ΑΘΗΝΑ
11:21
|
26.04.2024
Το ρεπορτάζ του Guardian ασχολείται με τον Αλαά Χαμούδη, 22χρονο Σύρο πρόσφυγα που μαρτυρά ότι βρέθηκε ανήμπορος στη μέση του Αιγαίου, πεπεισμένος ότι θα πέθαινε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρεπορτάζ του Guardian, βασισμένο σε μαρτυρίες νεαρού Σύρου πρόσφυγα, βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» της ελληνικής κυβέρνησης σε ο, τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ένα πεδίο το οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει με μίας ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική από τότε που εξελέγη, το 2019.

Πρόκειται για άλλο ένα κείμενο ανάμεσα στα δεκάδες που έχουν συσσωρευθεί από τον εγχώριο και διεθνή Τύπο, καθώς και διεθνείς οργανώσεις και θεσμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όλα μιλούν λίγο-πολύ για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ στα χιλιάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, βασανισμών και θανάτων προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία σύνορα και το Αιγαίο.

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Guardian στις Βρυξέλλες ασχολείται με τον Αλαά Χαμούδη, 22χρονο Σύρο πρόσφυγα που μαρτυρά στην ίδια ότι βρέθηκε ανήμπορος στη μέση του Αιγαίου, πεπεισμένος ότι θα πέθαινε.

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν ο ίδιος και άλλα 21 άτομα από την πατρίδα του άρχιζε να βυθίζεται, ενώ οι επιβάτες σε κατάσταση απελπισίας πετούσαν τα πράγματά τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να μη βυθιστεί η λέμβος. «Νόμιζα ότι δεν θα επιζούσα, ήμουν κοντά στον θάνατο», είπε στη δημοσιογράφο του Guardian ο 22χρονος Σύρος.

Όπως ανέφερε ο Σύρος πρόσφυγας, όλα ξεκίνησαν όταν οι ελληνικές αρχές της Σάμου εξώθησαν ξανά στη θάλασσα τους 22 πρόσφυγες, λίγη ώρα μετά την άφιξή τους στο νησί, όπου επιχείρησαν να ζητήσουν Άσυλο.

«Οι ελληνικές αρχές επέστρεψαν τους πρόσφυγες στην ακτή, τους έβαλαν σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς κινητήρα ή εξοπλισμό πλοήγησης και τη ρυμούλκησαν στη θάλασσα, είπε ο Χαμούδη», επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian.

«Μας άφησαν σε αυτή τη μικρή σχεδία στη μέση της θάλασσας», είπε ο νεαρός Σύρος, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ο εγκέφαλός μου σταμάτησε να λειτουργεί. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Είμαστε στη μέση της θάλασσας. Και το νερό μας περιβάλλει παντού. Και μερικοί άνθρωποι στην ομάδα μας άρχισαν να κλαίνε», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ανάμεσά τους υπήρχαν ηλικιωμένοι και ανήλικα παιδιά.

Όπως γράφει ο Guardian oι πρόσφυγες πέρασα 17 τρομακτικές ώρες στη θάλασσα, χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό, νερό και με μηδαμινές ελπίδες διάσωσης. Τις τελευταίες ώρες, το ρεύμα έσπρωχνε τη σχεδία τους προς την Ελλάδα, όμως η ελληνική ακτοφυλακή επιδόθηκε και πάλι στο γνωστό «έργο» της.

Ο 22χρονος Σύρος, είπε ότι ένα ελληνικό jetski πλησίασε το σκάφος, κάνοντας πλατιά ζιγκ-ζαγκ για να δημιουργήσει κύματα και αλλάξει την κατεύθυνση της Λέμβου προς τις τουρκικές ακτές, με αποτέλεσμα να γεμίσει νερό η λέμβος τους.

Τελικά, η τουρκική ακτοφυλακή τους έσωσε, αναφέρει ο Guardian. Τώρα, δύο και πλέον χρόνια μετά, ο Αλαά βρίσκεται στην Τουρκία, έχοντας κάνει μήνυση στη Frontex, η οποία θεωρεί ότι συμμετείχε στην επιχείρηση επαναπροώθησης και άρα είναι συνυπεύθυνη.

Ο Χαμούδη θυμάται ότι είδε ένα κόκκινο φως στον ουρανό και άκουσε ένα μακρινό αεροπλάνο. Σύμφωνα με έρευνα της Bellingcat, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης που εργαζόταν για τη Frontex πέρασε δύο φορές πάνω από τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν αβοήθητοι στη θάλασσα.

Ο Ομέρ Σατζ, νομικός διευθυντής της Front-Lex, ΜΚΟ για την εκπροσώπηση προσφύγων απέναντι σε αυθαιρεσίες της Frontex, ο οποίος εκπροσωπεί δωρεάν τον Σύρο πρόσφυγα, ζητά αποζημίωση 500.000 ευρώ για τον πελάτη του για πολυάριθμες φερόμενες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος στην αίτηση ασύλου.
Μετά από χρόνια δικαστικών μαχών με τις εθνικές κυβερνήσεις, ο δικηγόρος του πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξει η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι να στοχεύσει τον οργανισμό μετανάστευσης της ΕΕ, γράφει ο Guardian. «Το κοινό πεδίο είναι η Frontex: οι πολιτικές προέρχονται από τις Βρυξέλλες, όχι από τη Ρώμη ή την Αθήνα και ούτω καθεξής», σημειώνει ο δικηγόρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Η δημοσιογράφος του Guardian, αναφέρει επίσης ότι η Τινέκε Στρικ, Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, πρόεδρος της ομάδας θεσμικού ελέγχου της Frontex για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής απέτυχε να επιμείνει στις έρευνες για περιστατικά αυθαιρεσιών σε χώρες μέλη της ΕΕ, όταν ερχόταν αντιμέτωπη με συγκεχυμένες ή ελλιπείς απαντήσεις. «Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα μη συνεργάσιμη όσον αφορά αυτές τις αξιολογήσεις», είπε η Στρικ. «Απλώς αποφεύγουν ή αρνούνται να απαντήσουν», τόνισε η ευρωβουλευτής αναφερόμενο στην ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το δημοσίευμα του Guardian. «Είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι μερικές φορές η Frontex δεν επιμένει. Ορισμένες υποθέσεις είναι ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα ή πιο συχνά απλώς κλείνουν επειδή δεν μπορούν να επιλυθούν», προσθέτει η επικεφαλής της ομάδας ελέγχου της Frontex.

Και σημειώνει ο Guardian: «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει απορρίψει τις κατηγορίες για μη προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι ” οι αξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής επί μήνες είχαν μεγιστοποιήσει τις προσπάθειές τους, λειτουργώντας όλο το εικοσιτετράωρο με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, τέλειο επαγγελματισμό, πατριωτισμό και επίσης με σεβασμό στη ζωή όλων σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα”».

Και προσθέτει, η βρετανική εφημερίδα: «Το υπουργείο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς στην περίπτωση του Χαμούδη ως “υποτιθέμενους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες παράνομες ενέργειες”, προσθέτοντας: “Οι επιχειρησιακές πρακτικές των ελληνικών αρχών δεν περιλάμβαναν ποτέ τέτοιες ενέργειες”».

Αναφορικά με τη Frontex, γράφει: «Η Frontex αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτοντας: “Τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης, βρίσκονται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων του οργανισμού. Η Frontex αντιμετωπίζει σοβαρά οποιεσδήποτε αναφορές για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Κάθε τέτοια πληροφορία διαβιβάζεται αμέσως στο γραφείο θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex προς αξιολόγηση και έκδοση πιθανής αναφοράς σοβαρού περιστατικού”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα