ΑΘΗΝΑ
12:31
|
04.05.2024
Γραπτή απάντηση της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τις ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τα όσα δήλωσε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, περί γραπτής απάντησης της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τις ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας, αφήνοντας μικρό περιθώριο αισιοδοξίας αναφορικά με την αποκλιμάκωση της ουκρανικής διπλωματικής και στρατιωτικής κρίσης.

«Δεν το γνωρίζω εάν είμαστε στον σωστό δρόμο. Θα το δούμε όταν λάβουμε την γραπτή αμερικανική απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά  έπειτα από το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας από τη Γενεύη. Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να απαντήσουν γραπτώς στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα. Οι δυο τους, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, αναμένεται να έχουν μάλιστα και νέα επικοινωνία έπειτα από την αποστολή της αμερικανικής απάντησης. 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική συνάντησης κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Ας μην προτρέχουμε, ο πρόεδρος Πούτιν είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι όμως σαφές ότι αυτές οι επαφές πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας».

Για «ειλικρινείς» και «ουσιαστικές» συνομιλίες έκανε λόγο και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από το πέρας της συνάντησης.

Ο ίδιος διευκρίνησε μάλιστα πως οι συνομιλίες σε διπλωματικό επίπεδο θα συνεχιστούν, ενώ παράλληλα έριξε το μπαλάκι στη ρωσική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τον δρόμο που θα επιλέξει να ακολουθήσει η Ρωσία. 

Τι ζητά η Ρωσία – Τι δίνουν οι ΗΠΑ 

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια λίστα με απαιτήσεις (αξιώνοντας δεσμεύσεις από την πλευρά των Δυτικών περί μη ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, περί απομάκρυνσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, περί μη εγκατάστασης δυτικών στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κ.ά.) οι οποίες είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν συνολικά δεκτές ως «πακέτο» από τη Δύση. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτεί πλέον και την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις περιορισμού των δυνάμεων που διατηρούν σε  Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική. Έχουν επιπλέον αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν και τα στρατιωτικά τους γυμνάσια αλλά και να αποσύρουν-μην εγκαταστήσουν συγκεκριμένους τύπους πυραυλικών συστημάτων. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι και η Ρωσία θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις «ανταπόδοσης».  

Πηγές: New York Times, Reuters, The Moscow Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία νωρίς τα ξημερώματα

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα