ΑΘΗΝΑ
15:43
|
26.04.2024
22/7 - Hμερομηνία ορόσημο για τη Νορβηγία και ημέρα μνήμης για 77 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του ακροδεξιού εθνικιστή, Άντερς Μπρέιβικ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 22α Ιουλίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τη Νορβηγία και ημέρα μνήμης για 77 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας του ακροδεξιού εθνικιστή, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, μια φυσιολογική ημέρα για την πρωτεύουσα της χώρας το Όσλο, στις 15.26, τοπική ώρα, το κέντρο της πόλης συγκλονίστηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονταν κυβερνητικά κτήρια και το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού.

Οι γύρω δρόμοι γεμίζουν σπασμένα τζάμια και συντρίμμια και οι Αρχές εκπλήσσονται καθώς πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Νορβηγίας. Ύστερα από λίγες ώρες γίνεται γνωστός ο θλιβερός απολογισμός: Οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 200.

Ωστόσο πριν οι αστυνομικές αρχές ανακοινώσουν ότι ξεκινούν έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, αυτός προχωρά στην εκτέλεση του δεύτερου μέρους του σχεδίου του.

Το μακελειό της Ουτόγια

Ακριβώς δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, στις 17.26, ένας άνδρας, ντυμένος αστυνομικός, εμφανίζεται στο νησί Ουτόγια, εκεί που βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Μέχρι εκείνη την ώρα, το νησί έβριθε από ζωή. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε σκηνικό τρόμου και θανάτου. Ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν είναι άλλος από τον Μπρέιβικ που αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Δύο ημέρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο το τελευταίο θύμα της επίθεσης, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 69 νεκρούς.

Μάλιστα, την ημέρα της διπλής επίθεσης, ο Μπρέιβικ δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου το ακροδεξιό του μανιφέστο, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για ανάγκη να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη.

Λίγη ώρα αργότερα μετά την εκτέλεση του δεύτερης φάσης του αποτρόπαιου σχεδίου του, ο 32χρονος Μπρέιβικ εντοπίζεται και συλλαμβάνεται στην Ουτόγια.

Ήδη από τη φυλάκισή του ο Μπρέιβικ αυτοπροσδιορίζεται ως φασίστας και ναζί που ασκεί τον Οντινισμό και χρησιμοποιεί αντιισλαμική ρητορική ώστε να υποστηρίξει τους ομοιδεάτες του.

Ο Μπρέιβικ τελικά καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Οκτώ χρόνια αργότερα, οι κτηνώδεις πράξεις του Μπρέιβικ αποτέλεσαν «έμπνευση» για τον εκτελεστή της τρομοκρατικής επίθεσης κατά μουσουλμάνων της 15ης Μαρτίου του 2019 στο Κράιστσερτς, Μπρέντον Τάραντ.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση έξω από αυτό που ήταν κάποτε το πρωθυπουργικό γραφείο, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Σόλμπεργκ, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, πολιτικοί ηγέτες καθώς και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας.

Έξω από την φυλασσόμενη περιοχή, περαστικοί σταμάτησαν να ακούσουν τις ομιλίες, και κάποιοι αγκαλιάστηκαν ενώ αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.

«Πονάει να σκεφτόμαστε εκείνη τη μαύρη ημέρα του Ιουλίου πριν από δέκα χρόνια. Σήμερα πενθούμε μαζί. Σήμερα θυμόμαστε τους 77 που ποτέ δεν επέστρεψαν σπίτι», είπε η Σόλμπεργκ. «Ο τρόμος της 22ας Ιουλίου ήταν επίθεση στη δημοκρατία μας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης θα πραγματοποιηθεί τελετή στην Ουτόγια ενώ η ημέρα θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στο Όσλο στην οποία θα μιλήσει επίσης ο βασιλιάς Χάραλντ.

Πηγές: Euronews, CNN, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα