ΑΘΗΝΑ
11:58
|
26.04.2024
Ένα υπέροχο γλυπτό με αφορμή τη συνάντηση κορυφής των “7” ηγετών των πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φτάνει σήμερα Τετάρτη στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για να συμμετάσχει από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στη σύνοδο των ηγετών των χωρών του ομίλου των “G7”.

Η σύνοδος στο θέρετρο Κάρμπις Μπέι κοντά στην πόλη Σεντ Άιβς θα είναι η πρώτη με φυσική παρουσία των ηγετών Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας εδώ και περίπου δύο χρόνια. Προσκεκλημένες είναι επίσης η ΕΕ, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.

Για την πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ στα “ξαδέρφιά” του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο γλύπτης Τζο Ρας, εμπνεύστηκε μια καλλιτεχνική και άκρως αμερικανική υποδοχή. Δημιούργησε ένα γλυπτό βασισμένο στο εθνικό μνημείο με τους λαξευμένους τέσσερις προέδρους των ΗΠΑ στο Όρος Ράσμορ. Το γλυπτό του Τζο Ρας είναι φτιαγμένο από ηλεκτρικά απόβλητα και αναπαριστά τους ηγέτες των “G7”. Το ονόμασε “Mount Recyclemore” ή “όρος της ανακύκλωσης Ράσμορ”.

Ο Βρετανός γλύπτης δήλωσε στο BBC πως η καλλιτεχνική του παρέμβαση θέλει να αναδείξει το θέμα της ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης των ηλεκτρικών συσκευών. “Θα έπρεπε απλά να επιδιορθώνονται ή να κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το  μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να καταλήγουν σε χωματερές και μπάζα”, είπε ο Τζο Ρας.

Οι επτά ηγέτες στο “Mount Recyclemore” της Κορνουάλης είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, η Καγκελάριος Μέρκελ και φυσικά ο Τζο Μπάιντεν. Ο γλύπτης εξήγησε ότι το σημείο ανέγερσης το γλυπτού του δεν είναι τυχαίο καθώς είναι ορατό από το θέρετρο Κάρμπις Μπέι , όπου θα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής. “Ελπίζω να το δουν καθώς θα πετούν πάνω από αυτό”, είπε ο Βρετανός.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2019 παρήχθη η ποσότητα ρεκόρ των 53,6 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων ή 7,3 κιλά ανά κάτοικο της Γης, μια αύξηση κατά 21% σε σχέση με πριν πέντε χρόνια. Ο συνολικός όγκος των περυσινών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε όλο τον κόσμο ισοδυναμεί με το βάρος 350 γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων Queen Mary 2 ή -αν έμπαιναν στη σειρά- με μια γραμμή μήκους 125 χιλιομέτρων. Ο χρυσός και άλλα πολύτιμα συστατικά (πλατίνα, άργυρος, χαλκός κ.α.) μέσα στα ηλεκτρονικά απόβλητα που πετιούνται ή καίγονται, εκτιμάται ότι αξίζουν 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αξία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ πολλών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση «Global E-waste Monitor 2020» των Ηνωμένων Εθνών. 

Η έκθεση προβλέπει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα (πεταμένα προϊόντα με μπαταρία ή ηλεκτρικό βύσμα) θα φθάσουν τα 74 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, εμφανίζοντας σχεδόν διπλασιασμό μέσα σε 16 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στον ολοένα μικρότερο κύκλο ζωής τους και στη μείωση των ευκαιριών επισκευής τους.

Η Ελλάδα είχε παράξει το 2019 συνολικά 181.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ή 16,9 κιλά ανά κεφαλή, από τους οποίους περίπου οι 56.000 τόνοι συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν. Το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας (περίπου 31%) είναι ακόμη αρκετά κάτω από το μέσο όρο στην Ευρώπη (43%).

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα