ΑΘΗΝΑ
12:57
|
07.05.2024
Ο ένας μετά τον άλλον οι Δυτικοί ηγέτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφασίσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει τις «επόμενες εβδομάδες».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν ανέφερε πως η παράδοση μαχητικών «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σήμερα», τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί σε οπλικά συστήματα «χρησιμότερα», που μπορούν να βρίσκονται στα πεδία των μαχών «ταχύτερα».

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», διαβεβαίωσε πάντως όσον αφορά το ουκρανικό αίτημα για την παράδοση μαχητικών, που περιέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Λονδίνο, στο Παρίσι και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Και ενώ αρχικά όλοι διέψευδαν την πιθανότητα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όπως έκαναν αρχικά και με τα άρματα μάχης Leopard και Abramhs, κατά την επίσκεψη Ζελένσκι στο Λονδίνο επιβεβαιώθηκε πως η Βρετανία προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε δυτικά αεροσκάφη, ενώ η Πολωνία και η Σλοβακία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής περισσότερων από τα σοβιετικά σχεδιασμένα μαχητικά Mig-29 που χρησιμοποιεί ήδη το Κίεβο.

Ο Μακρόν και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες χαιρέτησαν τον Ζελένσκι ως «ήρωα» και υποσχέθηκαν να σταθούν δίπλα στην Ουκρανία «μέχρι τη νίκη», αλλά ήταν προσεκτικοί στις πιέσεις του για μαχητικά αεροσκάφη, καθώς η ανάπτυξη προηγμένων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών θα προκαλούσε περαιτέρω ένταση με τη Μόσχα και θα διακινδύνευε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

«Είναι σημαντικό οι σύμμαχοι να προτιμούν τον πιο χρήσιμο εξοπλισμό» και «τον πιο γρήγορο», υποστήριξε ο Μακρόν, επικαλούμενος τα πυροβόλα όπλα Caesar και το αμυντικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς MAMBA επιφανείας-αέρος που προμήθευσε η Γαλλία.

Μπορεί να χρειαστεί να εντατικοποιηθεί η παράδοση πυροβολικού και πυρομαχικών για να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξαπολύσει ή να αντισταθεί σε χερσαίες επιθέσεις, πρόσθεσε, υποσχόμενος να «δουλέψει πάνω σε αυτό τις επόμενες ημέρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα