή μηνύματα κι επικίνδυνη ασυνέπεια αντιδρώντας στις δηλώσεις Ερντογάν ότι το Αζερμπαϊτζάν “πρέπει να έχει το πάνω χέρι”. 

Για το ίδιο θέμα έπεται συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι “ο Γάλλος πρόεδρος, βρίσκεται ήδη σε διένεξη με τον Τούρκο ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μετά την Λιβύη και τη Συρία φαίνεται πώς η ‘Αγκυρα επαναλαμβάνει τη στρατηγική της εμπλοκής Σύρων στα πεδία”.

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για θύλακες Κούρδων μαχητών του PKK είναι ψευδείς και έχουν δόλο, επισημαίνει την ίδια ώρα ο Αρμένιος Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ενώ απορρίπτει και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι στόχος του Γερεβάν είναι οι διεθνείς αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εκεχειρία. Η έκκληση αυτή καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα μετά και την καταγγελία εκ μέρους της Ρωσίας ότι στη ζώνη των συγκρούσεων αναπτύσσονται μαχητές που προέρχονται “κυρίως από τη Συρία και τη Λιβύη” και υπάρχει κίνδυνος “κλιμάκωσης” σε όλη την περιοχή.

Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που ανέφερε ότι Σύροι μαχητές, σύμμαχοι της Τουρκίας, στάλθηκαν για να πολεμήσουν στο μέτωπο του Καραμπάχ, κάτι που η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν διαψεύδουν. Το Μπακού κατηγορεί από την πλευρά του το Γερεβάν ότι αναπτύσσει βετεράνους του πολέμου στη Συρία.

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για θύλακες Κούρδων μαχητών του PKK είναι ψευδείς και έχουν δόλο, επισημαίνει την ίδια ώρα ο Αρμένιος Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν, ενώ απορρίπτει και τις κατηγορίες της Άγκυρας ότι στόχος του Γερεβάν είναι οι διεθνείς αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταγγέλλει την αποστολή ξένων μισθοφόρων κυρίως από την Συρία και την Λιβύη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, που μαίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

“Σύμφωνα με τις εισερχόμενες αναφορές, στην ζώνη της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνονται μαχητές παράνομων ένοπλων σχηματισμών, ιδιαίτερα από την Συρία και την Λιβύη, με σκοπό να συμμετάσχουν άμεσα στις εχθροπραξίες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην ζώνη της διένεξης, αλλά και δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας η Μόσχα προτρέπει “τις ηγεσίες όλων των ενδιαφερομένων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την χρησιμοποίηση ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων στην διένεξη” και ζητά και”την άμεση αποχώρησή τους από την περιοχή”.

Έκκληση Λαβρόφ και Μπορέλ για πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες (29/9) υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και απηύθυναν έκκληση σε όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕ.

Πλήρη υποχώρηση των Αρμενίων ζητά το Μπακού

Νωρίτερα χθες στο Μπακού, αφού επισκέφθηκε τραυματισμένους στρατιώτες σε ένα νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα “μέχρι την πλήρη, άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση” αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων. Μόνο υπό αυτήν την προϋπόθεση “θα σταματήσουν οι μάχες, θα σταματήσει να κυλάει το αίμα”, επέμεινε.

Σε αυτήν την τελευταία κλιμάκωση και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι η άλλη επιτέθηκε πρώτη. Υπήρξαν ανταλλαγές πυρών τον Ιούλιο που οδήγησαν στον θάνατο 12 Αζέρων. Τα θύματα πλησιάζουν πλέον τα 100.

Την Κυριακή, αμφότερες οι πλευρές κινητοποίησαν στρατεύματα και κήρυξαν στρατιωτικό νόμο. Την Τρίτη, η Αρμενία ανέφερε ότι ένα από τα αεροσκάφη της είχε καταρριφθεί από τουρκικό F-16. Η Τουρκία αρνείται την σχετική κατηγορία.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγεφ φαίνεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε εκ παραδρομής ότι η χώρα του “ξεκίνησε τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με σαφή στόχο”.

Πηγές: RT, Reuters, ΑΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα