ΑΘΗΝΑ
00:42
|
03.05.2024
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης. Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν. Αποβατικά σκάφη κοντά στην Οδησσό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των αμείωτων επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία με επίκεντρο το συνεχές σφυροκόπημα του Κιέβου, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών που ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά τις 19.30 ώρα Ελλάδας.

Οι δύο αντιπροσωπείες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σύντομα τρίτο γύρο συνομιλιών και να προχωρήσουν στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Δεν κατάφεραν να τα βρουν στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε συνεννόηση για να εκκενωθούν περιοχές από αμάχους με πιθανή μια προσωρινή κατάπαυση πυρός.

Ειδικότερα, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

diapragmatefsi-main

Στις διαπραγματεύσεις είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του ότι οι στόχοι της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση.

O Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε επίσης ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Κιέβου θα μεγαλώσουν τη λίστα απαιτήσεων της Μόσχας.

Δηλώσεις Πούτιν στη συνεδρίαση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εκτίμησε απόψε ο Πρόεδρος Πούτιν, επαινώντας στη συνέχεια τους στρατιώτες του για την έως τώρα έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».

«Θέλω να πω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί».

Οι δηλώσεις του Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, είχαν σκοπό να αντικρούσουν δηλώσεις από δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική εκστρατεία έχει βαλτώσει εξαιτίας προβλημάτων εφοδιασμού, λαθών τακτικής και της απροσδόκητα σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είχαν βασανίσει και σκοτώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, ότι κρατούσαν ομήρους πολίτες ξένων χωρών και ότι χρησιμοποιούσαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Επανέλαβε το σκεπτικό του για τον πόλεμο, το οποίο η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει ως αβάσιμη προπαγάνδα, τονίζοντας:

«Σήμερα στο ουκρανικό έδαφος οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας πολεμούν για τη Ρωσία, για μία ειρηνική ζωή για τους πολίτες του Ντονμπάς, για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».

Ζελένσκι: Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας

Σε ένα ακόμη διάγγελμα που έκανε νωρίς το απόγευμα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του. Χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα του «τραγική», προσθέτοντας ότι «ο χρόνος έχει σταματήσει για μας».

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να εστιάσουν την προσοχή τους στις γειτονικές χώρες τους ώστε «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο πρωινό μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό όπου υποστήριζε ότι οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο τη δική μας ελευθερία», πρόσθεσε σε μια προσπάθεια εμψύχωσης του ηθικού και του πατριωτισμού των συμπολιτών του ενώ ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα λαμβάνει καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ζαχάροβα για τη στάση της Κίνας στο Ουκρανικό

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ετοιμότητα του Πεκίνου για μια αντικειμενική, αμερόληπτη αντίληψη του ουκρανικού ζητήματος. Στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε στενούς δεσμούς σε όλο το φάσμα των διεθνών και περιφερειακών θεμάτων

Με αυτές τις φράσεις σχολίασε το απόγευμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την στάση του Πεκίνου στις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με όσα διαδραματίζονται εδώ και μία βδομάδα στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν το θερμό κλίμα στις σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου στο φόντο της κλιμάκωσης των δυτικών κυρώσεων και μέτρων αντίδρασης σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν ζητά 10 δισ. δολάρια από το κογκρέσο για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει συνολική κεφάλαια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, ανέφεραν πληροφορίες της εφημερίδας The Washington Post.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν έκανε λάθος - Έπεσε σε τείχος που δεν μπορούσε να  φανταστεί

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προέβαλε ως επιχείρημα την επιθυμία του να «βοηθήσει» την Ουκρανία.

Στο ποσό που ζητά φαίνεται πως περιλαμβάνεται η βοήθεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, την προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από τις διακοπές και περαιτέρω βοήθεια σε άλλους ευρωπαίους συμμάχους.

Εάν εγκριθεί θα πρόκειται για σημαντική αύξηση της ροής κεφαλαίων με αφορμή την Ουκρανία δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έδωσαν για την Ουκρανία από τις αρχές του 2021 1,4 δισ. δολάρια.

Αργότερα, απόψε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί αύριο Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • Η 49χρονη πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου υπέγραψε το απόγευμα την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ. Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών. «Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία» είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου. Είναι η τρίτη χώρα της περιοχής, μετά τη Γεωργία και την Ουκρανία που υπέγραψε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.
Kremlin rebuffs Moldovan calls for withdrawal of Russian troops from  Transnistria region | Daily Sabah
  • Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν απόψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Πρόεδρος Πούτιν του είπε ότι η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι απαράδεκτη. Και οι δύο στη συνέχεια συμφώνησαν να συνεχίσουν οι χώρες τους τον συντονισμό των ενεργειών τους στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στον ΟΠΕΚ+.
Τα είπαν Πούτιν και πρίγκιπας Σάλμαν μετά τις επιθέσεις στην Aramco |  Defence-point.gr

  • Αποβατικά σκάφη κοντά στην Οδησσό. Η Οδησσός, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, προετοιμάζεται καθώς τα ρωσικά πολεμικά πλοία αναχωρούν από την Κριμαία. Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα σκάφη και τις συνοδείες τους στη νότια ακτή της Κριμαίας, έναντι της ακτογραμμής που περιλαμβάνει την Οδησσό. 

  • Κίεβο: Oυκρανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει με ελικόπτερο για να συναντήσει τη ρωσική στο δεύτερο γύρο συνομιλιών. Η Ουκρανία επιμένει πως πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί πριν συμβεί οποιαδήποτε πρόοδος.
  • Κίεβο: Η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

  • Ήχησαν οι καμπάνες της Νοτρ-Νταμ στο Παρίσι σε ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Ουκρανίας. Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Γάλλος ΥΠΕΞ-Ουκρανική κρίση: Είναι πιθανό τα χειρότερα να βρίσκονται μπροστά μας

  • Πύραυλος ή βόμβα έπληξε φορτηγό πλοίο σημαίας Μπαγκλαντές στο ουκρανικό λιμάνι Όλβια στη Μαύρη Θάλασσα, σκοτώνοντας ένα από τα μέλη του πληρώματός του. Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση του 29μελούς πληρώματος.

  • Οι συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα διεξαχθούν στον προκαθορισμένο χώρο, στην περιοχή Μπρεστ της Λευκορωσίας, γύρω στις 3 μ.μ. ώρα Μόσχας (2 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ανέφερε στο Interfax, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκ. «Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει […] Νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

  • Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο. «Οι κατοχικές δυνάμεις θέλουν να μετατρέψουν τη Μαριούπολη σε ένα νέο Λένινγκραντ», πρόσθεσε αναφερόμενος στην πολιορκία της ρωσικής πόλης από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας. Μια πολιορκία που διήρκησε δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή περίπου 1,5 εκατομμυρίων Ρώσων.

  • Την εκτίμηση ότι το Κίεβο παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον να αναβάλλει της συνομιλίες με τη Ρωσική αντιπροσωπεία, που από χθες μία ανακοινώνονται και μία αναβάλλονται σε ένα διαρκές «παιχνίδι» της ουκρανικής αντιπροσωπείας, διατύπωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και επεσήμανε πως η συνάντηση πρέπει να γίνει και θα γίνει σήμερα.

  • Το Twitter μπλόκαρε το περιεχόμενο των ισότοπων Russia Today και Sputnik στην ΕΕ. Και η μουσική πλατφόρμα Spotify ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε επ’ αόριστον το γραφείο του στη Ρωσία.

  • Τουλάχιστον 34 Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι η χώρα του θα προτείνει ψήφισμα για εκεχειρία στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Στα χακί ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ: «Ο ουκρανικός στρατός και ουκρανικός λαός είναι πραγματικοί ήρωες», έγραψε στο Twitter.

  • Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε την αποστολή 2.700 αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία, πυραύλους δήλωσαν πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

  • Συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια και της χθεσινής νύχτας οι συγκρούσεις σε περιοχές κοντά στο Κίεβο Βισγκόροντ, Φαστίβ και Ομπούκιβ – με ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, όπως αναφέρει το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, που υποστηρίζει ότι διατηρεί τον έλεγχο της Μαριούπολης

  • Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

  • Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, ενημέρωσαν εργαζόμενοι σε αυτά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενα εγκύκλιό της.

  • Ο δήμαρχος της Χερσώνας, Ιγκόρ Κολικάγιεφ, λέει πως τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς το κτήριο του δημαρχείου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

  • Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι έως και 15.000 Ρώσοι τουρίστες έχουν αποκλειστεί στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και των ταξιδιωτικών περιορισμένων που επιβλήθηκαν σε βάρος της χώρας τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία.  
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα