ΑΘΗΝΑ
08:24
|
03.05.2024
Ο Γκουστάβο Πέτρο ζήτησε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς μετέχοντες στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν υπερψηφίζουν νομοσχέδιο για το σύστημα υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ζήτησε την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του, καθώς η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει από το Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο για την Υγεία, δήλωσαν σήμερα δύο Κολομβιανοί υπουργοί στο Agence France-Presse.

Ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας, μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιήσει το αίτημά του, αλλά σε ανάρτησή του στο Twitter την Τρίτη έκανε λόγο για «επανεξέταση της κυβέρνησης».

Σε ένα νήμα δημοσιέυσεων στο Twitter, ο Πέτρο εξήγησε πως:

«Οι πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα δείχνουν:

  1. Η πρόσκληση για ένα κοινωνικό σύμφωνο για αλλαγή έχει απορριφθεί. Όσοι έχουν πλουτίσει με τη χρήση του δημόσιου χρήματος δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνία διεκδικεί τα δικαιώματά της και ότι αυτό συνεπάγεται διάλογο και συμφωνία.
  2. Ο πολιτικός συνασπισμός που συμφωνήθηκε ως πλειοψηφία έληξε σήμερα με απόφαση κάποιων προέδρων κομμάτων, κάποια από τα οποία απειλούν την πλειοψηφία της δικής τους πλευράς. Παρά την πλειοψηφία που αποτυπώθηκε στις κάλπες και ζητά αλλαγή στην Κολομβία, προσπαθούν να την εμποδίσουν με απειλές και σεχταρισμό.
  3. Μια τέτοια κατάσταση μας οδηγεί σε μια επανεξέταση της κυβέρνησης».

Η αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτεί την πιο σοβαρή κρίση της κυβέρνησης Πέτρο. Μετά από σχεδόν εννέα μήνες στην εξουσία, ο Πέτρο δεν μπόρεσε να προχωρήσει στις βαθιές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία, την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις και το δικαστικό σώμα που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Την Τρίτη, τα Φιλελεύθερα και Συντηρητικά κόμματα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας αποστασιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με πλευρές των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του προέδρου.

Ο Πέτρο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι εκτιμά πως «η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι μέρα και νύχτα ομάδες εργάζονται για το πώς να μειώσουν την τιμή των τροφίμων, πώς να παραδώσουν τη γη στους αγρότες, πώς να φυτέψουν περισσότερα τρόφιμα και επομένως να διαμορφώσουν χαμηλότερες τιμές», δεδομένου και ότι «το Κογκρέσο είναι ανίκανο να εγκρίνει απλά άρθρα» σχετικά με τη δίκαιη ανακατανομή της γης.

Κανένας υπουργός δεν προσφέρθηκε δημόσια να παραιτηθεί.

«Η αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου δεν φαίνεται καλή για εκείνους που εκπροσωπούν τα παραδοσιακά κόμματα ή εκείνους που έχουν πει “Όχι” στις μεταρρυθμίσεις», έγραψε στο Twitter ο Σέρχιο Γκουσμάν, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Colombia Risk Analysis.

Η κίνηση της διάλυσης του υπουργικού συμβουλίου, ίσως επιτρέψει στον πρόεδρο να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμό στο Κογκρέσο και ενός νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο Πέτρο και το προοδευτικό του κόμμα, «Ιστορική Συμφωνία», κέρδισαν τις περσινές εκλογές αφού υποσχέθηκαν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 7 Αυγούστου, ο Πέτρο πήρε ένα πολιτικό ρίσκο σε σχέση με την αριστερή του βάση, ορίζοντας υπουργούς από κεντρώα και δεξιά κόμματα, όπως ο Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, βετεράνος του Φιλελεύθερου Κόμματος, που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας τοποθετήθηκε ένας συντηρητικός πολιτικός, ενώ και τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών τα ανέλαβαν υπουργοί που συνδέονται με τα κόμματα που τώρα αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις.

Πριν από δύο μήνες, ο Πέτρο προέτρεψε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να πιέσουν το Κογκρέσο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, ο Πέτρο είπε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

Έπειτα, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πέτρο αντικατέστησε τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του κεντρώου υπουργού Παιδείας Αλεχάντρο Γκαβίρια, του οποίου η κριτική στάση απέναντι στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης.

Αποπέμφθηκαν επίσης η υπουργός Αθλητισμού Μαρία Ιζαμπέλ Ουρούτια και η υπουργός Πολιτισμού Πατρίσια Αρίζα.

Ο Πέτρο αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες και στις προσπάθειές του να συνάψει ειρήνη με όλες τις ένοπλες ομάδες της Κολομβίας.

Η αντάρτικη ομάδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), η οποία συμμετέχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διμερή κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση στις 31 Δεκεμβρίου.

Το Gulf Clan, το μεγαλύτερο καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, ήταν επίσης μέρος της εκεχειρίας, αλλά ο πρόεδρος χρειάστηκε να βάλει ξανά μπρος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του καρτέλ μετά από ένοπλες επιθέσεις εναντίον πολιτών και αστυνομικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα