ΑΘΗΝΑ
12:01
|
26.04.2024
Οι 12 νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν, πιο βαθιά, το χέρι στην τσέπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία δέσμη 12 βασικών προτάσεων και μέτρων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% στα προ…30ετίας επίπεδα ως το 2030, με την ονομασία Fit 55, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ στη λογική της “πράσινης ατζέντας” για την λεγόμενη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι προτάσεις της ΕΕ είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν πολυποίκιλες αντιδράσεις εντός των 27 χωρών μελών όσο και με εταίρους και ανταγωνιστές τους όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα καθώς προβλέπονται φόροι σε ανταγωνιστικά βιομηχανικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων αλλά και αυτοκινήτων.

Για παράδειγμα προβλέπεται νέος φόρος σε προϊόντα που παράγουν βιομηχανίες εκτός ΕΕ και αφορούν αυτοκίνητα, χάλυβα, τσιμέντο, λιπάσματα.

Προβλέπεται επίσης κατάργηση της πώλησης βενζινοκίνητων και ντηζελοκίνητων αυτοκινήτων μέσα στην επόμενη 20ετία, καθώς σχεδιάζει την καθιέρωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2030.

Σχεδιάζεται επίσης νέος φόρος καυσίμων για αεροπλάνα, κάτι που είναι σίγουρο πως θα κάνει πιο ακριβές τις αεροπορικές μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ), βάσει του οποίου, εταιρείες από ορισμένους τομείς (χαλυβουργία, ηλεκτρική ενέργεια, αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ) — μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν δικαιώματα άνθρακα, η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το συνολικό ανώτατο όριο εκπομπών και να αυξηθεί το ετήσιο ποσοστό μείωσής του. Προτείνει όμως και την θέσπιση έξτρα φόρου.

Εικόνα

Η Επιτροπή προτείνει επίσης την επέκταση του συστήματος (ΣΕΔΕ) και στις θαλάσσιες μεταφορές, για πλοία προς ή από λιμένες της ΕΕ. Ζητά τη δημιουργία ενός ξεχωριστού νέου συστήματος εμπορίας εκπομπών για τη διανομή καυσίμων για τις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση των κτιρίων.

Προτείνονται μέτρα για την ελαχιστοποίηση της χρήσης λιγνίτη ώστε να επωφεληθούν οι εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για εκατομμύρια νοικοκυριά στις 27 χώρες της ΕΕ και θα αυξήσει περαιτέρω φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας…

Είναι φανερό πως οι προτάσεις της επιτροπής της ΕΕ “γέρνουν” στο πλευρό ευρωπαϊκών (και κυρίως γερμανικών…) εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θίγει συμφέροντα χωρών της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, των οποίων οι οικονομίες στηρίζονται κυρίως στον λιγνίτη (όπως είναι π.χ. η Ελλάδα αλλά και η Πολωνία…). Για παράδειγμα προτείνεται το 40% της Ενέργειας στις χώρες της ΕΕ να παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (αιολική, ηλιακή κλπ). Προτείνονται επίσης κίνητρα σε νοικοκυριά ώστε να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και μονώσεις κατοικιών ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση κλπ.

Είναι σίγουρο πως αυτές οι προτάσεις θα δώσουν αφορμή για νέες σκληρές κόντρες μεταξύ χωρών ΕΕ και μεταξύ άμεσα θιγόμενων εταιριών. Για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, να εγκριθούν από τα 27 κοινοβούλια των χωρών μελών και από το ευρωκοινοβούλιο.

Εικόνα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τις νομοθετικές προτάσεις για το κλίμα δήλωσε:

«Η οικονομία ορυκτών καυσίμων έχει φθάσει στα όριά της. Θέλουμε να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά έναν υγιή πλανήτη, καθώς και ποιοτικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη που δεν βλάπτουν τη φύση μας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η αναπτυξιακή στρατηγική μας που κινείται προς μια απανθρακοποιημένη οικονομία. Η Ευρώπη ήταν η πρώτη ήπειρος που δήλωσε ότι θα είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050 και τώρα είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε έναν συγκεκριμένο χάρτη πορείας. Η Ευρώπη κάνει πράξη τις πολιτικές για το κλίμα μέσω της καινοτομίας, των επενδύσεων και της κοινωνικής αντιστάθμισης»

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, που τόνισε:

«Η τρέχουσα δεκαετία είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της βιοποικιλότητας. Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και σήμερα παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τους επιτύχουμε. Η επίτευξη ενός πράσινου και υγιούς μέλλοντος για όλους θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς και σε όλα τα κράτη μέλη. Ολες μαζί, οι προτάσεις μας θα δώσουν ώθηση στις απαραίτητες αλλαγές, θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες να βιώσουν τα οφέλη της δράσης για το κλίμα το συντομότερο δυνατόν και θα παράσχουν στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Η μετάβαση της Ευρώπης θα είναι δίκαιη, πράσινη και ανταγωνιστική».

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα