Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν αποφασίστηκε σήμερα να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση για πολλές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, μόλις ένα μήνα αφότου η παράνομη κράτησή του είχε ως αποτέλεσμα εντονότατες διαδηλώσεις και τη σύλληψη χιλιάδων και υποστηρικτών του Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), με την καταστολή να κάνει μέλη του κόμματος να το εγκαταλείψουν.
«Ο Ιμράν Χαν τυγχάνει εγγύησης μέχρι τις 19 Ιουνίου σε οκτώ υποθέσεις που κατατέθηκαν εναντίον του βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αφζάλ Μαρουάτ, ένας από τους δικηγόρους του.
Ένας άλλος δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού, ο Γκοχάρ Χαν, είπε ότι ένα άλλο δικαστήριο παρέτεινε την εγγύηση σε εννέα άλλες υποθέσεις.
Όταν ο πρώην πρωθυπουργός συνελήφθη τον Μάιο, η σύλληψή του πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες, με αρκετούς διαδηλωτές να συγκρούονται με τις αρχές επιβολής του νόμου. Περισσότερα από 7.000 άτομα έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.
Τουλάχιστον 19 ανώτερα στελέχη του PTI συνελήφθησαν αφού κατηγορήθηκαν για υποκίνηση βίας.
Με τις εκλογές του Οκτωβρίου να πλησιάζουν, ο πρώην σούπερ σταρ του κρίκετ φαινόταν να έχει τη συντριπτική υποστήριξη των μαζών. Η έκκλησή του για διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες πρόωρες εκλογές ενόχλησε το στρατιωτικό κατεστημένο του Πακιστάν, το οποίο αποφάσισε να επέμβει στην κατάσταση.
Καθώς οι καταστολή σε βάρος των μελών του PTI και των διαδηλωτών συνεχίζονται, ο στρατός δήλωσε μέσω της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεώνν του ότι σχεδιάζει να σφίξει «τον κλοιό του νόμου» γύρω από όσους φέρονται να εμπλέκονται σε πράξεις βίας.
«Τονίστηκε περαιτέρω ότι, ενώ έχουν ξεκινήσει οι νόμιμες δίκες των δραστών και των υποκινητών, είναι καιρός να σφίξει η θηλιά του νόμου γύρω από τους σχεδιαστές και τους εγκέφαλους που ξεκίνησαν μια εξέγερση που ωριμασμένη από το μίσος και πολιτικά υποκινούμενη κατά του κράτους και των κρατικών θεσμών προς επίτευξη του κακόβουλου σχεδίου τους να δημιουργήσουν χάος στη χώρα», αναφέρεται σε δήλωση του στρατού.
Οποιοδήποτε άτομο συμμετάσχει στη δημιουργία «εμποδίων στην οριστική ήττα του κακόβουλου σχεδίου εχθρικών δυνάμεων θα αντιμετωπιστεί με σιδερένια πυγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν στρατοδικεία, μια πρακτική που έχει καταδικαστεί ευρέως από πακιστανικές και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα.
Στην τελευταία του ομιλία, η οποία μεταδόθηκε μέσω YouTube χθες, ο Χαν είπε ότι οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για υποκίνηση βίας είναι ψευδείς και ότι οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων ήταν «αμαυρωτικές ενέργειες» με σκοπό να τον συλλάβουν οι αρχές και να θέσουν εκτός νόμου το PTI.
«Θέλω να πω στο έθνος μου ότι είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τη φυλακή… Δεν θα υποκύψω ποτέ σε αυτό το άδικο και αυταρχικό καθεστώς», είπε.
«Σας ζητώ επίσης να μην υποκύψετε, καθώς τη στιγμή που θα υποκύψετε σε αυτήν την άδικη και αυταρχική εξουσία, η ύπαρξη του έθνους μας θα τεθεί σε κίνδυνο».
Σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό Talk TV, ο Χαν ερωτήθηκε σχετικά γιατί οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τοποθετούνται υπέρ ενός κράτους δικαίου στο Πακιστάν. Απάντησε πως πιθανότατα αυτό οφείλεται στην στάση που κράτησε σε σχέση με την Ουκρανία και τον αμερικανικό «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».
Καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να απαγορεύσει το PTI, ο Χαν θα μπορούσε να δικαστεί σε στρατοδικείο, αφού οι πολιτικοί θεσμοί του Πακιστάν φαίνεται να παραμένουν υπό την επιρροή του στρατού.
Λόγω της κατάρρευσης της ρουπίας και του ετήσιου πληθωρισμού που εκτιμάται ότι έφτασε στο 37% αυτόν τον μήνα, ο κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας παραμένει. Το ΔΝΤ κάλεσε ήδη την κυβέρνηση να σεβαστεί τα συνταγματικά μέσα για την επίλυση της κρίσης, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να λάβει «επαρκή χρηματοδότηση από εταίρους», προτού αποδεσμεύσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια διάσωσης.