ΑΘΗΝΑ
10:59
|
26.04.2024
Νέες οδηγίες σχετικά με την μη επαναφορά ασθενών με γνωστικές αναπηρίες που πάσχουν από Covid-19 έρχονται στο φως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολές σχετικά με τη μη ανάνηψη ατόμων με νοητική βλάβη έχουν δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρά την εκτεταμένη καταδίκη της πρακτικής πέρυσι. Η αρμόδια οργάνωση Mencap δήλωσε ότι τον Ιανουάριο έλαβε καταγγελίες από άτομα με αναπηρία, τα οποία ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αν νοσήσουν από τον Covid-19.

Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι εσφαλμένες οδηγίες για την μη επιχείρηση καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (DNACPR) προκάλεσαν δυνητικά αποφευκτέους θανάτους πέρυσι.

Τα DNACPR συνήθως εκδίδονται για άτομα που είναι πολύ αδύναμα για να επωφεληθούν από την τεχνική αυτή, ωστόσο η Mencap είπε ότι μερικες φαίνεται να έχουν εκδοθεί αποκλειστικά για άτομα με νοητική αναπηρία. Η επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με την συγκεκριμένη πρακτική εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς οι ακτιβιστές/-ριες ασκούν αυξανόμενη πίεση στην κυβέρνηση για την επανεξέταση της απόφασης να μην δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς στον πληθυσμό αυτό. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ακόμη και άτομα με ήπια νοητική βλάβη είναι πιο πιθανό να πεθάνουν εάν προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Παρόλο που ορισμένα άτομα, και συγκεκριμένα όσα έχουν σύνδρομο Down, συμπεριλαμβάνονται σε μία από τις τέσσερις ομάδες που συστάθηκαν από τη Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), στις οποίες η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο άμεσα, πολλά άλλα ανάπηρα άτομα ταξινομήθηκαν χαμηλότερες κατηγορίες αναγκών και εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμονή.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι στις πέντε εβδομάδες από την έναρξη του τρίτου λοκντάουν, το 65% των θυμάτων από Covid-19 έχουν νοητική βλάβη. Τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι αντίστοιχο ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό ήταν 39%, αν και οι δύο στατιστικές προέρχονται από διαφορετικές μετρήσεις.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία  Public Health England, οι νέοι με νοητική αναπηρία ηλικίας 18 έως 34 ετών έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid από συνομηλίκους τους.

Ο Edel Harris, διευθύνων σύμβουλος της Mencap, δήλωσε ότι καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί ανάπηροι άνθρωποι αντιμετώπισαν συγκλονιστικές διακρίσεις και εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με ακατάλληλες οδηγίες του τύπου “μην επιχειρήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη” και περικοπές που έγιναν στα επιδόματά τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σε μια ομάδα ανθρώπων χτυπήθηκε τόσο σκληρά από την πανδημία, και που ακόμη και πριν από τον Covid πέθαιναν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νεότεροι από τον γενικό πληθυσμό, πολλοί φοβούνται και αναρωτιούνται γιατί έχουν αποκλειστεί. Το JCVI και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν τώρα για να βοηθήσουν στη σωτηρία των ζωών ορισμένων από τα πιο ευάλωτα άτομα, δίνοντας προτεραιότητα σε όλα τα άτομα με νοητική βλάβη για το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Keri-Michèle Lodge, η έλλειψη επικοινωνίας είναι παράγοντας που συντελεί στο ότι άτομα με αναπηρίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον Covid-19, από τον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς οι γιατροί συχνά δεν κατανοούν ότι ένα άτομο με νοητική βλάβη ενδεχομένως να μην μπορεί να γνωστοποιήσει τα συμπτώματά του. Οι φροντιστές μερικές φορές δεν εισακούονται στο υγειονομικό προσωπικό – μπορεί να παρατηρηθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά αυτό συχνά καταγράφεται ως μέρος της συμπεριφοράς τους. Ο ίδιος προσέθεσε ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία ήδη υφίστανται μια άδικη μεταχείριση από τις υπηρεσίες υγείας, αφού λιγότερα από δύο στα πέντε άτομα ζουν έως την ηλικία των 65 ετών. 

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο Lodge δήλωσε πως ο μεγαλύτερος παράγοντας που σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού θανάτου είναι το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους ζουν σε κέντρα φροντίδας ή σε αντίστοιχα πλαίσια. Τόνισε ότι, αν και δόθηκε προτεραιότητα στα γηροκομεία για τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση “ξέχασε” εντελώς τα άτομα με νοητικές βλάβες, που ζουν σε ένα πολύ παρόμοιο περιβάλλον. 

Ο καθηγητής Martin Green OBE, διευθύνων σύμβουλος της Care England, δήλωσε ότι ο φορέας εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στον πληθυσμό το επίπεδο προτεραιότητας που θα έπρεπε για τον εμβολιασμό. “Προτρέπουμε την κυβέρνηση να καταργήσει την αυθαίρετη διάκριση της ιεράρχησης των ατόμων μεταξύ αυτών που έχουν σοβαρή, μέτρια και ήπια νοητική βλάβη και να δώσουν προτεραιότητα σε όλα τα άτομα εντάσσοντάς τα στην ομάδα προτεραιότητας τέσσερα. Τα άτομα με νοητικές βλάβες δεν πρέπει να παραβλέπονται”.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα