ΑΘΗΝΑ
02:14
|
27.04.2024
Ξεπερνούν τις 33.000 τα θύματα του καταστροφικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία ενώ οι χώρες εξακολουθούν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία να ξεπερνά τις 29.600 από το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) και τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται αγγίζοντας πλέον τις 33.000, καθώς πάνω από 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στη Συρία.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να σημειώνονται μετασεισμικές δονήσεις με τον συνολικό αριθμό των μετασεισμών που έχει σημειωθεί να αγγίζει πλέον τους 2.412. 

Διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν την Κυριακή ζωντανό από τα ερείπια ένα μικρό κορίτσι, 150 ώρες αφότο ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός κτιρίου πάνω της, εγκλωβίζοντάς την. Νωρίτερα ομάδα Ρουμάνων διασωστών είχε απεγκλωβίσει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου,  περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

Τουρκικές δεσμεύσεις για απόδοση ευθυνών και συλλήψεις εκατοντάδων

Σε διαβεβαιώσεις ότι θα διερευνήσει σε βάθος οποιονδήποτε φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των χιλιάδων κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό προχώρησε η Τουρκία, διατάσσοντας παράλληλα τη σύλληψη 113 υπόπτων, με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να δηλώνει ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 131 ύποπτοι. 

«Θα το παρακολουθήσουμε σχολαστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δικαστική διαδικασία, ιδίως για τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τα κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς» υποστήριξε κατά την ενημέρωση στο κέντρο συντονισμού διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε γραφείο στις επαρχίες της ζώνης του σεισμού για τη διερεύνηση των θανάτων και των τραυματισμών.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 48 ατόμων που εντοπίστηκαν να κλέβουν και να εξαπατούν θύματα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Σήμα κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας στη Συρία με φόντο εκατομμύρια εκτοπισμένους

Για επιδείνωση της επιδημίας χολέρας στη Συρία προειδοποιούν ομάδες αρωγής και εμπειρογνώμονες σε θέματα δημόσιας υγείας, ενώ σε ολόκληρη την εμπόλεμη Συρία 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν μείνει άστεγοι μετά τον καταστροφικό σεισμό.  «Υπήρχε μια τέλεια καταιγίδα που ετοιμαζόταν πριν από τον σεισμό: αυτή της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας, της κατάρρευσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλές νερό και της κακής υγιεινής» δήλωσε επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF στη  Δαμασκό.

Περισσότερα από 115 σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς στη χώρα ενώ εκατοντάδες ακόμη υπέστησαν ζημιές σε εκατοντάδες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που επικαλείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 ακόμη σχολεία αξιοποιούνται ως πρόχειρα καταφύγια προκειμένου να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που εκτοπίστηκαν μετά τον σεισμό.

Στην παγκόσμια δεκάδα των ισχυρότερων ηπειρωτικών σεισμών

Στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί σε ηπειρωτικό έδαφος παγκοσμίως κατατάσσονται οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον Καναδό σεισμολόγο Έντουιν Νίσσεν  (Edwin Nissen) 

«Αυτό που τον καθιστά τόσο επιζήμιο είναι ο συνδυασμός μεγέθους και θέσης. Ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα της Τουρκίας προφανώς συνορεύει με ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα της Συρίας» εξήγησε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο καθηγητής σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στη Βρετανική Κολομβία, συμπληρώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σεισμοί συμβαίνουν συνήθως στους ωκεανούς, πρόκειται για λιγότερο ισχυρούς σεισμούς από τους ηπειρωτικούς.

«Θεαματική αποτυχία» του ΟΗΕ καταγγέλλει η βορειοδυτική Συρία με ανεστραμμένες σημαίες στα ερείπια

Την εγκατάλειψή τους κάτω από τα ερείπια για σχεδόν μία ολόκληρη εβδομάδα και τη «θεαματική αποτυχία» του ΟΗΕ να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Δευτέρα (6/2) καταγγέλλουν οι οικογένειες των θυμάτων στην πόλη Τζαντάρις της επαρχίας Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία υψώνοντας και ζωγραφίζοντας ανεστραμμένες σημαίες του Οργανισμού πάνω από τα κτίρια που καταστράφηκαν. 

«Από τη Δευτέρα υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που έχουν πεθάνει, παιδιά παγιδευμένα κάτω από κτίρια για μέρες, αγόρια και κορίτσια που πέρασαν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να βρουν ασφάλεια από τον πόλεμο στη φτωχή βορειοδυτική Συρία, μόνο και μόνο για γκρεμιστούν τα κτίρια στα οποία ζούσαν από τη φυσική αυτή καταστροφή. Πριν τη Δευτέρα, τα παιδιά στη βορειοδυτική Συρία διέτρεχαν ήδη υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, παιδικών γάμων, βίας και κακοποίησης. Πριν τη Δευτέρα, τα νοσοκομεία ήταν ήδη υπερπλήρηκαι υποχρηματοδοτούμενα. Πριν τη Δευτέρα, οι άνθρωποι ήδη αρρώσταιναν από ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, λόγω της κακής πρόσβασης σε καθαρό νερό» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Middle East Eye ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Action For Humanity.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα