ΑΘΗΝΑ
02:18
|
01.05.2024
Το Κίεβο, σύμφωνα με τον Πούτιν, μπορεί επίσης να εξάγει σιτηρά μέσω ξηράς και η πιο λογική διαδρομή είναι η Λευκορωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία εγγυάται την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά εάν η Ουκρανία καθαρίσει τα λιμάνια της από ναρκοπέδια και μπορεί να εξασφαλίσει την εξαγωγή της μέσω ελεγχόμενων λιμένων όπως το Μπερντιάνσκ και η Μαριούπολη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

Το Κίεβο, σύμφωνα με τον Πούτιν, μπορεί επίσης να εξάγει σιτηρά μέσω ξηράς και η πιο λογική διαδρομή είναι η Λευκορωσία, ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν από τη χώρα.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020 και τα αίτια της ενεργειακής κρίσης βρίσκονται στη κοντόφθαλμη πολιτική της Δύσης.

Μιλώντας για προβλήματα με τα τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά, ο αρχηγός του κράτους σημείωσε μεταξύ των αιτιών «τη κοντόφθαλμη πολιτική των ευρωπαϊκών εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πρώτο βαθμό στον ενεργειακό τομέα». «Λαμβάνουμε υπόψη τις εξελίξεις εκεί. Προσωπικά πιστεύω ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη άρχισαν να κάνουν εικασίες για τη φυσική ανησυχία των κατοίκων του πλανήτη σχετικά με την κλιματική κατάσταση, την κλιματική αλλαγή, άρχισαν να προωθούν αυτήν την πράσινη ατζέντα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.» είπε ο Πούτιν.

«Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι έκλεισαν τα αυτιά τους στο έντονο αίτημά μας να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες και άρχισαν να τις κλείνουν. Πολλές εξακολουθούν να ισχύουν αλλά [άρχισαν] να τις κλείνουν. Αυτό είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας: οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και αυτό μπορεί να γίνει μέσω λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και γειτονικών χωρών. «Όσον αφορά τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, δεν βάζουμε εμπόδια σε αυτό», είπε ο Πούτιν.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξαγωγής τέτοιων σιτηρών, σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω λιμένων που ελέγχονται από την Ουκρανία μετά την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, μέσω Μπερντιάνσκ και Μαριούπολης, μέσω του ποταμού Δούναβη και της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, και ο απλούστερος τρόπος είναι μέσω Λευκορωσίας, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτός ο τρόπος απαιτεί άρση των κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Εν τω μεταξύ, οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές, η συγκομιδή θα είναι πιο μέτρια, ενώ οι τιμές θα αυξηθούν, είπε. «Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές λιπασμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι προοπτικές συγκομιδής θα είναι επίσης πολύ πιο μέτριες. Δηλαδή, οι τιμές μόνο θα αυξηθούν», δήλωσε σχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς. «Είναι μια απολύτως κοντόφθαλμη, λανθασμένη, θα έλεγα, απλώς μια ανόητη πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μεγάλης κλίμακας που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησαν σε παραβιάσεις των προμηθειών σιτηρών. Από την αρχή του έτους οι τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα αποθέματα σιταριού, σημείωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε συνεδρίαση της 21ης ​​Μαΐου, σε όλο τον κόσμο θα διαρκέσουν μόνο 10 εβδομάδες και η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τα χρόνια της κρίσης 2007-2008.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα