ΑΘΗΝΑ
05:27
|
27.05.2024
Το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας «πρέπει να επιστρέψει στην αγορά», σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις επιλογές για να μετριάσει τη ρωσική πίεση του ενεργειακού εφοδιασμού που έχει εκτοξεύσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με χώρες παραγωγής όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Βενεζουέλα τελεί υπό αμερικανικές πετρελαϊκές κυρώσεις από το 2019, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση μιας πυρηνικής συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη και στην επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου της έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο. 

«Υπάρχουν πόροι αλλού που πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7 στη Γερμανία, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μετριαστούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Το εκκρεμές ζήτημα μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνδέεται πλέον με τον πυρηνικό φάκελο αλλά με τις κυρώσεις κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, είπε.

«Υπάρχει λοιπόν ένας κόμπος που πρέπει να λυθεί… για να επιστρέψει το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας πρέπει επίσης να επιστρέψει στην αγορά».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να διερευνηθούν δεδομένων των διακυβεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο πρώτος αξιωματούχος ζήτησε μια προσωρινή αύξηση της παραγωγής από τα πετρελαιοπαραγωγά έθνη και είπε ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια πειθούς εκ μέρους των G7 ώστε να το πράξουν.

Η Γαλλία θέλει ένας προγραμματισμένος μηχανισμός για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερος και να μην περιορίζεται στη ρωσική παραγωγή, κάτι που σύμφωνα με τον αξιωματούχο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, δεδομένης της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης.

«Θέλουμε να εδραιώσουμε τη θέση των αγοραστών, ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση απέναντι στη Ρωσία. Επομένως, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες και να έχουμε μια προσέγγιση στις χώρες παραγωγής», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Θέλουμε οι χώρες παραγωγής να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή για να ξεπεράσουμε την κορύφωση της κρίσης».

«Πρέπει να κάνουμε τις χώρες να καταλάβουν ότι η Ουκρανία δεν είναι μια περιφερειακή σύγκρουση, αλλά μια κοινή υπόθεση που υπερβαίνει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επηρεάζει τη σταθερότητα της διεθνούς τάξης», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία

Το Ισραήλ περνά από τις στοχοποιήσεις σε επιθέσεις αμφισβητιών του

Σ. Κασσελάκης: «Κουτοπονηριές που υποτιμούν τον πολίτη τα όσα λέει η κυβέρνηση για την ακρίβεια»

Νότια Αφρική: Τελευταία προεκλογική συγκέντρωση για τον Σιρίλ Ραμαφόσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα